Kabinet predsjednika Vlade: Radovi na auto-putu počinju naredne godine

"Podsjećamo, radovi na izgradnji druge dionice auto-puta počeće tokom naredne godine, imajući u vidu da je, u odnosu na prvobitni plan Vlade da od sopstvenih sredstava započne ovaj projekat, EBRD donijela odluku da podrži njegovu realizaciju"

11189 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Radovi na drugoj dionici auto-puta počeće naredne godine, saopšteno je iz Kabineta predsjednika Vlade, Milojka Spajića.

„Imajući u vidu da se u javnosti pojavila informacija da radovi na izgradnji druge dionice autoputa počinju tek 2026. godine, u cilju objektivnog informisanja javnosti obavještavamo da je riječ o neistini, te da će radovi na drugoj dionici, kako je i ranije saopšteno, početi naredne godine“, navodi se u saopštenju.

Naime, nakon završetka tendera koji je raspisala Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), potpisivanjem ugovora i uvođenjem izvođača u posao, počinju radovi u skladu sa procedurom po Žutom fidiku.

"Odnosno, tokom naredne godine izvodiće se pripremni i prethodni radovi, geotehnička istraživanja i geodetska snimanja, izrada pristupnih puteva gradilištu, formiranje i izgradnja kampova, formiranje laboratorija za testiranje, krčenje šume, izmještanje instalacija, izrada Glavnog projekta i potrebnih elaborata. Sve ove aktivnosti ulaze u planirani i ugovoreni period izgradnje od pet godina“, dodaje se u saopštenju.

Takođe, kako su objasnili, svi planovi Monteputa usaglašeni su sa resornim Ministarstvom saobraćaja i Vladom, kao i sa procedurama EBRD-a.

"Podsjećamo, radovi na izgradnji druge dionice auto-puta počeće tokom naredne godine, imajući u vidu da je, u odnosu na prvobitni plan Vlade da od sopstvenih sredstava započne ovaj projekat, EBRD donijela odluku da podrži njegovu realizaciju - što podrazumijeva primjenu EBRD procedura pa samim tim i odlaganje početka radova za nekoliko mjeseci od prvobitno planiranog“, dodaje se u saopštenju.

EBRD će ovaj projekat finansirati sa kreditom od oko 200 miliona eura po najpovoljnijim uslovima, dok je Evropska unija (EU) obezbijedila bespovratna sredstva u iznosu od 100 miliona eura.

"Molimo medije da u cilju objektivnog informisanja građana, sve informacije vezane za međunarodne tendere i projekte od javnog interesa prethodno provjere sa nadležnim institucijama i kompanijama koje sprovode projekte, odnosno u slučaju auto-puta sa kompanijom Monteput", zaključili su iz Kabineta predsjednika Vlade.

Bonus video: