Bivši radnici "Vektra Boke" naredne sedmice razgovaraju sa Vladom i ministarstvima

"Danas smo imali razgovor u SDT-u. Mi smo insistirali samo na jednom, pojavili su se neki spiskovi radnika za koje mi tvrdimo da su falsifikovani i na osnovu njih se osporava naš rad u ostvarenju prava, kada je u pitanju socijalni program", kazao je predsjednik Udruženja bivših radnika Đorđe Rajak

7779 pregleda 3 komentar(a)
Radnici ispred zgrade SDT-a, Foto: Mirko Kotlaš
Radnici ispred zgrade SDT-a, Foto: Mirko Kotlaš
Ažurirano: 12.09.2024. 16:10h

Dio bivših radnika "Vektra Boke" okupljen pred zgradom Vlade danas niko nije primio na razgovor, ali im je iz Kabineta potpredsjednika Vlade Alekse Bečića, rečeno, da će im naredne sedmice obezbijediti razgovor sa ministarstvima i izvršnom vlasti.

To je "Vijestima" tokom potvrdio predsjednik Udruženja bivših radnika "Vektra Boke" Đorđe Rajak. Ovi radnici su se prvobitno okupili pred zgradom Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), a imali su i sastanak sa specijalnom tužiteljkom Anom Perović Vojinović.

Rajak je ranije danas naglasio da je susret bio konstruktivan, te da su tema bili predmeti u SDT-u koji se tiču "Vektra Boke", ali i da žele i prijem kod potpredsjednika Vlade Alekse Bečića i premijera Milojka Spajića.

Rajak je ponovio da se imovina "Vektra Boke" nije mogla otuđiti, u šta kako je kazao, spadaju i akcije. Ponovio je i da je ova prodaja akcija nezakonita.

"Vektra Boka" se od februara 2017. godine nalazi pod mjerama reorganizacije Privrednog suda. "Ellena group" je 33 odsto akcija (8,7 miliona akcija) kupila 2. aprila po cijene od četiri centa, odnosno za ukupan paket je platila 350 hiljada eura. Te akcije su ranije bile zaplijenjene od firme “Vektra Investments” zbog duga, a prodaja ne berzi je bila organizovana putem aukcije.

Radnici su zatim otišli pred zgradu Vlade, gdje su očekivali susret sa Bečićem i Spajićem.

Okupljeni radnici
Okupljeni radnicifoto: Mirko Kotlaš

"Danas smo imali razgovor u SDT-u sa Perović Vojinović, koja vodi jedan dio predmeta i prijava naših. Razgovarali smo o svim prijavama koje su kod nje dodijeljene, zadovoljni smo razgovorom, jer je to kompleksno i iziskuje dosta vremena da bi se moglo brzo reagovati i doći do zaključka. Mi smo insistirali samo na jednom, pojavili su se neki spiskovi radnika za koje mi tvrdimo da su falsifikovani i na osnovu njih se osporava naš rad u ostvarenju prava, kada je u pitanju socijalni program", istakao je Rajak i dodao da je razgovor da je bio konstruktivan i da nemaju bojazni da nisu u pravu.

Rajak
Rajakfoto: Mirko Kotlaš

Upitan o ročištu zakazanom za ponedjeljak u Privrednom sudu, na kojem će se razmatrati uvođenje stečaja u "Vektra Boku", Rajak je naveo da oni zahtijevaju da se stečaj uvede da bi se zaštitila imovina kompanije.

On je ponovio i da je prodaja akcija paketa od 33 odsto bila namještena.

"Kupovinom akcija, one su prodate za 0,04 eura. Razlog za to je bio da se obezvijede akcije a sudski izvršitelj koji je vodio predmet, nije skretao pažnju da je trebao vještak ekonomske struke da procijeni vrijednost tih akcija. Onda su se složili i berza i brokeri, da se u trgovini primjeni zadnja transakcija. Tako da je imovina vrijedna 40 odsto "Vektra Boke" prodata za 350.000 eura", naveo je on.

Bonus video: