Monteput: Pripremni radovi počinju 2025. godine

Reagovanje Monteputa na tekst u vezi s gradnjom druge dionice auto-puta od Mateševa do Andrijevice

6535 pregleda 7 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Povodom teksta koji je 27. septembra 2024. objavljen u "Vijestima" pod nazivom "Radova nema prije 2026." reagovali su iz državnog preduzeća Monteput zbog, kako su naveli, netačnih i tendencioninih navoda.

Reagovanje prenosimo integralno.

"Svi planovi Monteputa su usaglašeni sa resornim Ministarstvom saobraćaja i Vladom Crne Gore, kao i sa procedurama Evropske banke za obnovu i razvoj, zato navodi u tekstu apsolutno ne odgovaraju istini. Navodi u tekstu koji se odnose na to "da izgradnja druge dionice auto-puta ne može početi prije 2026. godine, uprkos najavi premijera Milojka Spajića da će radovi početi najkasnije na proljeće 2025." kao i to da tu tvrdnju "demantuju podaci državnog preduzeća Monteput, zaduženog za izgradnju auto-puteva, ali i procedure Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) suinvestitora projekta" su apsolutno netačni.

Zbog javnosti naglašavamo, da potpisivanjem ugovora i uvođenjem izvođača u posao, počinju radovi u skladu sa procedurom po Žutom Fidiku. Znači tokom 2025. izvodiće se pripremni i prethodni radovi, geotehnička istraživanja i geodetska snimanja, izrada pristupnih puteva gradilištu, formiranje i izgradnja kampova, formiranje labaratorija za testiranje, krčenje šume, izmještanje instalacija, izrada Glavnog projekta i potrebnih elaborata. Sve ove aktivnosti ulaze u planirani i ugovoreni period izgradnje od pet godina", piše u reagovanju.

Bonus video: