Čekajući skladišta Montenegro Bonus otvorio punionicu plinskih boca na Cetinju

Planiraju i nabavku autocisterni, iščekujući da im Jugopetrol, prema pravosnažnoj sudskoj presudi, vrati naftna skladišta u Luci Bar, Lipcima i Bijelom Polju, koje nezakonito koristi već 20 godina

21912 pregleda 5 komentar(a)
Zatražili i tužbu protiv Jugopetrola za obeštećenje: Ivanović, Foto: Montenegro Bonus
Zatražili i tužbu protiv Jugopetrola za obeštećenje: Ivanović, Foto: Montenegro Bonus

Državna kompanija “Montenegro Bonus” otvorila je svoju punionicu plinskih boca na Cetinju, što je njihova prva investicija od 2004. godine. Planiraju i nabavku autocisterni, dok čekaju da im Jugopetrol, prema pravosnažnoj sudskoj presudi, vrati naftna skladišta u Luci Bar, Lipcima i Bijelom Polju, koje nezakonito koristi već 20 godina.

Otvaranje punionice bilo je predviđeno Finansijskim planom za 2024. godinu, a nalazi se u prostorijama bivše fabrike “Obod” na Cetinju. Punionica je dobila odobrenje za probni rad od 30 dana od termoenergetskog inspektora.

Realizacijom poslovnih aktivnosti iz 2023. godine stvoreni su neophodni uslovi za stavljanje u funkciju sopstvene punioce boca za tečni-naftni gas (TNG), kao prvog investicionog projekta za koji je ‘Montenegro Bonus’ obezbijedio sopstvena sredstva, čime se stvaraju neophodni uslovi za veći udio na tržištu u dijelu plasmana TNG-a u bocama sa logom ‘Montenegro Bonusa’, a time i povećanje ukupnog prometa TNG-a i kompletiranje cjelokupnog asortimana proizvoda u dijelu TNG-a. Vrijednost punionice je oko 65.000 eura”, kazali su “Vijestima” iz ove kompanije čiji je izvršni direktor Miljan Ivanović.

Tokom prošle godine urađena je tehno-ekonomska analiza opravdanosti nabavke autocisterni koja, kako navode, predstavlja smjernice za dalje opredjeljenje kod uvođenja sopstvenog prevoza robe. Time bi se konkurentnost kompanije podigla na veći nivo i postigli bolji rezultati poslovanja, a realizacija nabavke je predviđena i Finansijskim planom za 2024. godinu.

“Najznačajniji razvojni projekat ‘Montenegro Bonusa’ sadržan je u preliminarnim aktivnostima vezanim za proces stavljanja petrolejskih instalacija u funkciju. Tokom prethodne sedmice smo, putem sredstava javnog informisanja, saznali da je Osnovni sud u Kotoru donio rješenje da je naftna kompanija Jugopetrol dužna da u roku od osam dana državi Crnoj Gori preda u sudržavinu naftna postrojenja u Lipcima. Ugovorom zaključenim između Vlade i ‘Montenegro Bonusa’ iz 2003. godine izvršen je prenos prava korišćenja, upravljanja i raspolaganja nepokretnom i pokretnom imovinom, osim raspolaganja svojinskim pravima na nepokretnostima bivše Savezne direkcije za robne rezerve, a koja se nalazi na teritoriji Crne Gore, između ostalog i naftnim skladištima u Luci Bar, Lipcima i Bijelom Polju”, naveli su iz ove kompanije.

Nakon privatizacije “Jugopetrola” iz 2002. godine, ova kompanije, od tada u većinskom vlasništvu grčkog “Helenik petroleuma” nastavlja da nezakonito koristi ova naftna skladišta i prateće instalacije. Privredni sud je 2004. godine izdao privremenu mjeru kojom se “Montenegro Bonusu” daje pravo da koristi ova naftna skladišta, ali je “Jugopetrol” i dalje nastavljao da ih nezakonito koristi i da od njih ostvaruje značajni prihod.

“Rukovodstvo ‘Montenegro Bonusa’ je organizovalo više sastanaka sa zaštitnicom imovinsko pravnih interesa Crne Gore, po pitanju rješavanja imovinsko pravnih odnosa sa ‘Jugopetrolom’, kao i ulaska u posjed imovine. Uključivanje zaštitnice u predmetne postupke je neophodno, jer se radi o imovini koja je u vlasništvu države Crne Gore. Do dana današnjeg, ‘Montenegro Bonus’ nije preuzeo skladišta koja su mu data na korišćenje ugovorom iz 2003. godine”, naveli su iz ove kompanije.

Nakon što budu riješeni ovi imovinsko pravni odnosi, kompanije će, kako najavljuju, uzeti aktivnu ulogu u animiranju domaćih i inostranih partnera, kako bi što veći broj učestvovao na planiranom tenderu za stavljanje u funkciju ovih petrolejskih instalacija.

“’Montenegro Bonus’ se obratio zaštitnici imovinsko pravnih interesa i resornom ministarstvu i po pitanju obeštećenja i nadoknade izgubljene dobiti”, kazali su iz ove državne kompanije.

Polugodišnji netoprofit 113 hiljada eura

Za period januar- jun ove godine “Montenegro Bonus” je ostvario neto profit od 113.570,21 euro.

“To je ostvareno usljed izuzetno pojačane konkurencije posebno u dijelu prodaje tečnog naftnog gasa. Projektovani rezultat za 2024. godinu je oko 200.000 eura. Društvo je svojim odgovornim i savjesnim upravljanjem doprinijelo ostvarenju pozitivnog rezultata uz redovno izmirenje svih svojih obaveza prema zaposlenima, državi - svrstavajući se na bijelu listu poreskih obveznika, dobavljačima i bankama - obezbjeđujući bolji kreditni rejting kod finansijskih institucija i bolje uslove pri nabavci roba i usluga. Postignuti rezultati obezbijedili su ‘Montenegro Bonusu’ finansijsku stabilnost, kontinuitet u redovnom finansiranju reprogramiranih obaveza i osnov za realizaciju planiranih i planiranje budućih poslovnih aktivnosti”, naveli su iz kompanije.

Bonus video: