Joković: Farmerima će biti nadoknađena šteta; Đaković: Šansa za zarazu putem hrane je gotovo nepostojeća

"Laičke informacije dovode do zbunjivanja javnosti. Preduzećemo sve zakonske mjere protiv onih koji plasiraju netačne informacije", naveo je Joković

43998 pregleda 100 reakcija 31 komentar(a)
Sa konferencije, Foto: Mirko Kotlaš
Sa konferencije, Foto: Mirko Kotlaš

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković je pozvao nadležne da provjere rad svih u tom resoru povodom situacije oko kju groznice, te poručio da će odgovarati svi koji su pravili propuste.

On je to na konferenciji za medije u zgradi Vlade.

"Laičke informacije dovode do zbunjivanja javnosti. Preduzećemo sve zakonske mjere protiv onih koji plasiraju netačne informacije", naveo je on.

Naglasio je da je do sada uspavano 59 goveda zbog ove groznice, da je odmah formiran stručni tim, da su farmeri dobili uputstva kako da postupaju, ali i da će im pretrpljena šteta biti nadoknađena.

Eutanazirane krave oboljele od kju groznice su iz Župe nikšićke 5. i 6. septembra premještene i zatrpane na drugu lokaciju i, kako su saopštili iz Opštine Nikšić, posao je odrađen u skladu sa Zakonom o veterinarstvu.

Joković je na konferenciji dodao da Crna Gora još nema objekat u kojem bi se stoka izolovala i uklanjala nakon ove i drugih bolesti, te da lokacije na kojima se životinje zakopavaju određuju opštine dok resor nema ništa sa tim.

"Imali smo sastanke sa farmerima i uradićemo sve da im nadoknadimo štetu. Ako neko misli da zaradi, to nije fer", naveo je on i dodao da je sve do sada urađeno po propisima.

Direktor Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Vladimir Đoković je dodao da se kju groznica ne nalazi na spiskovima bolesti koje mogu da pređu sa hrane na čovjeka, te da nije ni registrovana na mjestima koja se bave proizvodnjom.

"Šansa za zarazu putem hrane je gotovo nepostojeća", istakao je on i dodao da se ova bakterija ubija u procesu pasterizacije, da je ubija temperatura, ali i da su svi domaći proizvodi koji idu u prodaju termički obrađeni.

Veterinarka i pomoćnica direktora Uprave Sunčica Boljević je istakla da je riječ o svjetskoj bolesti i da svaka država primjenjuje različite mjere za borbu sa njom.

"Uvjeravam vas da mjere doprinose suzbijanju bolesti, ali nema zemlje koja je iskorijenila kju", naglasila je ona i istakla da vjeruje da je veterinarska služba uradila svoj dio posla.

Navela je i da je Opštini Nikšić naloženo da označi ovaj prostor na pravi način te da očekuje da u narednim danima, bude još slučajeva kju groznice.

Boljević tvrdi da su odmah obavijestili i Institut za javno zdravlje, te imaju deficit veterinarskog kadra, dok je Joković istakao da će za ovaj sektor vjerovatno primijeniti slične mjere kao za šumarski, odnosno stipendije i druge pomoći kako bi ovaj kada motivisali za ostanak u državi.

Joković je naveo da će proračun oko procjene štete od ove bolesti imati tek na kraju, kada popišu preminule sve životinje, ali i da to neće obeshrabriti buduće stočare.

Veterinar Bojan Adžić je istakao da se kju groznica izuzetno teško prenosi preko hrane, te da je većinom dobijaju veterinari, stočari i mesari, dok većina ostane bez simptoma.

Kada je riječ o novom postrojenju za uklanjanje grla, Joković je dodao da imaju 15.000.000 eura operativnog novca od kredita Svjetske banke i da su dobili parcelu u Nikšiću i Urbanističko tehničke uslove za nju. Naglasio je da je obavezna i radi zatvaranja poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom.

Đaković je dodao da je riječ o Poglavlju 12, da postrojenje grla i druge životinje pretvara u mineralna jedinjenja, ali da apeluje na opštine da do završetka projekta, odredi lokacije za ove slučajeve.

Bonus video: