Uprava: Oduzeti drvni sortimenti od bespravne sječe u Rožajama

Uprava za gazdovanje šumama i lovištima saopštila da će nastaviti "intenzivnu borbu protiv bespravnih sječa" i da će njihovi službenici "pooštriti iznenadne kontrole terena"

2990 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Uprava za gazdovanje šumama i lovištima
Foto: Uprava za gazdovanje šumama i lovištima

Uprava za gazdovanje šumama i lovištima je saopštila da su njihovi službenici u Područnoj jedinici Rožaje, u prethodnim danima, zahvaljujući intenzivnim kontrolama terena, otkrili dvije bespravne sječe, a slučajeve proslijedili nadležnim organima na dalje postupanje.

"U Gazdinskoj jedinici 'Županica', čuvar šuma je izašao na teren preuzeo zakonom predviđene radnje, o čemu je izvijestio nadređenog i podnio tužilaštvu krivičnu prijavu sa izvještajem i fotografijama oborenih stabala. Bespravna građa koju počinioci ovog djela nisu uspjeli da izvuku je zaplijenjena i oduzeta, što je veoma važno da se ekonomski oslabe počinioci", navodi se u saopštenju.

"Takođe, oduzeti su drvni sortimenti iz bespravne sječe u Gazdinskoj jedinici 'Vučansko-Biševske šume', gdje je posječeno 25 čamovih stabala u bruto drvnoj zapremini od 39,05 m³, a gdje je Uprava spremna da u saradnji sa ostalim nadležnim organima pokuša da suzi broj potencijalnih izvišilaca, kako bi ostalim institucijama bilo mnogo lakše da reaguju", dodaje se.

Poručili su da će Uprava nastaviti "intenzivnu borbu protiv bespravnih sječa" i da će njihovi službenici "pooštriti iznenadne kontrole terena". "Samo na taj način ćemo uspjeti da zaštitimo crnogorske šume i iskorijenimo bespravne aktivnosti iz njih", zaključuju.

Bonus video: