Sindikat uprave i pravosuđa traži smjenu ministarke Nišić, podnijeli krivičnu prijavu

“Smatramo da je ministraka Nišić grubo prekršila mnoge zakone, da nema ličnih principa, težinu date riječi, a dokazalo se ni profesionalni integritet, te iz navedenog zahtijevamo njenu urgentnu smjenu i procesuiranje u djelu lične odgovornosti u skladu sa zakonima Crne Gore”, rekao je predsjednik sindikata Nenad Rakočević

3925 pregleda 0 komentar(a)
Foto: PR Centar
Foto: PR Centar

Ministarka rada, zapošljavanja i socijalnog dijaloga Naida Nišić zloupotrijebila je službeni položaj, grubo prekršila mnoge zakone, dokazala da nema profesionalni integritet, zbog čega treba da odgovora i bude hitno smijenjena poručeno je iz Sindikata uprave i pravosuđa.

Predsjednik tog sindikata Nenad Rakočević kazao je da su podnijeli krivičnu prijavu protiv ministarke Nišić, zbog, kako tvrde, zloupotreba službenog položaja, u sticaju sa krivičnim djelom neprijavljivanje krivičnog djela i učinioca.

“Osnovano sumnjamo da je ministarka Naida Nišić sa NN saradnicima iz njenog Ministarstva i NN članovima Odbora za dokazivanje reprezentativnosti sindikata, zloupotrijebila službeni položaj i nezakonitim radnjama vršila postupke koji su nanijeli štetu Sindikatu uprave i pravosuđa i zaposlenima u sudstvu, a u korist Sindikata sudstva i Saveza sindikata Crne Gore”, rekao je Rakočević, kako prenosi PR Centar.

Zbog istih ili sličnih krivičnih djela Sindikat uprave i pravosuđa je, kako je podsjetio, podnio krivičnu prijavu i protiv prethodnog ministra rada i socijalnog staranja Admira Adrovića, gdje je postupak još u toku.

“Ovim putem apelujemo na pravosudne instance Crne Gore da ubrzaju rješavanje ovog predmeta, jer stagnira skoro godinu”, rekao je Rakočević.

Podnijeli su i prijavu Upravnoj inspekciji kako bi "utvrdili nepravilnosti u dijelu nezakonitog zapošljavanja više lica u Ministarstvu rada", po osnovu ugovora o djelu, koji je, kako je ukazao, "nezakonit način zapošljavanja u državnim organima".

“Osnovano tvrdimo da je ministarka Nišić zloupotrijebila državni budžet i novac na način što je nezakonito zaposlena, nekompetentna lica delegirala u radne grupe, komisije i odbore, i na taj način im omogućila da na nezakonit način dobijaju nadoknade kao njihovi članovi. Po osnovu ugovora o djelu jedino mogu na kraći vremenski rok da se zaposle npr. majstori moleri, vodinstalateri, električari kako bi obavili određeni fizički posao, a takođe i po osnovu nekog projekta”, objasnio je Rakočević.

Naglasio je da su se bezbroj puta obratili ministarke Nišić sa zahtjevom za sastanak kako bi joj prezentovali nezakonita činjenja njenih prethodnika kao i NN lica zaposlenih u Ministarstvu ili u Odborima angažovanih osoba, a koji su dio nadležnosti Ministarstva rada.

“U bezbroj zahtjeva za slobodan pristup informacijama, kao i njeni prethodnici, ministarka se svaki put oglušila o propise i pravnom gimnastikom ili principom ćutanja administracije pokušala opstruirati naše pokušaje da dobijemo na uvid obavezujuću dokumentaciju upisa Sindikata sudstva, kao i detaljnu dokumentaciju dobijanja njihove reprezentativnosti. Osnovano sumnjamo da je propratna dokumentacija potrebna za upis i dokazivanje reprezentativnosti Sindikata sudstva nezakonita, gdje su korišćeni čak lažirani i falsifikovani potpisi”, kazao je Rakočević.

Prema njegovim riječima, na jedinom sastanku sa ministarkom Nišić dogovoreno je da se oformi radna grupa, kojoj će biti stavljena na uvid sva potrebna tražena dokumentacija, ali kako je dodao, ona nije održala riječ, “sve kako bi na nezakonit način zaštitila lica koja su radila nezakonite radnje”.

“Smatramo da je ministraka Nišić grubo prekršila mnoge zakone, da nema ličnih principa, težinu date riječi, a dokazalo se ni profesionalni integritet, te iz navedenog zahtijevamo njenu urgentnu smjenu i procesuiranje u djelu lične odgovornosti u skladu sa zakonima Crne Gore”, rekao je Rakočević.

Na sastanku sa ministarkom, kako je pojasnio, razgovaralo se o stanju sindikalnog pokreta u Crnoj Gori, "zloupotrebama i korupciji u sindikatima", kao i "zloupotrebama pojedinih predstavnika Saveza sindikata".

“Posebno ističemo rad Savezove firme Rekra doo, kao i razne malverzacije oko dodjeljivanja i raspodjele stanova u Crnogorskom fondu za solidarnu stambenu izgradnju. Predstavili smo ideju donošenja Zakona o sindikatima gdje bi se konačno uveo red u višedenijski javašluk i zloupotrebe. Umjesto da se bavi poslom iz djelatnosti njenog ministarstva, i krene u borbu protiv raznih nezakonitosti i javašluka u sindikalnom pokretu, Nišić staje u zaštitu i na stranu višedecenijskih manipulatora, koji su jedini od svih sindikata dali potpis na Fiskalnu strategiju i time nanijeli nemjerljivu štetu radnicima Crne Gore”, dodaje Rakočević.

Smatra da pravosudni organi hitno treba da uđu u materijalno-finansijsko poslovanje Sekreterijata sudskog savjeta, a posebno treba da se "istaži način izgradnje i podjele stanova sudstva na Starom aerodromu koju je tada gradio Danilo Popović, a gdje je značajan dio predsjednika iz Sindikata sudstva dobio stanove".

“Raspodjela stanova i sredstva potrošena za izgradnju odnosila su se samo na zaposlene sudstva iz Glavnog grada, dok ostali iz države na jedan krajnje diskriminatoran način nisu bili obuhvaćeni. Na veliki broj zahtjeva prema Sudskom savjetu i Vladi nikada nismo dobili na uvid ko je sve dobio stanove u toj veoma diskutabilnoj zgradi”, kazao je Rakočević.

Vjeruje da predstavnici Vlade kao i njihovi prethodnici pokušavaju da opstuiraju i degradiraju rad Sindikata uprave i pravosuđa, "čineći prema radnicima javne uprave nepopravljivu dugoročnu štetu."

“Ministarka Nišić promoviše socijalni dijalog, a činjenično stanje je da socijalni dijalog sa sindikatima, izdvajamo Savez sindikata koji su svačiji poslušnici, nikada nije bio na nižem nivou. Donošenjem raznih zakona i odluka pokazali su se kao najgora vladajuća garnitura prema radničkoj klasi. Ova Vlada, naravno čast izuzecima, je pokazala i dokazala kako se ne vodi socijalni dijalog, kako se krše zakoni i propisi, te kako se pokušava ugušiti slobodna sindikalna riječ i pravo, kroz grube primjere netransparentnosti, autokratije, ličnih koristi i partitokratije”, smatra Rakočević.

Priznao je da je Sindikat uprave i pravosuđa namjerno izabrao trenutak pred izbore da protiv ministarke Nišić podnese krivičnu prijavu, prenosi PR Centar.

“Ovo nam je jedini način da se ova vladajuća garnitura natjera da nas čuje i razgovara sa nama, kako bi uvećali obavezujućih 10 odsto na zarade po Granskom kolektivnom ugovoru, a ubrzo će doći na dnevni red još 10 odsto uvećanja za 2025. godinu, zatim kako bi počeli sa izgradnjom stanova za zaposlene u javnoj upravi i pravosuđu, spriječili budući nakaradni Zakon o zaradama u javnom sektoru, spasili sve buduće penzionere ionako malih penzija da ne budu manje, kako bi prihvatili sve kvalitetne predloge i sugestije sindikata i spriječili Nišić i ostale da krše zakone”, kazao je Rakočević.

Bonus video: