Đukanović: Pobjednik u zelenoj tranziciji će biti onaj koji će moći da sam proizvodi električnu energiju

Iz EPCG je saopšteno da su EPCG i Investiciono-razvojni fond Crne Gore (IRFCG) potpisali Ugovor za finansiranje projekta "Solari 5000+ 70MW" , vrijedan deset miliona eura

3883 pregleda 6 komentar(a)
Sa potpisivanja ugovora, Foto: EPCG
Sa potpisivanja ugovora, Foto: EPCG

Pobjednik u zelenoj tranziciji će biti onaj koji će moći da sam proizvodi električnu energiju, a svijetla budućnost leži u solarnoj energiji i razvoju obnovljivih izbora energije, saopštio je predsjednik Odbora direktora i izvršni direktor Elektroprivrede Crne Gore (EPCG), Milutin Đukanović

Iz EPCG je saopšteno da su EPCG i Investiciono-razvojni fond Crne Gore (IRFCG) potpisali Ugovor za finansiranje projekta "Solari 5000+ 70MW" , vrijedan deset miliona eura, a ugovor su potpisali Đukanović, izvršni direktor EPCG Ivan Bulatović i izvršni direktor IRFCG, Nikola Tripković.

"Projekat 'Solari 5000+ 70MW' je počeo i već je instalisana snaga od 18,627 MW, tj. 21,366 MWp. Podrazumijeva posredovanje u finansiranju, nabavci i puštanju u rad fotonaponskih sistema domaćinstvima i poslovnim subjektima u Crnoj Gori. Projektom je obuhvaćeno preko 5000 individualnih i 500 pravnih lica, a njegova vrijednost maksimalno može iznositi 82 miliona eura", ističe se u saopštenju EPCG.

Đukanović je zadovoljan što partner u projektu nastavlja da bude IRFCG i nada se da će i u budućnosti zajedno razvijati i brojne druge projekte zelene energije.

"Pobjednik u zelenoj tranziciji će biti onaj koji će moći da sam proizvodi električnu energiju, a svijetla budućnost leži u solarnoj energiji i razvoju obnovljivih izbora energije", smatra Đukanović.

Potpisivanje ugovora
foto: EPCG

Iz EPCG su kazali da podaci pokazuju da je preko 19.000 domaćinstava i pravnih lica iskazalo interesovanje za ovaj projekat, te da će EPCG budućim vlasnicima fotonaponskih sistema obezbijediti popust od 10% od ugovorene vrijednosti investicije, što uz 10% koji obezbjeđuje Eko-fond, predstavlja 20% popusta.

Bulatović je istakao da projekat "Solari 5000+ 70MW" predstavlja značajan iskorak ka energetskoj tranziciji u Crnoj Gori i da je jedna je od najznačajnijih investicija u energetskom sektoru posljednjih četrdeset godina.

Bulatović je kazao da je prije nekoliko mjeseci sa Eko fondom potpisan sporazum o zajedničkom finansiranju i realizaciji projekta "Solari 5000+ 70MW".

Istakao je da se nada da će udruženim snagama uspješno biti realizovan i ovaj projekat.

"Interesovanje je veliko, a plan je da se počne gradnja sistema kako za domaćinstva, tako i za privredu, pri čemu će biti sve izvedeno u skladu sa tehničkim mogućnostima i zahtjevima budućih korisnika", kazao je Bulatović.

Tripković je kazao da je IRFCG, kao vodeća institucija u zelenom finansiranju, prepoznao značaj finansijske podrške projektu "Solari 5 000+70MW" u okviru strategije prelaska na zelenu ekonomiju i efikasno korišćenje obnovljivih izvora energije.

"Na ovaj način obezbjeđujemo kontinuitet projekta koji je već ostvario izuzetne rezultate i doprinosimo povećanju korišćenja obnovljivih izvora energije, uvođenju energetski efikasnih mjera i smanjenju troškova za mnoga domaćinstva i mala i srednja preduzeća u Crnoj Gori", kazao je Tripković.

Istakao je da raduje činjenica da je do sada kroz ove projekte podržano preko 3 000 domaćinstava i pravnih lica, a da će kreditiranjem projekta ta brojka biti znatno veća.

Predsjednik Odbora direktora IRFCG, Predrag Drecun, koji je prisustvovao potpisivanju Ugovora, naveo je da IRFCG prepoznaje zeleno finansiranje kao ključnu razvojnu šansu za crnogorsku privredu, ali i pomoć stanovništvu.

"U tom pravcu, kao buduća Razvojna banka, oslanjamo se na institucionalne mehanizme i međunarodno finansiranje kako bi primijenili najbolje prakse državnih razvojnih banaka u podršci održivom razvoju Crne Gore", kazao je Drecun.

Iz EPCG su rekli da su potrošači električene energije u Crnoj Gori, koji ispune uslove neophodne za korišćenje energije sunca, učešćem u projektu, u prilici da od potrošača i kupaca postanu proizvođači električne energije, da proizvode električnu energiju za sopstvene potrebe, a eventualno ostvarene viškove prodaju nacionalnoj elektroenergetskoj kompaniji.

"Dakle, otvara im se mogućnost znatnih energetskih i ekonomskih ušteda bez štetnog uticaja na prirodu. Potpisivanje ovog ugovora je potvrda da je i prethodni aranžman, vrijedan 30 miliona eura, u potpunosti opravdao visoka očekivanja", zaključuje se u saopštenju EPCG.

Bonus video: