IRF se transformiše u Razvojnu banku, izmjene Zakona o državnoj imovini ostale bez zelenog svjetla

Poslanici odborili osnivanje Razvojne banke, koja će nastati iz gašenja Investiciono-razvojnog fonda (IRF) a preuzeće njegov kapital

70757 pregleda 14 komentar(a)
Glasanje o Zakonu o državnoj imovini, Foto: Printscreen YouTube
Glasanje o Zakonu o državnoj imovini, Foto: Printscreen YouTube
Ažurirano: 18.08.2024. 01:10h

Poslanici u Skupštini nisu dali zeleno svjetlo na izmjene Zakona o državnoj imovini, jer nije nije bilo potrebne većine. Četiri poslanika su se izjasnila kao uzdržani, dok je "za" bilo njih 39.

Uzdržani su bili poslanici Demokratske narodne partije (DNP) Dragan i Vladislav Bojović i Jelena Kljajević, a lider tog kluba Milan Knežević je tokom rasprave istakao da Crnu Goru najviše voli, te da dok god se ne uvjeri u dobre namjere iza predloženih izmjena zakona, one neće dobiti podršku DNP-a.

Vladajuća većina ima 52 poslanika, što znači da, osim predstavnika DNP-a, za izmjene Zakon o državnoj imovini nije glasalo još devet poslanika vlasti.

To su Darko Dragović, Jelenka Andrić, Milan Zečević, Nađa Laković i Seid Hadžić sa liste Pokreta Evropa sad (PES), Andrija Mandić iz Nove srpske demokratije (Nova), Admir Adrović iz Bošnjačke stranke (BS), Maja Vučelić iz Savaza građana CIVIS i Ilir Čapuni iz koalicije Albanska alijansa.

Ključnu izmjenu Zakona o državnoj imovini tražio je poslanik Pokreta Evropa sad (PES) Vasilije Čarapić, prema kojoj bi se onima koji zakupljuju zemlju do 90 godina odnosno velikim investitorima na državnoj zemlji, omogućilo da izgrađene objekte kasnije prodaju, ako žele da obustave rad na tom mjestu. Sadašnji zakon to je predviđao samo za turističke komplekse koji se izgrade na zakupljenom državnom zemljištu, a sada bi tu privileguju imali i oni koji ulažu u proizvodnju, trgovinu, saobraćaj, skladištenje...

Glasanje poslanika
Glasanje poslanikafoto: Printscreen YouTube

Usvojen je i Zakon o Razvojnoj banci. Ova banka će se osnovati tako što će se ugasiti Investiciono-razvojni fond (IRF), a ona će preuzeti njegov kapital.

Skupština je usvojila i Zakon o korišćenju energije iz obnovljivih izvora, kao i prateće izmjene Zakona o energetici i koncesijama.

Cilj Zakona o korišćenju energije iz obnovljivih izvora i izmjena ostalih zakona iz ove oblasti, jeste smanjenje emisije ugljen dioskida i uvećanje energije iz obnovljivih izvora, uklađivanje sa EU inicijativama o zelenoj ekonomiji, a uvodi se i novi sistem tržišnih premija za proizvođače energije, koji bi trebao biti povoljniji po građane.

Parlament je odobrio i izmjene i dopune Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju. Na ovaj zakon je odobren amandman predsjednice Odbora za rodnu ravnopravnost Jelenke Andrić Jelenke Andrić, dok nisu izglasani amandmani koje su tražili poslanici Demokratske partije socijalista (DPS) Ivan Vuković, Abaz Dizdarević, Aleksandra Despotović...

Odobrenje poslanika dobile su i dopune Zakona o unutrašnjim poslovima. Izmjene ovog zakona služe radi smanjenja problema koje ima Uprava policije, kojoj nedostaje 1.500 policijskih službenika, a cilj je da se olakšaju i poboljšaju procedure zapošljavanja.

Bonus video: