Crvenko: Podaci pokazali opravdanost kupovine trajekata

Rukovodstvo trajekne linije Morskog Dobra prezentovalo podatke o poslovanju, ukupan prihod ove godine do kraja avgusta 6.377.253 eura

11117 pregleda 50 reakcija 19 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Siniša Luković
Ilustracija, Foto: Siniša Luković

Trajekti Sektora za pomorski i priobalni prevoz JP Morsko Dobro iz Budve na liniji Kamenari - Lepetane tokom prošlog mjeseca sa jedne na drugu obalu Boke Kotorske prevezli su ukupno 263.824 vozila svih kategorija što je 4,47% više nego u istom mjesecu prošle godine. Ukupan prihod trajektne linije od 1.januara do kraja avgusta iznosi 6.377.253 eura, a tokom dosadašnjeg trajanja turističke sezone bilježi se rast fizičkog obima prometa vozila na liniji preko tjesnaca Verige.

Tako je maj ove godine bio čak 77 odsto bolji nego isti mjesec 2023, dok je u junu prevezeno 15 odsto više vizola, a u julu 4,48 odsto više, koliko i u avgustu. Saopštili su to čelnici trajekne linije Morskog Dobra na čelu sa rukovodiocem, kapetanom Aleksandrom Crvenkom na danas održanoj konferenciji za novinare na kojoj su predstavljeni rezultati rada, planovi razvoja, ali i problemi sa kojima se suočava funkcionisanje trajektne linije u Boki.

"Ukupni prihod koji smo ostvarili od 5.maja prošle godine kada je počela naplata trajektnih karata do 1.septembra ove godine iznosi preko 12,66 miliona eura. Imajući u vidu da se kao zaposleni trajektne linije vode samo članovi posada brodova, a biljetari, redari i kontrolori se vode kao zaposleni drugih segmenata JP Morsko Dobro, te imajući u vidu troškove goriva, remonta i održavanja brodova, izvjesno je da je sama trajektna linija ostvarila dobit u iznosu od najmanje 40 odsto od ukupnog prometa", kazao je Crvenko koji je istakao da je glavna sezona koja je na izmaku odrađena bez većih problema i značajnijih ispadanja brodova sa linije zbog tehničkih okolnosti, ali da su se ove godine u punoj mjeri pokazala sva ograničenja prevaziđene i zastrajele drumske infrastrukture u Boki koja se teško nosila sa velikim brojem vozila, posebno onih u tranzitu.

"Ovo se posebno pokazalo na hercegnovskoj strani jer kada mi u najopterećenijim satima, trajektima ovdje dovezemo i za 15-20 minuta iskrcanmo 230 vozila koja se uključuju na magistralu u pravcu Novog, odnosno Kotora, neminovno je da će to stvoriti kolone i 'čepove' na toj cesti", istakao je Crvenko dodajući da je u špicevima na liniji radilo po šest trajekata koliko ih maksimalno može istovremeno koristiti aktuelne kapacitete pristaništa u Kamenarima i Lepetanima. Cijela flota je tokom špica sezone od 1.juna do 31.avgusta potrošila ukupno 290.603 litre goriva.

"Ove godine najveći trajekt 'Ruka pravde' radi 24 sata dnevno u tri smjene, zajedno sa ostala četiri najveća broda koja imamo, pa se uprkos tome dešavalo da se sa hercegnovske strane krajem jula, a sa tivatske sredinom avgusta, ipak povremeno na magistrali formiraju manje kolone vozila koja čekaju na trajektni prevoz. Možete misliti što bi se tek događalo da mi nismo nabavkom ovog i trajekta '30.avgust' pojačali flotu i da je ona ostala samo na kapacitetima koju je imao bivši privatni operater Pomorski saobraćaj", istakao je Crvenko.

On je novinarima prezentovao i brojke koje po njemu, pokazuju opravdanost nabavke i ulaganja u trajekte "Ruka pravde" i "30.avgust". U remont "Ruke pravde" prije sezone uloženo je 52.000 eura, a taj broj je od 1.juna do 1.septembra potom prevezao 170.739 vozila i napravio obrt od 939.000 era. Sa druge strane "30.avgust", u čiji je obiman remont uloženo 480.000 eura, u periodu od 14.jula kada se vratio u saobračaj do 1.septembtra, prevezao je 57.301 vozilo i napravio obrt od 315.000 eura.

"I ovo pokazuje da je nabavka tih brodova bila opravdan potez. Ove smo godine završili remonte četiri broda: 'Ruka pravde','30.avgust', 'Lepetane' i 'Kamenari', a već krećemo u pripreme za narednu sezonu, tako da 10.septembra trajekt 'Igalo' odlazi na redovan remont u brodogradilište Punat na Krku koje je dalo najpovoljniju ponudu za taj posao od 118.000 eura. Narednih mjeseci obaviće se i remonti trajekata 'Perast', 'Grbalj' i 'Teodo'", istakao je tehnički direktor trajektne linije Saša Mrvaljević koji je istakao da ove sezone nije bilo dužih ispadanja trajekata iz saobraćaja zbog kvarova i vanrednih tehničkih okolnosti.

Crvenko je najavio da će se u saradnji sa Upravom za saobraćaj Crne Gore i opštinama Tivat i Herceg Novi odmah krenuti i u zahvate na prilazima trajektnim pristaništima u Lepetanima i Kamenarima gdje će postavljanjem stubića biti odvojene prilazne saobraćajne trake za pristaništa od ostalih, postaviti trampe na parkiralištima, uvesti nova i uočljivija saobraćajna signalizacija, te po mogućnosti, izmjestiti postojeće autobusko stajalište lokalnog saobraćaja u Lepetanima. Najbitniji posao biće rekonstrukcija usjeka za pristajanje trajekata koji su sada u lošem i zapuštenom stanju. Na pitanje koliko funkcionisanju trajekta koji tjesnac Verige između Lepetana i Kamenara prelaze poprečno, predstavlja ponašanje brojnih malih brzih plovila, turističkih glisera i jahti čiji skiperi kroz tjesnac uzdužno voze mimo pravila i ne poštujući ograničenje brzine plovidbe, kapetan Crvenko je kazao da je to za njih "strašan problem jer ovdje mogu slobodno reći, vlada rasulo što se poštovanja pravila sigurnosti plovidbe tiče".

"Vidjeli ste danas i sami što se radi - gliseri i jahte najčešće se uopšte ne pridržavaju pravila tzv. desne strane u plovidbi tjesnacem, niti redovnih pravila za izbjegavanje sudara na moru, a većina njih plovi brzinom značajno većom od dozvoljene. I sami ste bili svjedoci da su trajekti sada zastali da propuste kruzer koji plovi prema Kotoru, ali to gliserašima ništa ne znači, pa se oni zalijeću da umjesto po krmi trajekata, prođu po njihovom pramcu, između kruzera i trajekta. To je prosto nevjerovatno", istakao je Crvenko dodajući da će zbog toga Morsko dobro od Ministarstva pomorstva tražiti da u sve pomorske karte Boke ucrta trajektnu liniju Kamenari - Lepetane, jer je to preduslov za oštrije postupanje prema prekršiocima režima sigurnosti plovidbe.

"Kada nam u pomorsku kartu ucrtaju trajekni prelaz preko Veriga, trajekti se onda više neće morati nikome sklanjati osim većim brodovima koji u režimu pilotaže idu iz i ka Kotoru, odnosno brodovima koji plove na jedra. Svi ostali, moraće da se uklanjaju nama sa puta", podvukao je Crvenko.

Bonus video: