Spajić predstavio projekat Bulevara Vojislavljevića, vrijednost radova 14,5 miliona eura

"Ovim će se riješiti brojni problemi saobraćajnog zagušenja u glavnom gradu, a povećaće se privredna aktivnost", rekao je direktor Uprave za saobraćaj Radomir Vuksanović

21052 pregleda 510 reakcija 77 komentar(a)
Konferencija, Foto: Mirko Kotlaš
Konferencija, Foto: Mirko Kotlaš
Ažurirano: 17.09.2024. 15:53h

Premijer Milojko Spajić je predstavio projekat Bulevara Vojislavljevića u Podgorici, koji se pruža od kružnog toka od Petrovačkog puta do mosta na Morači u blizini Nikšićkog i Cetinjskog puta.

Spajić je na konferenciji za medije naveo da je ovaj projekat čekao dugo vremena, a da sa mrtve tačke nije mrdao od 2017. Istakao je da je riječ o jednoj od najzagušenijih saobraćajnica u Podgorici.

Direktor Uprave za saobraćaj Radomir Vuksanović je naglasio da će sjutra raspisati tender za izgradnju ovog bulevara, a da će rok za njegovu izgradnju biti 18 mjeseci.

Problemi su bili brojni a kako kaže, posebno u projektnoj dokumentaciji, dok je procijenjena vrijednost radova 14,5 miliona eura.

"Ovim će se riješiti brojni problemi saobraćajnog zagušenja u glavnom gradu, a povećaće se privredna aktivnost. Radiće se eksproprijacija, kao što znate uzak je koridor. Očekujem da će Komisija dati fer cijenu kako bi se ova saobraćajnica što prije završila", naveo je Vuksanović.

On je naglasio i da se rekonstrukcija ulice rado u dvije faze, odnosno bulevara i trase od mosta na Morači do raskrsnice za put Nikšić-Cetinje. Pojasnio da je vrijednost tog drugog dijela projekta oko 10 miliona eura, da će se na tom mjestu graditi još jedan most, te da će insistirati da se postojeći most paralelno rekonstruiše tokom radova na bulevaru.

Ministar finansija Novica Vuković je naveo da su zadovoljni realizacijom Kapitalnog budžeta, da su vratili povjerenje Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), ali i da su za deset mjeseci uspješno završeni projekti rekonstrukcije puteva Cetinje-Njeguši drugi dio, Čekanje-Čevo, Jasenovo polje-Vidrovan. Naglasio je i da će do kraja godine biti završene ceste Lubnice-Jezerine, Rožaje-Špiljani, kao i trasa Nikšić-Kuside.

Istakao je da će im ubuduće fokus biti na dionicama Tivat-Jaz, Vrulja-MIljakovići, na Naučno-tehnološkom parku...

Javni interes na prvom mjestu

Upitan o krivičnim prijavama koje je Uprava policije dala radnicima bivše cetinjske fabrike "Košuta" zbog obustavljanja prometa na putu Cetinje-Podgorica, Spajić je naveo da su problem tih radnika riješili ali da je decenijsko nesaslušavanje ovih i sličnih zahtjeva, njih dovelo u situaciju da blokiraju ceste.

Naglasio je da je javni interes na prvom mjestu.

"Ako imate problem, ne morate da radikalizujete protest. Daćemo sve od sebe da nađemo rješenje za problem", kazao je Spajić i dodao da razumije frustracije, i onih koji saobraćaju i onih koji promet blokiraju.

Spajić je upitan i o satusu radnika Uprave za inspekcijske poslove koja se gasi od 1. oktobra, nakon čega se očekuje da ti zaposleni pređu u inspekcije unutar ministarstava, ali nije precizno odgovorio da li će svi od njih, zadržati poslove. Naglasio je da su građani do sada imali brojne žalbe na rad inspekcija, kao i da se primjena zakona trenutno razlikuje od EU zemalja.

Spajić je istakao i da će se nakon prelaska inspektora u resore, postići potpuna usaglašenost zakona sa evropskim zakonodavstvom.

Vuković je upitan i o velikom broju ugovora o djelu koji je zabilježen u avgustu, a kazao je da je zloupotreba bolovanja i dalje značaj problem, zbog čega su ove brojke visoke. Naveo je i da se dio radnika angažuje radi održavanja državnih zgrada.

Bonus video: