"Intra" će kontrolisati dječja igrališta

Iz Ministarstva ekonomskog razvoja nisu mogli da preciziraju tačnu novčanu vrijednost posla

4657 pregleda 3 komentar(a)
Dozvola za provjeru opreme dobija se na četiri godine: (Ilustracija), Foto: Luka Zekovic
Dozvola za provjeru opreme dobija se na četiri godine: (Ilustracija), Foto: Luka Zekovic

Podgorička kompanija “Institut za transport - Intra” izabrana je za posao provjere i kontrole opreme na dječijim igralištima i u igraonicama. Ove kontrole će raditi na zahtjev inspekcija, vlasnika ili korisnika igrališta, nakon čega će se sačinjavati izvještaj, uputstvo i rok za otklanjanje potencijalnih nedostataka, dobijati sertifikati o provjeri...

To su “Vijestima” zvanično kazali iz Ministarstva ekonomskog razvoja. Po podacima iz Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS), firma “Intra” je registrovana 2004. za tehnička ispitivanja i analize, a osnivač i izvršni direktor je Teodor Nikolić.

Resor ekonomije je javni poziv za ovaj posao objavio 26. maja i trajao je do 25. jula, a njime je predviđeno da provjeru opreme mogu da rade samo koji su upisani u CRPS-u, i to za obavljanje poslova tehničkog ispitivanja i analize. Ovlašćenje za kontrolu opreme na dječjih igrališta dobija se na četiri godine.

Iz Ministarstva na čijem je čelu Nik Đeljošaj nisu mogli da preciziraju tačnu novčanu vrijednost posla koji je dobila “Intra”, jer se kako tvrde, radi o novom zakonskom rješenju koje će potencijalno zahtijevati kontrolu i prilagođavanje opreme, na postojećim igralištima i igraonicama.

“Ministarstvo će inicirati razgovore sa ovlašćenim licem kako bi se razmotrile cijene usluga kontrole koje će biti ponuđene vlasnicima igrališta i igraonica. “Intra” je nadležna za redovnu, i vanrednu kontrolu opreme na dječjim igralištima i igraonica, koja se sprovodi na zahtjev nadležnog inspekcijskog organa, vlasnika ili korisnika. Na osnovu kontrola, ovlašćeno lice sačinjava izvještaj koji sadrži konstatacije o stanju opreme, nedostatke na istom ukoliko su utvrđeni, upustvo i rok za otklanjanje nedostataka, kao i izdavanje sertifikata o kontrolisanju”, kazali su iz ovog resora.

Istakli su da je Ministarstvo prošle godine usvojilo dva pravilnika, kojima se po prvi put u crnogorski pravni sistem uvode zahtjevi za bezbjednost opreme na dječjim igralištima. Oblast su kako pojašnjavaju, uredili radi većeg stepena bezbjednosti djece, ali i kako bi se paralelno, stvorili uslovi za učešće više kompanija u ovom poslu. Ističu da se na javni poziv prijavila samo “Intra”, iako je kompanijama omogućeno da zahtjev predaju u roku od 90 dana od objavljivanja.

“Zahtjev za ovlašćivanje upućen je samo od strane jedne organizacije, odnosno tijela za ocjenu usaglašenosti za koje je utvrđeno da ispunjava zahtjeve i kriterijume iz javnog poziva. Imajući u vidu da se radi o poslovima od javnog interesa, a u cilju stvaranja zdrave konkurencije na tržištu, razmotrićemo mogućnost objavljivanja novog javnog poziva, koji će biti otvoren za prijave firmi koje ispunjavaju zahtjeve i kriterijume za kontrolu opreme”, dodali su iz Ministarstva.

Resor je kako tvrde, u uređivanje ove oblasti krenuo kroz uvođenje u nacionalni pravni sistem evropskih standarda, kako bi se nivo bezbjednosti podigao te da je i jedna od novina, da podloga na igralištima mora ima svojstvo ublažavanja udara, kako da dijete pri padu ne bi doživjelo ozbiljnije povrede.

Bonus video: