Put za Petijeviće čeka presudu i tužioce

Privredni sud narednih dana treba da donese presudu u sporu koji bi državu mogao koštati preko četiri miliona eura. SDT saopštio da je ova presuda bitna za njihovu istragu

2637 pregleda 3 komentar(a)
Potpisivanje sporazuma o raskidu 7. maj 2021., Foto: Ministarstvo  rada i socijalnog staranja
Potpisivanje sporazuma o raskidu 7. maj 2021., Foto: Ministarstvo rada i socijalnog staranja

Privredni sud će kroz mjesec dana donijeti presudu u sporu koji je protiv države pokrenula privatna kompanija “Univerzal Monte”, koja traži naplatu 4.000.000 eura uz kamate, po osnovu prekida naplate putarine na putu Meljine-Petijevići. Rasprava u ovom sporu je juče završena.

Ishod ovog spora prati i Specijalno državno tužilaštvo (SDT), kojem je Ministarstvo finansija 2. novembra 2022. dostavilo dokumentaciju o raskidu posla između države i firme “Univerzal Monte”, kojim je bilo predviđeno ukidanje putarine uz naknadu države od četiri miliona. “Vijestima” su početkom prošle godine iz SDT-a kazali da parnicu u Privrednom sudu prate jer će ishod biti važan za donošenje tužilačke odluke.

Ugovor sa kompanijom “Univerzal Monte”, iza koje stoji srbijanski biznismen Vuk Hamović, koja je 2008. godine izgradila put Meljine - Petijevići po aranžmanu na osnovu kog je trebalo da ga naplaćuje 20 godina i preda u vlasništvo Opštini Herceg Novi, sporazumno je 7. maja 2021. godine raskinula Vlada premijera Zdravka Krivokapića, nakon čega je putarina na ovoj dionici prestala da se naplaćuje a države se obavezala da isplati obeštećenja od četiri miliona. Sporazum su u ime države potpisali bivši ministar finansija i socijalnog staranja i trenutno premijer Milojko Spajić i u ime Opštine Herceg Novi, njen predsjednik Stevan Katić.

Vlada je tada zadužila Ministarstvo finansija da prema sporazumu u budžetu za narednu godinu predvidi četiri miliona eura za isplatu obeštećenja “Univerzal Monteu”. To ministarstvo, kojim je Spajić rukovodio, nije uradilo. Umjesto toga, na posljednjoj sjednici bivše Vlade u aprilu 2022. godine, donijet je zaključak da ovaj novac isplati iz budžetske rezerve.

Tu obavezu zatim Vlada Dritana Abazovića nije izvršila, već je dokumentaciju u vezi sa ovim poslom proslijedila SDT-u, dok je “Univerzal Monte” pokrenuo tužbu protiv države tražeći isplatu četiri miliona uz PDV. Država je odgovorila kontra tužbom tražeći poništenje sporazuma, a “Univerzal Monte” se u međuvremenu odrekao potraživanja u iznosu od 840.000 eura za PDV, čime je i navodni dug smanjen.

Sporazum je tada raskinut bez saglasnosti Ministarstva kapitalnih investicija (MKI) kojim je rukovodio ministar Mladen Bojanić, koje je saopštilo da ne može da preuzme upravljanje ovom dionicom.

Na ročištu u Privrednom sudu advokat firme “Univerzal Monte” Mladen Ivanović juče je naveo da je ta kompanija izvršila svoj dio obaveza iz BOT sporazuma (uzmi, izgradi, koristi i vrati) zbog čega je predložio da sud usvoji tužbu, odnosno da se država obaveže da isplati 4.000.000 eura toj kompaniji, sa kamatom obračunatom od 1. februara 2022. godine, do trenutka isplate.

Zamjenica zaštitnika imovinsko-pravnih odnosa države Slavica Laković je navela da taj zahtjev u cjelosti osporavaju i da je neosnovan, te da traže da se odbije. Laković je zatražila da se usvoji protivtužba, kojom žele da se utvrdi da je BOT sporazum iz 2007. godine ništavan. Ivanović je odgovorio da žele da se protivtužba odbije kao neosnovana.

Spajić je 19. januara prošle godine u emisiji “Načisto” kazao da ga niko nije zvao iz Tužilaštva i da je u vezi s ovom odlukom gledao državni interes i da jedva čeka da tužilaštvo ili neko drugi izađe sa nekom argumentacijom protivno njegovoj.

Iz kompanije “Univerzal Monte” su “Vijestima” početkom ove godine kazali da će ako ne dobiju ovaj spor protiv države u Privrednom sudu, spor nastaviti pred međunarodnim instancama koji će dodatno koštati milione eura u kamatama.

Bonus video: