"ŽPCG se nije ugovorno obavezao za obavljanje druge komercijalne djelatnosti"

"ŽPCG izuzetno cijeni dugogodišnju saradnju sa turističkim agencijama i tačno je da je postojala praksa ranijih godina da se po trasi dnevnog brzog voza uvode vozovi za potrebe agencija, shodno interesovanju"

10580 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Boris Pejović
Ilustracija, Foto: Boris Pejović

Osnovna djelatnost Željezničko prevoza Crne Gore (ŽPCG) je prevoz putnika od javnog interesa i osim prevoza putnika u međunarodnom saobraćaju, ŽPCG nije se ugovorno obavezao za obavljanje druge komercijalne djelatnosti.

To se navodi u reagovanju ŽPCG na tekst objavljen na portalu Vijesti pod nazivom “Ivančević: ŽPCG ukino izletničke vozove na relaciji Bar – Kolašin, udarac u srce crnogorskog turizma”.

Reagovanje prenosimo u cjelosti:

"Prije svega osnovna djelatnost ŽPCG je prevoz putnika od javnog interesa i osim prevoza putnika u međunarodnom saobraćaju, ŽPCG nije se ugovorno obavezao za obavljanje druge komercijalne djelatnosti.

ŽPCG izuzetno cijeni dugogodišnju saradnju sa turističkim agencijama i tačno je da je postojala praksa ranijih godina da se po trasi dnevnog brzog voza uvode vozovi za potrebe agencija, shodno interesovanju.

Poslednjih godina ŽPCG ulaže velike napore u pozicioniranje putovanja vozom kao svojevrsnog turističkog proizvoda koji promoviše turizam i ljepote Crne Gore. Putovanja agencijskim vozovima donose dodatne prihode i unapređuju imidž kompanije, međutim ne možemo dozvoliti ni da građani Crne Gore ostanu bez redovnog javnog prevoza, a čime smo obavezani OJP ugovorom po osnovu kojeg dobijamo mjesečne naknade.

Takođe, dopisom Uprave za željeznicu broj 01-344/24-318/3 od 14.06.2024. godine, ŽPCG je dobio nalog da u cilju realizacije obaveza preuzetih Ugovorom o obavezi pružanja usluga prevoza putnika od javnog interesa za 2024. godinu, cijeneći problem sa kojim se suočava sa nedostakom voznih sredstava, u slučajevima kada ne postoji mogućnost angažovanja voznih sredstava, osim voznih sredstava koja obavljaju prevoz shodno predmetnom ugovoru, potrebno je obavijestiti Upravu za željeznice koja bi razmotrila zahtjev i eventualno dala saglasnost za upotrebu istih.

Javnost je prethodnih dana bila upoznata sa poteškoćama u realizaciji redovnog saobraćaja zbog trenutne nedovoljne raspoloživosti voznih sredstava, dok agencije traže pokretanje vozova dva do tri puta nedeljno.

Kako ŽPCG nije ugovorno obavezan za vršenje ove usluge, ne može garantovati pokretanje tolikog broja vozova bez ugrožavanja redovitosti javnog prevoza i pored želje da aktivno doprinosi promociji Crne Gore kao turističke destinacije", navodi se u reagovanju.

Bonus video: