CUP: Odluka o maržama nastavak antitržišnog ponašanja Vlade

Vlada nastavlja da donosi odluke na polju ekonomske politike bez konsultacija sa privredom, kažu iz CUP-a

2730 pregleda 5 komentar(a)
Foto: CUP
Foto: CUP

Posljednja odluka o ograničavanju marži donijeta je bez konsultacija i adekvatnog dijaloga sa poslodavcima i predstavlja nastavak antitržišnog ponašanja Vlade, saopštili su iz Crnogorskog udruženja poslodavaca (CUP).

„Ovakvim pristupom, Vlada urušava poslovni ambijent, a dometi odluka u suštini neće imati pozitivan uticaj, naprotiv, štetiće i privredi i građanima“, poručili su iz CUP-a komentarišuću najnoviju odluku Vlade o smanjivanju marži za oko 70 proizvoda.

Kako tvrde u CUP-u, Vlada nastavlja da donosi odluke na polju ekonomske politike bez konsultacija sa privredom, odnosno izigrava ulogu poslodavaca i time obesmišljava socijalni dijalog koji bi morao da bude temelj svake tržišno orjentisane privrede.

„Odlučivanje bez adekvatnog dijaloga i uvažavanja tržišnih okolnosti na crnogorskom i širem tržištu, bez jasnih analiza sa primjesama populizma, ozbiljno će narušiti ambijent konkurencije i dovesti do negativnih posljednica u poslovanju preduzeća“, rekli su iz CUP-a.

Vlada, kako su dodali, po ko zna koji put, zaboravlja da novu vrijednost dominantno stvara privreda i da je njen zadatak da stvara adekvatan tržišni ambijent u korist privrede i građana, a ne donošenje odluka suprotno tržišnim i principima socijalnog dijaloga.

„CUP smatra da je sada više nego očigledno zašto Vlada ne želi reformu socijalnog dijaloga, već vještački održava monopolsku poziciju jednog udruženja, skoro dvije decenije, koje očigledno nema uticaja da kroz socijalni dijalog brani interese poslodavaca, zaustavi odluke koje su antitržišne i dugoročno na štetu crnogorske ekonomije i građana“, poručili su iz CUP-a.

U CUP-u su zaključili da se suštinski izazovi i problemi u crnogorskoj ekonomiji odlažu, a primat nad stvaranjem odgovarajućeg poslovnog ambijenta i stvaranja adekvatnih tržišnih uslova preuzima „utrkivanje“ u donošenju ekonomskih mjera, koje su suprotne tržišnom poslovanju i gotovo uvijek na kraju sa negativnim posljedicama na privredu i građane.

Bonus video: