DRI: Negativno mišljenje na usklađenost poslovanja „Rudnika uglja“ za 2023.

Pored pozitivnog mišljenja na finansijsku reviziju, DRI skreće pažnju na obavezu „Rudnika uglja“ na primjenu prosječne poreske stope prilikom obračuna odloženih poreskih obaveza, a ne najveće propisane stope poreza kako je utvrđeno kontrolom Godišnjeg finansijskog izvještaja za 2023.

4387 pregleda 0 komentar(a)
Foto: DRI
Foto: DRI

Državna revizorska institucija (DR) izrazila je pozitivno mišljenje na reviziju Godišnjeg finansijskog izvještaja i negativno mišljenje na reviziju usklađenosti poslovanja „Rudnika uglja“ Pljevlja za 2023. godinu.

Pored pozitivnog mišljenja na finansijsku reviziju, DRI skreće pažnju na obavezu „Rudnika uglja“ na primjenu prosječne poreske stope prilikom obračuna odloženih poreskih obaveza, a ne najveće propisane stope poreza kako je utvrđeno kontrolom Godišnjeg finansijskog izvještaja za 2023.

Mišljenje je donio Kolegijum DRI u sastavu: senator Zoran Jelić (rukovodilac Kolegijuma) i senator Milan Dabović (član Kolegijuma).

"Revizijom pravilnosti su utvrđena odstupanja i neusklađenosti poslovanja Društva sa: Zakonom o upravljanju i unutrašnjim kontrolama u javnom sektoru, Zakonom o rudarstvu, Zakonom o radu, Zakonom o javnim nabavkama, Uredbom o visini sredstava za sanaciju i rekultivaciju prostora na kojem se izvode rudarski radovi, Uredbom o naknadi troškova zaposlenih u javnom sektoru, Pravilnikom o zaradama, Pravilnikom o kancelarijskom i arhivskom poslovanju, Pravilnikom o načinu i rokovima za vršenje popisa i obaveza pravnog lica i Pravilnikom o kontnom okviru i sadržini računa u kontnom okviru za pravna lica registrovana za obavljanje privredne i djelatnosti i druga pravna lica", saopštio je DRI.

Naveli su i koje su ključne nepravilnosti utvrdili kroz reviziu usklađenosti poslovanja "Rudnika uglja" za 2023.

Kažu daje samo 472.230 eura, odnosno 13,91 odsto namjenskih rezervisanih sredstava uloženo za rekultivaciju površina "Rudnika uglja". Procjena ulaganja kompanije za tu namjenu iznosi 3.395.053 eura za period 2020-2025.

Dodaju i da obaveze iz Zakona o upravljanju i unutrašnjim kontrolama u javnom sektoru nisu realizovane i to u vezi sa izradom Plana za unaprjeđenje upravljanja i kontrola, Godišnjeg izvještaja o aktivnostima na sprovođenju i unaprjeđenju upravljanja i kontrola za 2023; donošenje procedure i imenovanje lica za prijavljivanje i postupanje po sumnjama i nepravilnostima i prevare.

DRI navodi i da je popunjavanje slobodnih radnih mjesta u 2022. i 2023. vršeno preuzimanjem lica shodno Sporazumu o preuzimanju od drugog poslodavca, s kojima su zaključivani ugovori o radu, što nije u skladu sa odredbama Zakona o radu, koje propisuju obavezu javnog oglašavanja.

Kažu i da smjenski i prekovremeni rad nije sproveden shodno odredbama Zakona o radu, kao ni donošenje izmjena ugovorenih uslova rada;

Sistem obračuna troškova i učinaka, kao dio dvokružnog sistema knjigovodstva nije obezbijeđen shodno Pravilniku o kontnom okviru, navodi DRI.

U mišljenju piše i da procjena vrijednosti i vrednovanje zemljišta stečenog po osnovu kupovine od "Agrokooperative Doganje u stečaju" nije učinjeno na propisan način.

Piše i da je nepravilno izdavanje i pravdanje putnih naloga u suprotnosti sa Uredbom o naknadi troškova zaposlenih u javnom sektoru.

DRI ukazuje i na nepostojanje adekvatne kontrole kod upravljanja gotovinom i odobravanja službenih putovanja.

Navode i da vrjednosni razredi nisu poštovani prilikom nabavke određenih roba i da je vršeno dijeljenje predmeta nabavke, što nije u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

"Ugovori o sponzorstvu nijesu zaključivani sa svim korisnicima i svi primaoci sponzorstva nijesu dostavljali izvještaje o realizovanim aktivnostima shodno obavezi iz Pravilnika", piše u mišljenju.

Kažu i da je vođenje evidencije akata u suprotnosti sa Pravilnikom o kancelarijskom i arhivskom poslovanju.

"Uputstvo o određivanju koeficijenta B, odnosno koeficijenta opšteg uspjeha nije donijeto shodno obavezi iz Pravilnika o zaradama; fond rezervi nije formiran za pokriće eventualnih gubitaka ili za investiciona ulaganja do visine od 10% osnovnog kapitala", dodaje DRI.

Ukazuju i na nepostojanje internih procedura za planiranje i izvještavanje o radu i aktivnostima.

Kolegijum je izdao preporuku Ministarstvu rudarstva, nafte i gasa da shodno Zakonu o rudarstvu izvrši obračun sredstava za sanaciju i rekultivaciju prostora na kojem se izvode rudarski radovi i da odobrava i prati korišćenje tih sredstava.

Izvještaj o reviziji Godišnjeg finansijskog izvještaja „Rudnika uglja“ za 2023. se dostavlja na upoznavanje Odboru direktora kao organu upravljanja, „Elektroprivredi Crne Gore“ kao osnivaču preduzeća, Ministarstvu rudarstva, nafte i gasa kao organu nadležnom za nadzor, skupštinskom Odboru za ekonomiju, finansije i budžet, kao i Vrhovnom državnom tužilaštvu shodno potpisanom Protokolu o saradnji.

„Rudnik uglja“ je dužan do 21. oktobra dostaviti DRI-u Plan aktivnosti za realizaciju datih preporuka i do 21. marta 2025. godine Izvještaj o realizaciji preporuka.

Bonus video: