Kuljači se sprema smjena: Turistička organizacije Budve ostala bez Izvršnog odbora

Praktično otvoren put da nakon imenovanja novog Izvršnog odbora bude smijenjen aktuelni direktor TO Budva

10355 pregleda 46 reakcija 12 komentar(a)
Kuljača, Foto: Vuk Lajović
Kuljača, Foto: Vuk Lajović

Turistička organizacija Budve ostala je praktično bez Izvršnog odbora, nakon što su četiri člana tog ključnog tijela koje upravlja tom najbogatijom lokalnom TO podnijela ostavku. To je Vijestima nezvanično potvrđeno.

Ovim je praktično otvoren put da nakon imenovanja novog Izvršnog odbora bude smijenjen aktuelni direktor TO Budva Nemanja Kuljača.

Iako su u pisanim ostavkama, u koje su “Vijesti" imale uvid, navedeni razlozi lične prirode, kako nezvanično saznajemo, članovi Izvršnog odbora nezadovoljni su, kako su neformalno predočili gradskoj upravi, načinom na koji se upravlja tom organizacijom, netransparentnim trošenjem novca, političkim zapošljavanjem pred izbore, ali i lošom turističkom sezonom.

Ostavku su adresirali na Skupštinu TO Budva, kojom predsjedava aktuelni predsjednik Opštine Milo Božović, a zamjenjuje ga potpredsjednica Jasna Dokić.

Ostavke su podnijeli Biserka Pejanović, Lazar Nikolić, Stevo Božović, a i sam predsjednik Izvršnog odbora Nikola Martinović.

Iako su ostavke podnijeli iz ličnoh razloga, kako nezvanično saznajemo doslorašnji članovi dovode u pitanje trošenje budžeta TO Budva od pet miliona eura, te optužuju Kuljaču za netransparentno trošenje, za koje oni nijesu dali odobrenje.

Ponovo se pominje istraživanje Centara za istraživačko novinarstvo Crne Gore koji je u svom ustraživačkom radu konstatovao da se kulturno-umjetničke manifestacije u Budvi netransparentno finansiraju i nakon smjene Demokratske partije socijalista (DPS), jer isti ljudi kulturom dominiraju više od dvije decenije.

A zamjerke na rad TO Budve, odnosno Kuljaču su se mogle čuti i na neuspjeloj konstotitivnoj sjednici lokalnog parlamenta da je više puta prekoračio službena ovlašćenja i mimo odobrenja izvršnog odbora trošio novac organizacije, da je doveo do situacije da je zaposlenima bilo ugroženo pravo na zaradu, a zimnice isplaćene tek u avgustu.

Takve optužbe je Kuljača odbacio navodeći da je transparentno radio i da su inspekcije više puta provjeravale njegov rad.

Ostavkom četiri člana Izvršnog odbora, TOB je ostao bez najvažnijeg organa za upravljanje organizacijom, zbog čega se pod hitno mora organizovati skupština i izabrati novo rukovodstvo kako bi se izvršio izbor novih članova.

Imajući u vidu da je predsjednik Opštine ujedno i predsjednik Slupštine TOB, sada je potpresjednici Opštine Jasni Dokić da zakaze Skupštinu Turističke organizacije, na kojoj će biti izabrani novi članovi.

Ukoliko se to ne desi, TOB neće imati usvoje plan rada za 2025, ali i neće imati ko da neće usvoji završni račun, ali isto tako će biti upitna organizacija najvažnije manifestacije - dočeka Nove godine na otvorenom, jer o programu odlučuje Izvršni odbor.

Ovo je više nego jasna politička poruka da Kuljača nema podršku više da upravlja organizacijom, zbog čega se može očekivati da ga novi sastav Izvršnog odbora razriješi dužnosti.

Podsječamo, Kuljača je bio drugi na listi “Za budućnost Budve - Mladen Milijelj”, dok je administacija aktuelnog predsjednika Opštine činila većinu liste “Budva naš grad - Nikola Jovanović”.

Smjena Kuljače biće početak žeztokog političkog rata u susret novembarskim lokalnim izborima između dvije sukobljene strane nastale rascjepom nekadašnjeg Demokratskog fronta, koji je predvodio na lokalnim izborima 2022. sada pritvoreni Božović.

Bonus video: