Usvojeni niži doprinosi za PIO, a veći PDV i akcize

Predsjedavajuća Skupštine potpredsjednica Zdenka Popović, nije dozvolila poslaniku URA Milošu Konataru da govori po zahtjevu za kršenje procedure. Već je glasanje proteklo uz burna reagovanja Konatara i drugih poslanika iz URA i nezavisnog kluba

60465 pregleda 149 reakcija 64 komentar(a)
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Skupština je danas ponovo usvojila izmjene Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, Zakona o akcizama i Zakona o porezu na dodatu vrijednost, koje je predsjednik Jakov Milatović vratio Skupštini na ponovno razmatranje.

Predsjedavajuća Skupštine potpredsjednica Zdenka Popović, nije dozvolila poslaniku URA Milošu Konataru da govori po zahtjevu za kršenje procedure. Već je glasanje proteklo uz burna reagovanja Konatara i drugih poslanika iz URA i nezavisnog kluba.

Popović je nakraju konstatovala da su zakoni usvojeni i zaključila glasanje.

Izmjena zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje usvojen je sa 42 glasa sa, a ostala dva zakona sa po 44 glasa za.

Ovim zakonima smanjuju se doprinosi za penziono osiguranje sa 20,5 na 10 odsto bruto zarade, što će dovesti do povećanja neto zarada za oko šest dosto, smanjenja obaveza za poslodavce sa 5,5 odsto troška za bruto zarade, ali i svaranje deficita Fonda PIO od 386 miliona naredne godine.

Zakonom o akcizama se ovode akcize na vino od 25 centi po litru, a proširuje akcizni obuhvat sa više drugih proizvoda poput sokova i zaslađivača. Izmjenama zakona o PDV-u se povećava ovaj porez sa sedam na 15 odsto za hotelski smještaj, knjige i ulaznice, uvodi puni porez na sve pošiljke i kupovinu iz inostranstva umjesto sadašnjeg neoporezivog iznosa do 75 eura...

Izmjena Zakona o doprinosima počinje da se primjenjuje od 1. oktobra, a izmjene zakona o akcizama i PDV-u od 1. januara 2025. godine.

Bonus video: