Kordić: Za adekvatan razvoj turizma neophodno unaprijediti i intenzivirati saradnju između institucija

Predstavnici kompanija članica Savjeta su posebno naglasili da je dobra poruka što će Ministarstvo biti isključivo fokusirano na pitanja koja se odnose na turizam što ova privredna grana, s obzirom na njen značaj za Crnu Goru, apsolutno zaslužuje

3386 pregleda 21 reakcija 1 komentar(a)
Simonida Kordić sa predstavnicima Savjeta, Foto: Mediabiro
Simonida Kordić sa predstavnicima Savjeta, Foto: Mediabiro

Strateški razvoj je jedna od najbitnijih tema u ovom trenutku za turizam u Crnoj Gori, pa ćemo naredne godine, kada aktuelna strategija ističe, zajedno sa relevantnim stručnjacima i turističkom privredom, raditi na izradi dokumenta koji prati mjerljive ciljeve i realne potrebe tržišta, saopštila je ministarka turizma Simonida Kordić nakon današnjeg sastanka sa Savjetom stranih investitora u Crnoj Gori.

Ona je kazala i da je fizička dostupnost Crne Gore jedan od glavnih problema koje su predstavnici turističke privrede sa kojima je do sada bila u prilici da razgovara istakli.

Savjet stranih investitora okuplja 41 kompaniju, koje čine oko 30 odsto domaćeg BDP-a, a teme sastanka, između ostalog, bile su nautički turizam, konkretni planovi za bolju avio-dostupnost te strategija razvoja turizma u budućnosti, piše Mediabiro.

Tim povodom, Kordić je poručila da je neophodno unaprijediti i intenzivirati saradnju između institucija kako bi se stvorili uslovi za adekvatan razvoj turizma.

"Turizam ni ovih godina nije prošao bez strategije i u tom smislu ne želim da predstavljam sliku lošijom nego što zapravo jeste ali strateški razvoj je jedna od najbitnijih tema u ovom trenutku, pa ćemo naredne godine, kada aktuelna strategija ističe, zajedno sa relevantnim stručnjacima i turističkom privredom, raditi na izradi dokumenta koji prati mjerljive ciljeve i realne potrebe tržišta. U proteklih mjesec, otkako sam preuzela funkciju, razgovarala sam sa predstavnicima turističke privrede i ono što svi definišu kao jedan od problema jeste fizička dostupnost Crne Gore. Dakle, prvi problem imamo na samim kapijama, na samom ulasku u Crnu Goru - granični prelazi, putna infrastruktura i avio dostupnost i na tome ćemo međuresorno raditi", poručila je Kordić.

Predsjednik odbora Savjeta stranih investitora kazao je da je ovaj sastanak dobra poruka da u budućnosti kroz zajednicki rad može doći do boljeg turističkog proizvoda, a samim tim i boljih rezultata.

“Spremnost ministra turizma da se, odmah po preuzimanju dužnosti, upozna sa izazovima sa kojima se suočavaju kompanije članice Savjeta vidimo kao izuzetno pozitivan impuls. Danas je bilo riječi o mnogim pitanjima čije rješavanje počinje uspostavljanjem prakse kontinuiranog dijaloga i intenzivne saradnje. Ovi principi su visoko na listi prioriteta Savjeta stranih investitora i ohrabruje nas da Ministarstvo turizma prepoznaje njihov značaj. Vjerujemo da će na toj osnovi nastati konkretne inicijative za poboljšanje investicione klime i za unapređenje crnogorskog turističkog proizvoda“, kazao je Kamaraši.

Predstavnici nekih od najvećih investitora u Crnoj Gori - Porto Montenegra, Porto Novog, Luštice Bay te Savana grupe iskazali su zadovoljstvo spremnošću i otvorenošću ministra Kordić za dalju saradnju, kako bi se zajednički pronašla rješenja na probleme koji su adresirani.

Predstavnici kompanija članica Savjeta su posebno naglasili da je dobra poruka što će Ministarstvo biti isključivo fokusirano na pitanja koja se odnose na turizam što ova privredna grana, s obzirom na njen značaj za Crnu Goru, apsolutno zaslužuje.

Ministarka Kordić je zaključila da resor na čijem je čelu ostaje apsolutno otvoren za sugestije i razgovore, te da je dragocjeno da svi relevantni činioci budu uključeni kako bi se uredilo stanje u turizmu.

Bonus video: