Slavine u Baru suve zbog šljunka i neplanske gradnje

Zbog nelegalne eksploatacije iz Morače ostaje manje vode za primorje. U Baru nezadovoljni, a iz Regionalnog vodovoda kažu najveće količine vode idu upravo toj opštini

21270 pregleda 14 komentar(a)
Foto: ViK Bar
Foto: ViK Bar

Regionalni vodovod za Bar odvaja najveće količine vode kada je primorje u pitanju, ali to ipak nije dovoljno za potrebe grada pod Rumijom tokom turističke i post sezone. Vode za primorje ima nešto manje nego prethodnih godina zbog nelegalne eksploatacije šljunka iz Morače koja je poremetila izvorište Bolje sestre iz kojeg se napaja Regionalni vodovod.

Iz barskog preduzeća Vodovod i kanalizacija su početkom nedjelje najavili poremećaje u vodosnabdijevanju nekih naselja jer je, kako su kazali, Regionalni vodovod smanjio količine vode koje im isporučuje. Probleme sa vodom, kako su kazali, imaće uže gradsko jezgro Bara, Žukotrlica, Donji Šušanj, Ilino, Bjeliši, Ahmetov Brijeg i Polje.

“Vodovod i kanalizacija’ Bar na osnovu potpisanog Ugovora sa Regionalnim vodovodom obavezuje se na minimalne mjesečne količine koje su u obavezi da preuzmu. Za jul su te ugovorene količine bile 75 litara u sekundi, a za avgust 95, dok je za septembar ugovoren minimalni protok od 40 litara u sekundi. Ovo smanjenje u trenutku kada Baru i dalje bilježi povećanu potrošnju zbog turističke sezone, kao i visoke temperature, imalo je negativne posljedice jer te količine nisu bile dovoljne da zadovolje potrebe svih korisnika”.

To su “Vijestima” kazali iz tog lokanog preduzeća i dodali da su usljed nepovoljnih hidroloških uslova i značajno smanjene izdašnosti lokalnih vodoizvorišta Bar u prethodnom periodu kontinuirano pruzimali dodatne količine vode koje su bile potrebne za normalno funkcionisanje sistema.

“Dakle, preuzimali smo čak 170 litara u sekundi kako bi na taj način obezbijedili uredno snabdijevanje vodom, a svoje obaveze ka ovom preduzeću smo redovno izmirivali”, kazali su.

Problem je nastao, prema njihovim riječima, onog trenutka kada je Regionalni vodovod te količine smanjio za 50 litara u sekundi, što nije bilo na njihov zahtjev, nego kako bi te količine preusmjerili drugim opštinama.

“Ovo smanjenje u trenutku kada u Baru i dalje bilježimo povećanu potrošnju zbog turističke sezone, kao i visoke temperature, imalo je negativne posljedice jer te količine nisu bile dovoljne da zadovolje potrebe naših korisnika”, istakli su.

Na pitanje koliko litara u sekundi je potrebno za nesmetano vodosnabdijevanje svih naselja u Baru odgovorili su da ne mogu govoriti o preciznoj cifri, jer nekoliko faktora utiče na to, odnosno izdašnost lokalnih izvorištva koja je ove sezone bila znatno manja zbog suše, povećanja broja korisnika dolaskom turista, a time i povećana potrošnja vode, a često i neracionalno korišćenje pijaće vode.

“Dakle sve zavisi od aktuelne situacije i spoja svih faktora. Tehnički sektor i stručne službe našeg Društva kontinuirano prate stanje i na osnovu toga preuzimaju sve mjere da se obezbijedi uredno vodosnabdijevanje. Poređenja radi, tokom prethodnih godina, mjerenja u avgustu kada je najveća potražnja za vodom pokazala su da je 2023. godine u sistem maksimalo ulazilo 557 l/s, 2022. godine 510 l/s, a 2021. godine 530 l/s”, kazali su iz barskog Vodovoda.

Do poremećaja u vodosnabdijevanju dolazi i zbog neplanskog širenja grada u zonama gdje ne postoji detaljan urbanistički plan i izgradnjom objekata bez građevinske dozvole, koji su u njihovom Društvu registrovani kao privremeni korisnici, za potrebe evidencije potrošača i naplate utrošene vode. Barski vodovod u ovakvim slučajevima ne garantuje pritisak vodosnabdijevanja i zadržava pravo isključenja korisnika sa mreže ukoliko oni opterete stabilnost vodovodnog sistema.

“Ipak, možemo konstatovati da je već duži niz godina vodosnabdijevanje na području opštine Bar na zadovoljavajućem nivou, pogotovo u periodu van sezone. Tome svakako doprinose i bolji hidrološki uslovi u jesenjim mjesecima koji utiču i na veću izdašnost lokalnih vodoizvorišta, kao i konstantna ulaganja u vodovodnu mrežu i napori koje naše Društvo ulaže da dalje gradimo i unapređujemo efikasan i održiv sistem vodosnabdijevanja na dobro svih građana Opštine Bar”, zaključili su.

Iz Regionalnog vodovoda nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti”, ali su početkom nedjelje saopštili da je zbog pada izdašnosti lokalnih izvorišta došlo do značajnog povećanja potreba za vodom iz Regionalnog vodovoda, ocijenili su i dodali da u ovom trenutku Regionalni vodovod isporučuje količinu vode koja je za 1,9 puta veća od ugovorene.

Lokalni vodovod Bar je za mjesec septembar ugovorio 40 litara po sekundi dok se prema podacima od drugog septembra isporučuje 128 litara u sekundi prema ovoj opštini, što je za 3,2 puta više od ugovorene količine.

Veliki problem, istakli su iz Regionalnog vodovoda, je nelegalna eksploatacija šljunka i pijeska u koritu rijeke Morače, u Drugoj zoni sanitarne zaštite izvorišta Bolje sestre, sa kojeg se napaja Regionalni vodovodni sistem, koja je dovela do njegove devastacije, odnosno do drastičnog pada izdašnosti samog izvorišta.

“Izdašnost izvorišta Bolje sestre pala je sa 2.600 litara u sekundi koliko je mjereno 2010. godine na, 265 litara u sekundi, koliko je iznosila 2021. i 2022. godine. I pored brojnih kontinuiranih apela i upozorenja, Regionalni vodovod nije mogao uticati na takvu situaciju”, poručili su.

Regionalni vodovod je sa svim lokalnim vodovodima na Crnogorskom primorju ugovorio neophodne količine vode za svaki mjesec pojedinačno i garantuje urednu distribuciju.

“Opština Bar dobija najveću količinu vode preko ugovorene količine u odnosu na sve opštine na Crnogorskom primorju”, zaključili su.

Zbog potrebe isporučivanja ugovorene količine vode sa opštinom Herceg Novi, od 50 litara u sekundi, za septembar mjesec, došlo je do minimalnog smanjenja u isporuci vode ka ostalim opštinama na Crnogorskom primorju.

“Regionalni vodovod ulaže i ulagaće maksimalne napore da uredno distribuira raspoložive količine vode do svih opština na Crnogorskom primorju. U tom smislu, očekujemo maksimalno razumijevanje i od strane lokalnog vodovoda u Baru, jer je naš zajednički interes da svim opštinama na Crnogorskom primorju bude obezbijeđena neophodna količina vode”, zaključili su iz tog državnog preduzeća.

Bez vode i po nekoliko dana

Građani Bara, a posebno stanovnici Šušanja obraćali su se redakciji zbog problema sa vodom i tvrdili da po nekoliko dana nemaju vode a da je slab pritisak onda kada je imaju. Nakon što su “Vijesti” o tome pisale, stanovnici Šušanja su kazali da im je voda puštena u potpunosti nekoliko dana, nakon čega se sve vratilo na staro.

“Sada vodu imamo samo preko noći, a prošle nedjelje nijesmo imali vodu tri dana uzastopno. Idemo da punimo bidone kod Vodovoda na Topolici, snalazimo se. Situacija je loša i uporno idemo da se žalimo. Kada kažemo tačnu adresu, dobijemo vodu sat ili dva i onda sve isto”, ispričala je stanovnica Jadranske ulice.

Barani apeluju na lokalni i Regionalni vodovod da što prije riješe probleme sa vodosnabdijevanjem kako bi imali osnovne uslove za život, a posebno higijenu. Nadaju se da će do sljedeće turističke sezone oni pronaći način za to a koji nije na teret građana, misleći na kupovinu cisterni. Ipak, kako su kazali listu, nemaju velika očekivanja jer je svaka sezona za lokalno stanovništvo sve gora i gora.

Bonus video: