“Via Project” projektuje put Smokovac-Božaj

Podgorička firma izabrana na tenderu “Monteputa” da nađe ideju za 23 kilometra dugu cestu od auto-puta do granice sa Albanijom. Posao vrijedan 75.200 eura

8599 pregleda 9 komentar(a)
Idejnim rješenjem preciziraju položaj trase: (Ilustracija), Foto: BORIS PEJOVIC
Idejnim rješenjem preciziraju položaj trase: (Ilustracija), Foto: BORIS PEJOVIC

Monteput je kao najpovoljniju na tenderu za izradu idejnog rješenja za brzu saobraćajnicu od Podgorice do Tuzi, izabrao ponudu podgoričke kompanije “Via Project” koja je vrijedna 75.200 eura. Cilj dionice je pronalazak optimalne trase, razvijanje ovog dijela Crne Gore i spajanje auto-puta sa susjednom Albanijom

Tako će “Via Project” sa podugovaračima “Geoprojekt” i “CDS Project”, projektovati trasu dugu oko 23 kilometra, čiji je početak planiran na postojećoj petlji auto-puta na Smokovcu, nakon čega će se pružati do petlji u naseljima Dinoša i Vuksanlekići u Opštini Tuzi, i završavati u širem pojasu graničnog prelaza Božaj.

To piše u odluci na koju je mogućnost žalbe istekla 9. septembra. Tender za ovaj posao je raspisan početkom juna, trajao je mjesec, a vrijednost mu je bila 97 hiljada eura.

Po podacima iz Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS), kompanija “Via Project” je osnovana 2007. godine, a bavi se inženjerskim poslom i tehničkim savjetovanjima. Firma je registrovana u Podgorici, a njen osnivač je Jovan Jovanović.

U dokumentaciji piše, da se pri izradi ove trase mora voditi računa o lokaciji naplatnih rampi, ekološkim aspektima, postojećoj infrastrukturi, željezničkoj pruzi Podgorica-Skadar, kulturnim dobrima, vjerskim objektima, a posebno očuvanju urbanih i vrijednih ruralnih cjelina, vjerskih objekata, eventualnih arheoloških lokaliteta...

“Ovo idejno rješenje, poslužiće kao osnov za opredjeljenje i definisanje preciznijeg položaja trase, kao i donošenje konačne odluke u vezi sa rangom i profilom ove saobraćajnice, kao i definisanje preciznijeg položaja koridora ove saobraćajnice u Predlogu prostornog plana Crne Gore do 2040. godine. U prethodnom periodu, ovaj koridor je tretiran kao auto-putni pravac, odnosno kao dio Jadransko-jonskog auto-puta, za koji je 2008. godine urađen generalni projekat. Ovim idejnom rješenjem treba ispitati ovaj koridor kao brzu saobraćajnicu”, piše u dokumentaciji.

Državni “Monteput” je prethodno izabrao ponude kompanije “Via Project” kao najpovoljnije na tri tendera za izradu idejnih rješenja za dvije dionice budućih brzih saobraćajnica i jednu buduću dionicu auto-puta, a ukupna vrijednost ovih poslova je oko 360.000 eura.

Izabrani su za brzu saobraćajnicu od Danilovgrada do Nikšića i od Bijelog Polja preko Pljevalja do granice sa Bosnom i Hercegovinom, ali i za dionicu auto-puta od Andrijevice do Čakora (granica sa Kosovom). Ova firma je te poslove planirala da obavlja sa podugovaračima “GP Team”, “CDS Project” i “Geo Project”.

Sredinom avgusta je na sve ove tendere podnijeta žalba putem sistema CeJN-a.

Bonus video: