GI "21. maj": Ignorantski nametnutim zakonima se nastavlja populistička i hazarderska ekonomska politika

Iz GI "21. maj" rekli da "set manipulativnih mjera" još jednom potvrđuje "Vladino neodgovorno eksperimentisanje i igranje sa javnim finansijama i nacionalnom ekonomijom u cjelini"

2423 pregleda 7 komentar(a)

Građanska inicijativa "21. maj" je saopštila da je skupštinska većina ignorantski nametnula zakone kojima se "nastavlja populistička i hazarderska" ekonomska politika.

"Dekretom su utvrđene nove i tržišno neutemeljene minimalne zarade koje će ponovo otvoriti pitanje neujednačenih i nepravičnih zarada među zaposlenima. Primjera radi, vladini ekonomisti neka objasne zašto bi privatne kompanije masovno zapošljavale diplomirane i neuke studente sa platom od 800 eura u okolnostima kada visokoškolski kadar sa iskustvom trenutno ima iste ili nešto veće zarade koje odgovaraju realnom stanju u privredi. Ili, što će da rade finansijski limitirane javne ustanove ili jedva održivi dio realnog sektora sa nagrađivanjem iskusnijeg srednje obrazovanog kadra koji sada zarađuje između 550 eura – 750 eura kada i početnici moraju primati platu od najmanje 600 eura. S druge strane, više nego duplo oporezuju se knjige koje vladini funkcioneri i dominirajući poslanici očigledno i ne čitaju, dok se ministarka kulture ovim povodom sakrila u zemunicu", navodi se u saopštenju.

Istovremeno se, dodaju, turistička privreda i domaća industrija vina "guraju u gubitke sa istim poreskim tretmanom".

"Pritom, korporativni i obligacioni porezi koji su u okviru 'Evrope sad 1' podignuti za oko 70 odsto ostali su isti ili su na jednak način dodatno prošireni, iako su za investitore i preduzetnike posebno važni porez na profit, porez na kapitalnu dobit ili porez po odbitku. Konačno, ovaj set manipulativnih mjera, koji će pored ostalog rezultirati i sa dodatnih 200 miliona deficita u penzijskom fondu i realnim inflatornim posljedicama, još jednom potvrđuje Vladino neodgovorno eksperimentisanje i igranje sa javnim finansijama i nacionalnom ekonomijom u cjelini", zaključuje se.

Bonus video: