KDP Prmotion & Investments limited: Neistinite tvrdnje Krsta Radovića

"Radovićev cilj je pored lične promocije i zadovoljavanje privatnih interesa pojedinih vlasnika susjednih parcela"

5042 pregleda 3 komentar(a)
ojektovani izgled kompleksa na Skočiđevojci, Foto: KDP Promotion
ojektovani izgled kompleksa na Skočiđevojci, Foto: KDP Promotion

Iz kompanije “KDP Prmotion & Investments limited” reagovali su na tekst u Vijestima - “Zvjezdice pojele 40 miliona eura? Krivična prijava SDT-u zbog turističkog kompleksa na lokalitetu Skočiđevojka”, objavljen 3. avgusta. Reagovanje prenosimo u cjelini:

“Radovića ne interesuje istina, već pokušava da manipulacijama kreira lažni narativ o postojanju nezakonitih radnji, nastavljajući sa stvaranjem nezakonitog pritiska na državne organe sa ciljem zaustavljanja zakonitog projekta. Radovićev cilj je pored lične promocije i zadovoljavanje privatnih interesa pojedinih vlasnika susjednih parcela. Na žalost Radovića i njegovih finansijera, projekat Skočidjevojka je usklađen sa svim zakonskim zahtjevima, a tvrdnje iz njegove krivične prijave su obična gomila neistina.

Naime, Radović tvrdi da je budžet oštećen za 40 miliona eura, zbog neplaćanja komunalija, jer je državni arhitekta propustio da izvrši analizu ispunjenosti uslova za kategorizaciju hotela od pet zvjezdica. Kao prvo, planirani hotel apsolutno ispunjava sve uslove za kategorizaciju hotela od 5*, a svaki pojedinačni uslov iz Pravilnika o vrstama, minimalno-tehničkim uslovima i kategorizaciji ugostiteljskih objekata je detaljno tretiran u tehničkom dijelu Idejnog rješenja, u poglavljima 3.2 (Kategorizacija) i 3.3 (Model poslovanja). Uz to, rad i dužnosti državnog arhitekte su definisani članom 87 Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, koji predviđa da državni arhitekta provjerava smjernice za oblikovanje i materijalizaciju, kao i osnovne urbanističke parametre. Očigledno, dužnost državnog arhitekte nije da provjerava ispunjenost uslova za kategorizaciju, već se to radi u postupku revizije tehničke dokumentacije, što i sam Radović nemušto navodi u prijavi, čime sam sebe demantuje. Dakle, Radović je svjestan da državni arhitekta nije dužan utvrđivati postojanje uslova iz kategorizacija, ali ipak podnosi krivičnu prijavu sa očiglednim ciljem da nanese štetu ovom projektu kod javnosti i državnih organa.

Dalje, hoteli sa pet zvjezdica su oslobođeni plaćanja komunalija, međutim, investitor je dužan platiti komunalije za svaki metar kvadratni površine prodajnih jedinica, a sve u skladu sa članom 239, stav 4, Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata. Na taj način će se u budžet opštine sliti nekoliko miliona eura po tom osnovu. U konačnom, namjera investitora nije da štedi prilikom dizajna, već naprotiv, projekat će voditi renomirani, globalno priznati operater, koji upravlja hotelima visoke kategorija sa pet zvjezdica, sa kojim su pregovori u odmakloj fazi.

Dalje, Radović uporno pokušava da uvjeri javnost da nije dostavljen niti jedan dokaz iz kojeg proizilazi da je g. Carlos Ferrater dobitnik RIBA nagrade, te da se njegovo ime nigdje ne navodi u posljednjih 100 godina RIBA instituta. Ovo je apsolutna neistina. Ministarstvu je dostavljen original nagrade za životno djelo g. Ferratera izdat od strane RIBA instituta, a sam sekretarijat RIBA instituta je pisanim putem potvrdio izdavanje ove nagrade. Osim toga, rad g. Ferrater i njegovo ime su zastupljeni u Godišnjaku RIBA Instituta, a dokazi o svemu navedenom su dostavljeni Ministarstvu, kao nadležnom organu za ocjenu ispunjenosti uslova za oslobađanje obaveze sprovođenja javnog konkursa.

Takođe, Radović neistinito navodi da Ministarstvo nije omogućilo mjesnoj zajednici Reževići učešće u postupku prilikom izdavanja Saglasnosti na idejno rješenje. Kao prvo, Mjesna zajednica Reževići nikada nije ni tražila da joj se prizna svojstvo stranke u postupku za izdavanje saglasnosti na UP1, već je to učinila samo za UP2, gdje joj to svojstvo i priznato. S druge strane, svojstvo stranke u postupku koji se odnosi na UP 1 je priznato Ivu Zenoviću, kojem je Ministarstvo omogućilo učešće i ostavilo mogućnost da se izjasni na rezultate ispitnog postupka. O svemu navedenom svjedoče spisi predmeta, pa je neistine Radovića vrlo lako razobličiti.

Kao što se javnost može uvjeriti, sve tvrdnje na kojima Radović zasniva krivičnu prijavu su apsolutne neistine, a svu dokumentaciju o tome smo dostavili ovom mediju, a dostavićemo i nadležnim organima u odgovarajućim postupcima. S obzirom na to, protiv g. Radovića ćemo podnijeti krivičnu prijavu za lažno prijavljivanje, kao i zbog osnovane sumnje da je uzimajući mito izvršio krivično djelo protivzakonit uticaj”, navode u reagovanju iz kompanije “KDP Prmotion & Investments limited”.

Bonus video: