Taksi haos nije riješen, a samovolja nadležnih svakodnevno uvećava štetu Aerodromu Podgorica i cijeloj držai

Reagovanje taksi udruženje "Royal plus" povodom teksta "Riješen taksi haos dok se čeka gradski prevoz"

12306 pregleda 43 reakcija 22 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Povodom teksta "Riješen taksi haos dok se čeka gradski prevoz" reagovalo je taksi udruženje Royal plus iz kojeg tvrde da taksi haos na podgoričkom aerodromu nije riješen.

"Kome i zbog čega odgovara nametanje čitaocima ovakvog pogrešnog zaključka posebno je pitanje, tek svako ko se uputi na aerodrom može se neposredno uvjeriti da je saobraćajni haos i dalje prisutan, nelegalan taksi prevoz i dalje postoji kao što je oduvijek i postojao samo u značajno većem obimu, otimanje o putnike i neoznačenim vozilima bez ispunjavanja elementarnih zakonskih preduslova i dalje su putnici suočeni sa slikom koja ne bi smjela predstavljati prvi utisak putnika, ali je nažalost tako.

I takvo stanje nikoga zapravo ni ne zabrinjava. Godinama unazad bezuspješno iniciramo da se takvo stanje riješi i da se primijene isključivo zakonska rješenja, kao što je to slučaj u bilo kojoj drugoj destinaciji u okruženju. Stvarnost je da niko od nadležnih na aerodromu Podgorica, nadležnih za kontrolu saobraćaja, komunalne policije i inspekcije, republičkih inspekcija nadležnih za saobraćaj i suzbijanje sive ekonomije do sada nije preduzeo bilo šta konkretno niti ih to, nameće se zaključak, ni ne zanima.

Jedino što ih je konkretno zanimalo u posljednjih nekoliko mjeseci je kako i na koji način da zakonite pružaoce taksi usluga sa aerodroma Podgorica,(„Royal taxi“ i „Halo taksi“) koji uredno izmiruju zakup za iznajmljene parking pozicije, otjeraju sa zakupljenih parkinga i da umjesto njih omoguće parkiranje taksi prevoznicima registrovanim u opštini Zeta, samo ovaj put bez plaćanja zakupa

U cilju pravilne informisanosti javnosti, koristimo priliku da ukažemo na nekoliko činjenica koje su lako provjerljive:

„Aerodromi Crne Gore“ AD su u 2023. i 2024. godini objavili dva javna poziva za davanje u zakup parking pozicija. Javni poziv i izbor vrši se na osnovu Zakona o državnoj imovini i Uredbe koja propisuje davanje u zakup stvari u državnoj imovini. Aerodromi Crne Gore AD su izabrali naše privredno društvo na osnovu važeće dokumentacije i zaključili ugovor o zakupu.

Za svo to vrijeme, od 2023. godine do danas nije se promijenilo ništa što bi moglo uticati na ugovorni odnos kako se to pogrešno pokušava predstaviti u tekstu, jer je opština Zeta postojala i te 2023. i 2024. godine a ugovor se izvršavao redovno.

Odskoro, „Aerodromi Crne Gore“ AD potpali su pod nezakoniti uticaj i dozvolili sebi da grubim kršenjem zakona a na štetu zakupa koji se uredno plaća zanemare svoje ugovorne obaveze i prećutno dozvole drugima, sa kojima nemaju bilo kakav ugovorni odnos, da se parkiraju na naše parking pozicije, dok su nam sa druge strane za svo to vrijeme uredno fakturisali zakup. Od sredine mjeseca avgusta parking mjesta koriste drugi taksisti koji sa „Aerodromi Crne Gore“ AD nemaju bilo kakav ugovor niti plaćaju bilo kakvu naknadu.

Zbog toga se postavlja razumno pitanje – primjenjuje li se uopšte onda Zakon o državnoj imovini i uredba o davanju u zakup, ako se već bilo ko može parkirati a da za to ne plaća bilo kakvu naknadu, kao što je to sada slučaj? I šta je uopšte onda i smisao zakupa kada vam bilo ko može uzeti zakupljeno i koristiti ga po svom nahođenju, a aerodrom se tome ne protivi već ta afirmiše i prećutno podržava? Da li je naše privredno društvo dovedeno u zabludu da vjeruje da vjeruje u izvršenje ugovora onako kako je ugovoreno?

Odgovor se sam nameće, na snazi su interesi i gruba sila koja pokušava da zakoniti odnos proglasi nezakonim, a nezakonite amnestira kroz pokušaj opravdavanja nečega što se ne može opravdati.

A ne može se opravdati jer zakoni propisuju sasvim suprotno od onoga kako se to želi predstaviti javnosti:

Aerodrom Podgorica pravno ne pripada Opštini Zeta jer Opštine Zeta i Podgorica nijesu teritorijalno razgraničene

Netačan je navod da aerodrom Podgorica teritorijalno pripada opštini Zeta, sve do trenutka dok se formalno ne donese posebna odluka na način kako je to propisano članom 7 stav 2 tačka 7a Zakona teritorijalnoj organizaciji Crne Gore. Ovo jer još nije okončana zakonska procedura iz člana 38 istog Zakona odnosno procedura izdvajanja nove opštine iz postojeće, pa nije izvršena n podjela imovine te utvrđene granice između dvije lokalne samouprave – Glavnog grada Podgorica i opštine Zeta. Kada se okonča zakonska procedura i donese odluka moći će se tvrditi suprotno, sve ostalo su paušalne pretpostavke i neosnovane tvrdnje kojima se pokušava opravdati nezakonito omogućavanje besplatnog korišćenja parkinga na štetu prihoda državnog preduzeća.

Zato navod izvršnog direktora „Aerodromi Crne Gore“ AD iz teksta, da „taksisti sa područja Podgorice više ne mogu imati licencu za obavljanje polaznišnog transporta sa ovog Aerodroma“, jednostavno nema smisla pri činjenici da je registrovana adresa i sjedište „Aerodromi Crne Gore“ AD upravo na aerodromu Podgorica u Podgorici (prema izvodu iz CRPS), da su njegova imovina i sporne parking pozicije upisane u katastarskoj opštini Podgorica (prema izvodu iz katastarskih evidencija), da je na službenom pečatu „Aerodromi Crne Gore“ AD naznačeno Podgorica.

I laiku je jasno a iz medija opštepoznato da granica između Glavnog grada Podgorica i opštine Zeta nije utvrđena, niti postoji bilo kakva oznaka niti saobraćajni znak kao što to ima svugdje drugo, zbog toga insistiranje na ovakvim tvrdnjama bez argumentacije vrijeđa elementarnu logiku bilo koga kome nije cilj da pokušava odbraniti nešto što je po svojoj prirodi apsurd.

Predmetne parking pozicije nijesu taksi stajališta jer nisu u režimu taksi stajališta niti su predviđena važećom odlukom niti Elaboratom opštine Zeta.

Aerodrom Podgorica se nikada nije obratio opštini Zeta zahtjevom za obilježavanje parking pozicija kao taksi stajališta na način kako je to propisano članom 15 stav 5 Odluke o auto-taksi prevozu opštine Zeta, koja propisuje da “izuzetno, parking prostor koji služi za korišćenje poslovnih objekata (aerodrom, tržni centri, hoteli i sl.), može se na zahtjev vlasnika objekta obilježiti kao taksi stajalište, uz prethodnu saglasnost nadležnog organa”.

Bez ovoga nije moguće pribaviti izvod iz licence jer je za njegovo izdavanje potrebna i potvrda o plaćenoj komunalnoj taksi za korišćenje taksi stajališta, koju bi u tom slučaju trebali izmiriti upravo Aerodromi Crne Gore pa je bilo koji naš pokušaj da eventualno pribavimo licence od opštine Zeta kako se insistiralo unaprijed bio osuđen na neupjeh. Ovo smo i ukazivali odgovornima na aerodromu Podgorica, naravno i oni su to veoma dobro znali ali im je u tom trenutku to odgovaralo kao alibi za nezakoniti raskid ugovora i otvaranje prolaza za druge subjekte a mimo zakonske procedure javnog oglašavanja.

Aerodrom Podgorica gubi prihode koji mu sljeduju po zakonu,a zbog ovakvog nezakonitog postupanja moraće i da nadoknadi štetu zakonitim zakupcima,zbog nepoštovanja i jednostranog raskida ugovora o zakupu

Tako da u konačnom imamo aktuelnu situaciju na aerodromu Podgorica da je suštinski sve ostalo isto, promijenilo se samo to što umjesto zakupca i javnih prihoda ostvarenih po tom osnovu postoji prisustvo drugih prevoznika sa kojima aerodrom nema bilo kakav odnos i ne ostvaruje bilo kakve prihode.

Zbog čega je sve to preduzeto i za čiju direktnu korist pitanje je za druge organe, koji već poslovično očigledno nemaju interesovanja da stvari dovedu u red, niti se bilo ko uopšte zapita zbog čega je nekome omogućeno da mimo plaćanja obaveza koristi državnu imovinu, protivno odredbama Zakona o državnoj imovini.

Naše privredno društvo preduzima sve mjere na očuvanju svojih prava i osporava ovakvo nezakonito postupanje „Aerodromi Crne Gore“ AD u zakonskim postupcima pred nadležnim organima, u kojima će dokazati da argumentacija koja se i dalje koristi za opravdavanje raskida ugovora nema utemeljenja u pozitivnim propisima Crne Gore, a na štetu ne samo korisnika usluga već svih građana na čiji teret u konačnom pada manjak prihoda i dopuštanje sive ekonomije na uštrb javnih sredstava", navodi se u reagovanju.

Bonus video: