Struja sa Briske gore neće krenuti

Elektroprivreda i “Fortum i Sterling&Wilson” neće realizovati investiciju od 210 miliona eura

3570 pregleda 2 komentar(a)
Proizvodnja struje najavljivana za 2021. godinu: Briska gora, Foto: Cin-CG
Proizvodnja struje najavljivana za 2021. godinu: Briska gora, Foto: Cin-CG

Vlada je juče poništila odluku o davanju u dugoročni zakup zemljišta na lokalitetu Briska gora u ulcinjskoj opštini, a gdje je konzorcijum koji čine državna Elektroprivreda (EPCG) i “Fortum i Sterling&Wilson” iz Finske trebalo da izgradi solarnu elektranu.

Ugovor o zakupu zemljišta za izgradnju SE na Briskoj gori između Vlade i konzorcijuma kompanije potpisan je krajem 2018. godine. Prema ranijim najavama EPCG bilo je planirano da realizacija investicije počne 2020. godine, a proizvodnja krajem 2021. godine, što se nije ostvarilo. Ugovor je aneksiran pet puta i iz energetske kompanije je najavljivano da čekaju Prostorno-urbanistički plan za Ulcinj da bi počeli investiciju.

Investicija bila vrijedna oko 210 miliona eura, a najavljivano da se uposli najmanje 226 radnika

Vlada je krajem prošle godine zadužila Ministarstvo energetike i rudarstva da formira novu tendersku komisiju koja će ponovo ocjenjivati ponude pristigle na javnom pozivu za gradnju solarne elektrane “Briska gora” u Opštini Ulcinj.

“U postupku sprovođenja aktivnosti po Javnom pozivu objavljenom 19. maja 2018. godine, ponude su podnijela tri ponuđača, a Tenderska komisija je donijela Odluku o utvrđivanju rang-liste prema kojoj je konzorcijum “Fortum i EPCG” ostvario status prvorangiranog ponuđača, drugorangirani je bio ponuđač konzorcijum “IREDL”, dok je ponuda konzorcijuma “Montesolar” ocijenjena kao formalno neispravna. U sudskom postupku, koji je uslijedio, Upravni sud je donio presudu kojom je usvojena tužba “Montesolara” i poništena odluka Tenderske komisije. U cilju izvršenja sudske presude i prevazilaženja postojećih problema u realizaciji ovog važnog projekta, Vlada je zadužila Ministarstvo energetike i rudarstva da obrazuje novu tendersku komisiju za ocjenu dokumentacije dostavljene po javnom pozivu”, saopšteno je iz Vlade tada nakon sjednice.

Tenderska komisija resora, kojim rukovodi ministar Saša Mujović je, kako se navodi u jučerašnjoj informaciji Vlade, završila posao u julu kada je zaključila da nijedna od tri prispjele ponude ne ispunjava uslove javnog poziva, pa je resor Mujovića početkom jula donio odluku o poništenju poziva o zakupu zemjišta i nakon toga se obratio zaštitniku imovinsko-pravnih interesa Crne Gore radi dobijanja mišljenja vezano za regulisanje statusa ugovora i preduzimanje daljih koraka. Zaštitnik je konstatova da vlada odluku treba da stavi van snage i da nema osnova za dalju realizaciju ugovora o zakupu.

Bonus video: