Drvoprerađivači blokirali put Pljevlja - Đurđevića Tara, tvrde da je dovodeno u pitanje njihovo dalje poslovanje

Vlasnici pljevaljskih drvoprerađivačkih preduzeća tvrde da je tender za davanje šuma na korišćenje prodajom drveta u dubećem stanju bio diskriminatorski i eliminatorski za drvoprerađivače iz Pljevalja

11349 pregleda 23 reakcija 23 komentar(a)
Foto: Goran Malidžan
Foto: Goran Malidžan

Drvoprerađivači iz Pljevalja na kratko su danas popodne blokirali put Pljevlja - Đurđevića Tara, u selu Kosanica, iskazujući na taj način protest zbog načina na koji je Uprava za šume sprovela javni poziv, za davanje šuma na korišćenje prodajom drveta u dubećem stanju.

Vlasnici pljevaljskih drvoprerađivačkih preduzeća tvrde da je tender bio diskriminatorski i eliminatorski za drvoprerađivače iz Pljevalja.

Tvrde i da je dovodeno u pitanje njihovo dalje poslovanje i egzistencija oko 500 zaposlenih.

"Mi smo ispcrpili sva moguća sredstva, da do ovoga ne dođe. Ovdje je neko napravio haos, da li namjerno ili slučajno. Da li je po srijedi nešto drugo, korupcija, mi u ovom trenutku to ne znamo. Nazad nekolike godine bio je jedan tender koji je bio pristupačan za sve. Niko nije bio nezadovoljan, niko nije bio prezadovoljan niti oštećen. Neko je ovaj tender izmijenio iza leđa svih nas, iza leđa Privredne komore. Mi danas ponosno branimo svoje firme, u koje smo živote uložili i za koje smo vezali naše porodice. Tužno je gledati neke funkcionere ili službenike Uprave za šume i Ministarstva, koji ne brane javni interes već isključivo interes nekih velikih drvoprerađivača", rekao je Vukoman Marić jedan od drvoprerađivača.

drvoprerađivači Pljevlja
foto: Goran Malidžan

Kazao je da od Uprave za šume i Ministarstva traže jednake uslove za sve.

"Veliki drvoprerađivači nastali su zato što su imali zadnjih petnaest godina jako povoljne uslove jer su dobili jako povoljne koncesije po cijeni od 17 eura. Za cijelo to vrijeme mali su ulazili u neizvjesnost i borili se za tu sirovinu i plaćali najmanje 30 eura po metru kubnom“, rekao je Marić.

Kazao je da je jutros dao izjavu u policiji jer ga je direktor Uprave za gazdovanje šumama i lovištima Miloš Rajković prijavio zbog navodnih prijetnji.

"Ja Rajkoviću nema šta da prijetim, posebno što je on jako jeftin čovjek. On je kao poluga zloupotrebljen da bi nekima ostvario ciljeve. Nisam mu prijetio jer ne prijetim nikad nikome", rekao je Marić.

Pozvao je Rajkovića i druge koji su ovo zakuvali, da "dođe pred ove ljude i kaže u čemu je problem".

"Želim da poručim premijeru Milojku Spajiću, predsjedniku Jakovu Milatoviću i predsjedniku Skupštine Andriji Mandiću kako mogu sa strane da gledaju ovo bezakonje i ne reagiju. Kakva je poruka za sve mlade ljude koji trebaju kao mi nekada da uđu u neki biznis i šta mogu da očekuju“, rekao je Marić.

drvoprerađivači Pljevlja
foto: Goran Malidžan

Njegov kolega Milorad Potpara kazao je da se protestu odazvalo jedanaest drvoprerađivača i da su svi jedinstveni.

"Odlukom pojedinaca, prvenstveno iz Uprave za šume, mi smo bili prinuđeni na ovakav način protestujemo. Izvinjavamo se svim našim turistima što im pravimo ogromne probleme, ali smo bili primorani na ovakav korak", rekao je Potpara.

Kazao je da su drvoprerađivači sa sjevera Crne Gore pred kolapsom i nestajanjem.

"Ovo je zadnji momenat da se urazume ljudi koji donose odluke ovakve vrste. Molimo premijera (Milojka) Spajića, ministra (Vladimira) Jokovića i predsjednika države da pomognu da se ovo riješi. Ovo mora da se riješi jer će se ostati bez 500 radnih mjesta. Za mjesec dana naše firme će prestati sa radom, a radnici ostati bez posla. Ovo današnje okupljanje je iznuđeno i nama nazad nema. Ne desi li se promjena i obaranje ovog tendera ove firme idu u istoriju, a sva naše mašine idu u staro gvožđe. Moramo ovo riješiti, i moramo spasiti ove pljevaljske šume, jer je ovdje 70 odsto sječivog etata u Crnoj Gori", rekao je Potpara.

Najavio je i radikalizaciju protesta ukoliko ne bude udovoljeno njihovim zahtjevima.

Bonus video: