Solarni paneli bili samo u probnom radu

Iz Elektroprivrede i "Solar gradnje" poručili da se Regulatorna agencija za energetiku bavi manipulacijama. Začuđujuće je da RAE nije pokazivala sličnu revnost u slučajevima priključenja nelegalnih objekata, kojih u Crnoj Gori ima na desetine hiljada, navode iz državnih energetskih kompanija

33008 pregleda 28 reakcija 27 komentar(a)
Projekat “Solari” donio benefite sa građane (ilustracija), Foto: EPCG
Projekat “Solari” donio benefite sa građane (ilustracija), Foto: EPCG

Regulatorna agencija za energetiku (RAE) poseže za manipulacijama kada je riječ o priključenju solarnih panela na distributivni sistem i da je začuđujuće da nije pokazivala sličnu revnost u slučajevima priključenja nelegalnih objekata, kojih u Crnoj Gori ima na desetine hiljada, tim prije što su među takvim objektima i neki objekti koji su u funkciji privrednih aktivnosti.

Ovo su poručili iz Elektroprivrede (EPCG) i “EPCG Solar gradnje” (ESG) nakon što su juče “Vijesti” objavile da je RAE u Izvještaju o stanju u energetskom sektoru za prošlu godinu utvrdila da su nepoznate osobe zaposlene u “Solar gradnji” prošle godine nezakonito priključivale na distributivnu mrežu “kupce-proizvođače” električne energije, zbog čega je Agencija u februaru ove godine podnijela krivičnu prijavu Osnovnom državnom tužilaštvu (ODT) u Podgorici zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršeno krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti.

Agencija pojašnjava da je do ovih informacija došla tako što je tražila u januaru ove godine CEDIS-u da joj dostavi podatke o ukupnoj predatoj i preuzetoj energiji na mjestu konekcije kupaca-proizvođača i o ukupnoj proizvedenoj električnoj energiji na mjestu konekcije instalacija za proizvodnju električne energije i instalacija za potrošnju električne energije kupaca-proizvođača u 2023. godini.

“U pomenutom izvještaju se iznosi vrlo smjela tvrdnja, prema kojoj su “nepoznate osobe, zaposlene u ‘Solari gradnji’, prošle godine nezakonito priključivale na distributivnu mrežu ‘kupce-proizvođače’ električne energije”, zbog čega je RAE podnijela krivičnu prijavu ODT-u Podgorici. Ne možemo reći da smo iznenađeni istupom RAE, jer ovo svakako nije prvi put da s te adrese dolaze neutemeljene optužbe na naš račun, ali smo, javnosti radi, dužni pojasniti o čemu se, zapravo, radi, tim prije što smo, upravo kroz projekte “Solari 3000+ i 500+” te “Solari 5000+”, omogućili građanima da ostvaruju značajne benefite. Ne manje važno, naše poslovne odluke su uticale na to da standard naših kupaca, građana, ne bude ugrožen. S druge strane, Regulatorna agencija nikada nije pokazivala takav senzibilitet za građane zemlje u kojoj funkcioniše. Krenimo redom. Prvo, kada je riječ o navodima o priključenju, nije se radilo o tome, već o puštanju u probni rad. Nakon isporuke i ugradnje fotonaponskih sistema, isti su pušteni u probni rad na osnovu atesta tehničke sigurnosti i ispravnosti. EPCG i ESG ne mogu uticati na dinamiku priključenja fotonaponskih sistema (FNS), koja je u nadležnosti CEDIS-a i koja isključivo zavisi od njihovih kapaciteta i poslovnih aktivnosti”, navode iz energetskih kompanija.

Dalje ukazuju da CEDIS, međutim, ima manjak broja ljudi, zaposlenih u ovom sektoru, pa ne može u potpunosti da prati dinamiku izgradnje solarnih elektrana, a s obzirom na to da je u pitanju probni rad, kupcima-potrošačima nisu ispostavljane fakture na ime ugradnje i isporuke FNS, što znači da u datom procesu niko nije pretrpio štetu.

“RAE je ovo sasvim poznato, pa se postavlja pitanje zbog čega poseže za manipulacijama? Drugo, kada je riječ o brojkama, informacije o količini električne energije koja je predata na mrežu, CEDIS dobija na osnovu očitavanja brojila. CEDIS ima svoje postavljeno kontrolno brojilo na vrlo malom broju elektrana, tako da on ni u kom slučaju ne može imati pouzdanu informaciju o proizvodnji elektrana. Može imati samo procjenu. Jer, informacije koje CEDIS dobija o proizvedenoj količini električne energije, daju se samo na osnovu uvida s elektrana koje su povezane na net, gdje postoji online pristup, što znači da to nije ukupna proizvedena električna energija solarnih elektrana. Za uvid u ukupnu proizvodnju trebalo je uraditi procjenu na osnovu ukupno priključene snage i na osnovu snage elektrana koje su, u tom trenutku, bile online. U međuvremenu, broj mjerljivih elektrana je znatno povećan, ali se još uvijek mora raditi procjena proizvodnje. Tako nešto dopušta i član 96, stav 3 Zakona o energetici. I ovo je RAE sasvim poznato, pa se opet postavlja pitanje zbog čega poseže za manipulacijama. Treće, začuđujuće je da Regulatorna agencija nije pokazivala sličnu revnost u slučajevima priključenja nelegalnih objekata, kojih u Crnoj Gori ima na desetine hiljada, tim prije što su među takvim objektima i neki objekti koji su u funkciji privrednih aktivnosti. Zbog čega?”, ističu iz energetskih kompanija.

Zašto RAE nastupa u korist povlašćenih proizvođača

Kako navode i EPCG i ESG u minulim vremenima, prije nego što su počele da sprovode projekte “Solari 3000+ i 500+” i “Solari 5000+”, prihod od proizvodnje elektrana ostvarivali su samo povlašćeni proizvođači.

“Našim projektima, odnosno ugradnjom kod kupaca-proizvođača, korist su osjetili i građani Crne Gore. Očigledno da to nekome smeta. S tim u vezi, valja se zapitati da li RAE, ovakvim istupima, sugeriše da je prihod i od ovih elektrana trebalo da bude rezervisan za povlašćene proizvođače? Zbog čega je problematično da EPCG i građani, kupci-proizvođači, ostvaruju benefite na osnovu ugradnje solarnih elektrana? Kakva se poruka time šalje? Zbog čega RAE u kontinuitetu nastupa u korist povlašćenih proizvođača, a protiv interesa građana Crne Gore”, navode iz državnih kompanija.

Poručili su da uvažavaju svačije pravo da radi shodno svojim uvjerenjima, ali ćemo, cijeneći važnost EPCG za privredni sistem Crne Gore, uvijek i bezuslovno odgovoriti na svaki neutemeljeni napad.

“Jer, naš posao je da kompaniju koju su gradile generacije naših predaka vodimo uspješno i u što boljem stanju predamo u nasljeđe budućim generacijama. U konkretnom slučaju, s ponosom nastavljamo projekte koji donose benefite i našem sistemu i građanima Crne Gore. Tako nešto, uostalom, kao dobar model prepoznaju i respektabilni međunarodni faktori. Razumijemo da tako nešto ne mogu da shvate oni koji razmišljaju od danas do sjutra, ali je nama, razumjećete, opšti interes uvijek iznad svih partikularizama”, kazali su iz energetskih kompanija.

Bonus video: