Prvo isplatiti dugove, pa formirati novu firmu koja će upravljati solanom "Bajo Sekulić"

Bivši radnici ulcinjske Solane poručili da neće mirno posmatrati osnivanje novog preduzeća dok im duguju plate i povezivanje radnog staža

5863 pregleda 1 komentar(a)
Ruina ostala od nekadašnjeg giganta (ilustracija), Foto: Privatna arhiva
Ruina ostala od nekadašnjeg giganta (ilustracija), Foto: Privatna arhiva

Povodom sve češćih najava da će uskoro biti formirano preduzeće koje će upravljati solanom “Bajo Sekulić” u Ulcinju, bivši radnici tog preduzeća poručili su da neće stajati sa strane i mirno gledati početak rada neke nove firme.

Oni se pitaju šta je sa stvarnim vlasnikom imovine preduzeća koje je u stečaju i ko će im isplatiti oko milion eura duga na račun neisplaćenih zarada i povezati pet godina radnog staža.

Ministar ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera Damjan Ćulafić, prilikom radne posjete Ulcinju 23. avgusta i nakon što je obišao Solanu, kazao je da će pitanje rješavanja problema u formiranju adekvatne upravljačke strukture tim zaštićenim područjem u narednom periodu, biti na mjestu prioritetnih aktivnosti ministarstva.

I predsjednica Skupštine opštine (SO) Ulcinj Ivana Popović, u nedavnom razgovoru za “Vijesti”, navela je će SO aktivno raditi i pružiti podršku za što prije formiranje preduzeća koje će upravljati Solanom “Bajo Sekulić” kako bi se ponovni razvoj tog preduzeća pokrenuo sa mrtve tačke.

“Povodom najava da će Vlada i Opština Ulcinj vrlo brzo završiti potrebne procedure u vezi sa formiranjem novog upravljača-preduzeća, koje će upravljati resursima Solane Ulcinj i raditi na stvaranju uslova za proizvodnju morske soli uz obezbjeđenje biodiverziteta, mi bivši radnici, pitamo šta je sa preduzećem, firmom ili kompanijom, koja je vlasnik 15 miliona kvadrata, stvarnim vlasnikom Solana ‘’Bajo Sekulić’’ u stečaju Ulcinj”, pita se u dopisu bivših radnika dostavljenom “Vijestima”.

U dopisu, koji u ime radnika potpisuje Saša Mitrović, podsjeća se da Solana postoji od 1933. godine i da je brala so 83 godine, čak i za vrijeme rata.

Od 2005, bila je u programiranima, a od 2011, u klasičnom stečaju.

“Radnici Solane prvo su opljačkani, a onda izbačeni na ulicu. Duguje im se oko milion eura za nesiplaćene zarade i 5 godina radnoga staža. Solana još duguje 1,5 miliona eura dobavljačima i oko 2 miliona eura državi, od čega su dobar dio porezi i doprinosi za zaposlene. Da li će ovo pitanje biti riješeno? Od sada nećemo mirno stajati sa strane i gledati početak rada neke nove firme”, poručili su bivši radnici.

Navode da im sve to liči na princip rada novopečenih biznismena u Crnoj Gori - osnuju firmu, rade, naprave dug, prevare radnike, ugase tu firmu ili je ostave u stečaju, osnuju novu i sve iz ispočetka.

“Skrećemo pažnju na naš problem odavno, posebno sada kada je izvjesno da poglavlje 27 neće biti zatvoreno bez rješavanja problema Solane. Do sada smo mirno pratili događaje oko Solane jer je i nama bilo u interesu da Solana koliko-toliko funkcioniše, bar na zaštiti biodiverziteta. Ali sada je došao kraj, zato još jednom molimo nadležne institucije - Privredni sud, Vladu i Opštinu Ulcinj da se pozabave ovom problematikom”, stoji u dopisu.

Bonus video: