CUP: Ne može se jačati nešto što je nelegitimno

Komentar na izjavu ministarke Nišić

5188 pregleda 0 komentar(a)
Foto: CUP
Foto: CUP

Crnogorsko udruženje poslodavaca (CUP) komentarisalo na jučerašnju izjavu ministarke rada, zapošljavanja i socijalnog dijaloga Naide Nišić, poručivši da ne stoji njen stav da se jača socijalni dijalog i da se donose mjere u interesu građana, privrede i države.

"Ako bi Skupština Crne Gore imala 33 odsto poslanika koji nisu izlazili na izbore punih 19 godina, onda bi naša Skupština, složićete se, bila nelegitimna! Tako je, uvažena ministarko, nelegitiman i Socijalni savjet koji ima 24 člana od kojih osam ili 33 odsto nisu 'izlazili na izbore' punih 19 godina, pa je samim tim i vaš Socijalni savjet nelegitiman. Tako da Vaš stav da 'jačate socijalni dijalog i da donosite mjere u interesu građana, privrede i države' prosto ne stoji", navodi se u reagovanju CUP-a.

Ako je nešto nelegitimno, onda se to ne može jačati, poručili su.

"Jednako tako, uvažena ministarko, saglasni smo da 'jednoumlje nije dobro', ali upravo vašim postupcima, neusvajanjem evropske prakse i standarda u dijelu sticanja reprezentativnosti poslodavačkih organizacija vi podstičete jednoumlje, jer kako drugačije okarakterisati činjenicu da neko nije svoj legitimitet dokazivao nevjerovatnih 19 godina, a vi to i dalje održavate, suprotno evropskim principima i evropskom praksom u ovoj oblasti".

Rekli su da zato još jednom javno pozivaju da "ispoštujete dogovoreno".

"Proslijedite Skupštini izmjene Zakona o radu, o kome je javna rasprava završena još u aprilu, i tako kreirate legislativu usaglašenu sa evropskom praksom i standardima koja se nije mijenjala od davne 2004, kako bi konačno i crnogorski poslodavci dobili mogućnost pluralizma i svoje reprezentativene predstavnike, a Socijalni savjet legitimitet. Na kraju, to je vaša zakonska obaveza", zaključuje CUP.

Bonus video: