Milatović vratio Skupštini zakone o PDV-u i akcizama

Predsjednik Crne Gore danas potpisao više zakona

14432 pregleda 180 reakcija 49 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović vratio je danas Skupštini na ponovno odlučivanje Zakon o izmjenama i dopuni Zakona o porezu na dodatu vrijednost i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama, saopštio je njegov kabinet.

On je to najavio na pres konferenciji prije dva dana.

Kada je u pitanju Zakon o izmjenama i dopunama zakona o PDV-u, u obrazloženju se navodi da predložene zakonske izmjene podižu sniženu stopu PDV-a na 15 odsto za određene proizvode i usluge iz sektora turizma, kulture i umjetnosti. Takođe, zakon predviđa naplatu PDV-a na uvoz pošiljki neznatne vrijednosti, do iznosa od 75 eura.

„Smatram da povećanje stope PDV-a može dodatno doprinijeti rastu cijena, čime bi se pojačali inflatorni pritisci na crnogorsku ekonomiju. Nastavak povećanja cijena će dodatno narušiti životni standard građana, koji su već suočeni sa ekonomskim izazovima i rastućim troškovima. Ovakva mjera može imati i negativne efekte na sektor turizma, smanjujući njegovu konkurentnost i obim transakcija u tom ključnom sektoru naše privrede. Pored toga, povećanje cijena u oblastima obrazovanja i kulture može umanjiti pristup ovim uslugama, što bi potencijalno dovelo do povećanja socijalne nejednakosti“, poručio je Milatović.

Kad je u pitanju Zakon o izmjenama i dopunama zakona o akcizama, u obrazloženju se navodi da se tim zakonom predlaže uvođenje akcize za mirna vina na 25 eura po hektolitru, uz umanjenje od 50 odsto za male proizvođače vina koji u komercijalne svrhe proizvode do 1.000 hektolitara vina godišnje.

Ocijenjeno je da na taj način Vlada direktno ugrožava konkurentnost domaćih proizvođača vina, uključujući nacionalnu kompaniju „13. jul - Plantaže“, koja je jedan od ključnih privrednih subjekata u vinarskom sektoru.

„Smatram da je protivno društvenom interesu donošenje odluka koje negativno utiču na domaću proizvodnju i favorizuju uvoz. Umjesto toga, prioritet mora biti zaštita i podrška domaćim proizvođačima, kako bismo osigurali njihovu konkurentnost i očuvali radna mjesta, te smanjili zavisnost naše zemlje od uvoza. Podrška domaćoj proizvodnji, a naročito kompanijama od nacionalnog značaja poput „Plantaža“, ali i cijelom ekosistemu malih proizvođača vina, ključna je za očuvanje proizvodne baze naše ekonomije, bolju pokrivenost uvoza izvozom i obezbjeđenje održivog rasta“, piše u obrazloženju.

Milatović je danas potpisao i Zakon o izmjeni i dopuni zakona o stručnom osposobljavanju lica sa stečenim visokim obrazovanjem, Zakon o izmjeni zakona o visokom obrazovanju, Zakon o otpisu kamate na dospjele poreske obaveze, Zakon o izmjenama i dopunama zakona o porezu na dobit pravnih lica, kao i Zakon o izmjenama i dopunama zakona o porezu na dohodak fizičkih lica.

Predsjednik države je, podsjeća njegov kabinet, u ponedjeljak vratio Zakon o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje jer „ugrožava stabilnost fonda PIO i ruši sistem međugeneracijske solidarnosti građen decenijama.“

„Ovdje se ne radi o politici, već o budućnosti ljudi koji su cijeli svoj radni vijek posvetili ovoj zemlji. Poslanici moraju shvatiti težinu ove odluke – oni će biti odgovorni za minus u fondu PIO i smanjenje penzija budućih penzionera. Posebno zabrinjavajuća je činjenica da se 5,5% bruto plate, što je skoro 150 miliona eura, uzima od plata radnika iz Fonda PIO i preusmjerava krupnom kapitalu, koji u ovom trenutku bilježi rekordne profite“, kazao je Milatović.

On je u ponedjeljak potpisao Zakon o radu i ocijenio da je jasno da je Vlada iznevjerila očekivanja više od 100.000 radnika kojima je obećana minimalna zarada od 700 eura u trenutku kada se "suočavaju sa velikim urušavanjem životnog standarda".

“Ipak, smatram da je neophodno pokazati odgovornost, kako bi se makar malo ublažili efekti rekordne inflacije i narušene kupovne moći velikog broja naših građana. Apelujem na Vladu Crne Gore da hitno predloži jasnu i pravednu formulu za obračun minimalne zarade, koja će pratiti povećanje rasta cijena i potrošačke korpe. Na taj način ćemo u budućnosti spriječiti manipulaciju zaradama u svrhu prikupljanja političkih poena“, poručio je Milatović.

On je prije dva dana potpisao i Zakon o izmjenama i dopunama zakona o budžetu Crne Gore za 2024. godinu.

Bonus video: