Zbog otkaza u nikšićkoj bolnici počela štrajk glađu

Iz nikšićke zdravstvene ustanove tvrde da Dana Đukanović manipuliše i da je prekršila Zakon o radu

12865 pregleda 21 reakcija 21 komentar(a)
Dana Đukanović, Foto: Svetlana Mandić
Dana Đukanović, Foto: Svetlana Mandić

Nikšićanka Dana Đukanović, radnica Opšte bolnice Nikšić, prije dva dana je u holu te ustanove počela štrajk glađu zbog, kako je kazala, nezakonitog postupka za otkazivanje ugovora o radu.

Kako je kazala novinarima, uzela je godišnji odmor, ali ga je prekinula zbog bolovanja. Nakon isteka bolovanja, Đukanović, koja boluje od autoimune bolesti, željela je da nastavi sa godišnjim odmorom, ali joj je, tvrdi, ta mogućnost uskraćena i pokrenut je postupak za otkazivanje ugovora o radu.

Đukanović, koja iza sebe ima 34 godine radnog staža na poziciji operaterke u kol centru, tvrdi da se sve to dešava zbog toga što je javno iznosila kritike na račun menadžmenta Opšte bolnice, prije svega direktorice Dušanke Milatović Perović. Zbog toga, prema njenim riječima, trpi mobing, a njeni raniji protesti, u Nikšiću i Podgorici, nijesu urodili plodom, jer su nadležni ostali gluvi na njene apele.

“Ne postoji zakonski osnov za pokretanje takvog postupka. Nikakvu radnu obavezu nijesam prekršila, već sve u skladu sa zakonom. Ne mogu da bacim 34 godine rada u vodu i da pristanem na takvo ponašanje. U bolnici smo imali slučajeve da su zaposleni imali teži prekršaj radne obaveze, ali protiv njih nije pokretala ni displinskih postupak. Direktorica se nameračila na mene da mi da otkaz, ali to neću dozvoliti i ostaću dosljedna odluci o štrajku, kako zbog mene, tako i zbog mnogih u ovoj ustanovi koji trpe mobing, revanšizam, pritiske i ucjene”, tvrdi Đukanović.

Prema njenim riječima, štrajk glađu će trajati sve dok se ne izbori za pravo koje joj zakonom pripada i dok se ne oglase nadležne institucije.

“Očekujem i potajno se nadam da sve ovo bude riješeno, ali opet sa rezervom, jer sve dok se zvanično ne oglasi neko iz institucija i zvanično dobijem potvrdu najavljenih obećanja, ja ću sve do tada štajkovati”, kazala je Đukanović kojoj je, kako ističe, štrajkom glađu zdravlje dodatno narušeno pa je morala da interveniše i hitna služba Doma zdravlja.

Opšta bolnica Nikšić
Opšta bolnica Nikšićfoto: Svetlana Mandić

Iz menadžmenta Opšte bolnice tvrde da Đukanović manipuliše i služi se neistinama, da je prekršila Zakon o radu, a da štrajk koristi “kao sredstvo da bi prikrila svoj nerad i javašluk”.

“Uzaludni su bili naši pokušaji da zaposlenoj ukažemo da svojim ponašanjima krši odredbe zakona. Na svako, bilo usmeno bilo pismeno upozorenje, ona je većinu zaposlenih nazivala neznalicama, dajući sebi za pravo da se predstavi kao vrsni tumač Zakona o radu i to u momentima kada je jedino ona kršila odredbe zakona”, piše u odgovoru menadžmenta.

Iz Bolnice napominju da je Đukanović ranije i disciplinski kažnjavana, kao i da svaku priliku koristi da pogrdnim nazivima etiketira kolege “kršeći i moralne norme i pravila Etičkog kodeksa zaposlenih”.

“Savjetujemo zaposlenu da ako smatra da joj je bilo koje pravo povrijeđeno zaštitu zatraži pred nadležnim organima, da odgovori na predmetno upozorenje i dostavi dokaze koji opravdavaju njeno odsustvo, ili da dostojanstveno prizna kršenja pravnih normi i ne pokušava manipulativnim potezima i postupcima sebe predstaviti kao žrtvu. Na kraju bi naglasili da imenovana ne dolazi na posao, počev od jula 2023. godine koristeći, najvećim dijelom toga perioda, bolovanje da organizuje više protesta u kojima je držala duge govore, obilazila više medijskih kuća i davala intervjue, obilazila ministrastva i štrajkovala glađu”, istakli su iz menadžmenta Opšte bolnice.

Bonus video: