DRI: Negativno mišljenje na finansijski izvještaj Uprave prihoda i carina za 2022.

Državna revizorska institucija saopštila da su kroz finansijsku reviziju utvrdili "niz nepravilnosti"

4030 pregleda 5 komentar(a)
Foto: DRI
Foto: DRI

Državna revizorska institucija (DRI) izrazila je negativno mišljenje na Godišnji finansijski izvještaj Uprave prihoda i carina za 2022. godinu.

Ta institucija je objavila Izvještaj o reviziji Godišnjeg finansijskog izvještaja Uprave prihoda i carina za 2022.

DRI je saopštio da finansijski izvještaj Uprave sadrži "bitno materijalne greške i pogrešna prikazivanja" koja su suprotna Zakonu o budžetu Crne Gore za 2022. godinu, Zakonu o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, Pravilniku o jedinstvenoj klasifikaciji računa za budžet Crne Gore i budžete opština, Pravilniku o načinu sačinjavanja i podnošenja finansijskih izvještaja budžeta, državnih fondova i jedinica lokalne samouprave.

Mišljenje je donio Kolegijum u sastavu: dr Milan Dabović (član Senata i rukovodilac Kolegijuma) i dr Branislav Radulović (senator i član Kolegijuma).

"Kroz finansijsku reviziju Uprave prihoda i carina za 2022. godinu, DRI je utvrdila niz nepravilnosti i to u dijelu: neusaglašenost podataka u dijelu izvora finansiranja i izdataka po vrstama sa Glavnom knjigom trezora u iznosu od 1.631.854,26 €; pogrešna evidencija isplata po osnovu nabavke softvera u iznosu od 1.466.367,00 €; nepravilna evidencija u ukupnom iznosu od 82.108,80 € na pozicijama bruto zarada i doprinosa na teret poslodavca i transfera institucijama, pojedincima, nevladinom i javnom sektoru; izvještaj o sprovedenim jednostavnim nabavkama kod određenoj broja nabavki ne sadrži precizan iznos nabavke; tehnička greška u Planu javnih nabavki u dijelu pogrešnog prikazivanja PDV u iznosu od 8.000,00 €; nepostojanje interne procedure za regulisanje toka gotovog novca na carinarnicama; nepostojanje ustaljene prakse za čuvanje preuzetog i postupanje sa gotovim novcem na carinskoj ispostavi Dobrakovo; neusklađenost evidencije između informacionih sistema (Finansijski modul) i neažurno vođenje evidencije potraživanja putem elektronskog sistema Finansijski modul; Carinska ispostava Dobrakovo u potpunosti ne vodi uredno i ažurno arhiviranje predmeta sa propratnom dokumentacijom kao dokaz o ocarinjenoj robi i nastalom carinskom dugu", navodi se u saopštenju.

Bonus video: