Maraš: Upravljačke strukture Rudnika uglja imaju problem sa Ustavom

Maraš kazao da je jedino Rudnik uglja Pljevlja zabranio pristup svim traženim podacima, pozivajući se na interni akt

4127 pregleda 7 komentar(a)
Zgrada Rudnika uglja Pljevlja, Foto: Rudnik uglja Pljevlja
Zgrada Rudnika uglja Pljevlja, Foto: Rudnik uglja Pljevlja

Izvršni direktor BIRN Crna Gora Vuk Maraš kazao je da saopštenje Rudnika uglja Pljevlja pokazuje da upravljačke strukture ove kompanije imaju ozbiljan problem sa Ustavom Crne Gore, Zakonom o slobodnom pristupu informacijama ali i principima dobrog upravljanja.

On je naveo da je, umjesto da objavljivanjem podataka javnosti dokaže navodni zakonit rad, Rudnik uglja Pljevlja postala jedina kompanija u elektroenergetskom sektoru koja je bukvalno sve tražene podatke proglasila tajnom.

„Rudnik uglja Pljevlja je samo jedna od kompanija iz elektroenergetskog sektora Crne Gore, kojoj je dostavljen spisak zahtjeva za slobodan pristup informacijama od strane BIRN-a, u cilju vršenja monitoringa rada ove kompanije. Tim zahtjevima od kompanije su traženi podaci o zapošljavanju, konsultantskim ugovorima, potrošnji sredstava, kao i mnogi drugi podaci koji treba da pokažu na koji način se upravlja kompanijom koja se nalazi u državnom vlasništvu“, rekao je Maraš.

"Ipak, jedino je Rudnik uglja Pljevlja zabranio pristup svim traženim podacima, pozivajući se na interni akt, koji, očigledno, po njihovom tumačenju ima veću pravnu snagu od Ustava i zakona“, dodao je.

Maraš
Marašfoto: Boris Pejović

On je kazao da "alarmantan nivo netransparentnost Rudnika uglja Pljevlja" ipak ne čudi, imajući u vidu da se radi o instituciji koja se u javnosti "konstantno optužuje za različite vrste zloupotreba, čije propale investicije plaćaju građani Crne Gore i koja je jedinstven primjer u svijetu gdje se ugovor o stalnom zaposlenju može dobiti kao poklon - na svadbenom veselju".

„Kako je očigledna namjera Rudnika uglja Pljevlja da od javnosti sakrije podatke o radu i potrošnji sredstava, BIRN Crna Gora će pokrenuti postupke pred Agencijom za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama i Upravnim sudom Crne Gore, kako bi javnost imala pristup svim relevantnim informacijama o radu ove državne kompanije“, naveo je Maraš.

Iz Rudnika uglja saopšteno je danas da ta kompanije posluje u skladu sa pozitivnim propisima Crne Gore, kao i opštim aktima kompanije koji su donijeti na osnovu tih propisa.

"Shodno tome, menadžment kompanije, kao i svi ostali zaposleni u istoj, dužni su da postupaju u skladu sa važećim Pravilnikom o poslovnoj tajni i Zakonom o zaštiti poslovne tajne", kazali su.

Bonus video: