Struju platili, ali novac nije stigao do EPCG -građani na muci zbog javnog izvršitelja

Građani plaćali dugove za struju, ali javni izvršitelj Vladan Batak novac nije prosljeđivao EPCG, pa se nekima dugovi i kamate obračunavaju i nakon dvije godine... Iz EPCG kazali da se slučajevi moraju riješiti u parničnom postupku, ali da su podnijeli krivičnu prijavu protiv Bataka i da je taj postupak pred tužilaštvom u toku

15286 pregleda 3 komentar(a)
Dug raste iako se plaćaju računi: (Ilustracija), Foto: Luka Zeković
Dug raste iako se plaćaju računi: (Ilustracija), Foto: Luka Zeković

Jedan broj građana i dalje je na spisku dužnika za struju Elektroprivrede (EPCG) iako su uplatili novac jer neki od javnih izvršitelja koji su taj dug naplatili nijesu proknjižili tu naplatu i usmjerili novac do računa državne energetske kompanije.

U toj situaciji se našao i podgoričanin Dražen Bulatović koji je za vikendicu u kolašinskom selu Lipovo, od kraja avgusta 2020. do 30. aprila 2022. godine imao dug za struju od 110 eura, nakon čega je EPCG pokrenula postupak prinudne naplate preko javnog izvršitelja Vladana Bataka.

Po dokumentaciji u koju su “Vijesti” imale uvid, Batak je rješenje o izvršenju donio u julu 2022. godine, a Bulatović je pojasnio da ga je dobio početkom oktobra, pa je isti dan izmirio dug. Prema bankovnoj uplatnici Bulatović je uplatio ukupno 137,7 eura, od čega 110 za struju i 27,5 eura za nadoknadu izvršitelju. Ova uplata, međutim, tvrdi Bulatović, nikada nije proknjižena pa mu EPCG i danas obračunava kamatu na dug koji je uredno platio.

Račun za njegovu vikendicu je zbog toga u avgustu ove godine iznosio 186 eura.

“Vijesti” su o ovom slučaju tražile i mišljenje advokata, a jedan od njih je nezvanično kazao da građani koji savjesno otplate svoje dugove ne mogu da se terete na bilo koji način, pa ostali problemi s naplatom novcem padaju na državnu energetsku kompaniju.

Iz EPCG “Vijestima” su kazali da se ovi slučajevi moraju riješiti u parničnom postupku, ali da su podnijeli krivičnu prijavu protiv Bataka i da je taj postupak pred tužilaštvom u toku.

Batak je bio javni izvršitelj u Kolašinu, a bavio se slučajevima pred Osnovim sudom u toj i Opštini Bijelo Polje. Iz Komore javnih izvršitelja su naveli da je taj posao obavljao od marta 2017. do novembra prošle godine, kada je prekinuo posao na sopstveni zahtjev, te da od tada nije njihov član. Istakli su da je Batak krajem 2021. godine novčano kažnjen zbog očigledne ili grube zloupotrebe ovlašćenja, dok je prošle godine, nakon pritužbe, utvrđeno postojanje osnovane sumnje da je mimo zakona raspolagao novcem sa računa, tj, da nije imao odvojene račune za uplate od izvršenja i za polaganje novca na ime jemstva.

“Zbog prestanka obavljanja djelatnosti Bataka na lični zahtjev, nije pokrenut disciplinski postupak protiv njega, već se pred nadležnim sudom utvrđivala njegova krivična odgovornost, a iz razloga što se disciplinski postupak ne može pokrenuti protiv lica koje više nije član Komore”, kazali su iz ove institucije i naglasili da je Batakove predmete naslijedio izvršitelj Ivan Sekulić iz Bijelog Polja.

Po Batakovom izvještaju o radu za prošlu godinu, on je u 2023. primio 769 predmeta, a riješio samo dva.

Nema telefona ni kancelarije

Bulatović tvrdi da se više puta žalio EPCG, ali da mu je rečeno da pravdu potraži na sudu, a novac uplati, kako se kamata na dugu ne bi akumulisala. On je državnoj firmi u julu ove godine uputio dopis o svom slučaju, a tvrdi da su mu prije par dana kazali da su mu usmeno sve objasnili.

“Taj novac meni nije skinut s računa. Interesovao sam se u filijali u Kolašinu i išao kod njega (Bataka). Tada su prebacivali odgovornost s jednih na druge (nije proknjiženo, sačekajte dok se proknjiži itd.). Ove godine sam se opet interesovao i išao u filijalu (pošto računi ne stižu), želio sam da platim račun za struju, međutim, dug i dalje postoji i uz to dodatna kamata. Javni izvršitelj je kancelariju zatvorio i telefone pogasio. Nakon ovoga sam išao u EPCG gdje me njihova pravna služba učila da krivično gonim izvršitelja koji je “nestao” i da sam ja jedan od mnogih građana koji se javljaju istim povodom. S ovim su oni vrlo dobro upoznati, ali “peru ruke od bilo kakve odgovornosti”. Traže da se novac uplati opet, jer će se kamata gomilati na dug. Ja sam taj dug platio izvršitelju koga su oni angažovali i koji je član Komore”, istakao je Bulatović.

Dodao je da mu računi za struju za kuću u Lipovu mjesečno iznose po nekoliko eura dok su oko deset eura ljeti, kada borave u tom selu.

Upitani kako će se ovaj problem rješavati, iz EPCG su “Vijestima” kazali da se osnovanost naplate potraživanja i kamata utvrđuje u parničnom postupku. Na pitanje da li će EPCG dugove građana otpisati jer su uplate izvršene, kazali su da trenutno nemaju podatke o ukupnom iznosu novca u predmetima, u kojima je Batak radio zloupotrebe.

“Pred Osnovnim sudom u Bijelom Polju donijeta je prvostepena presuda po tužbi T. S., kojom je obavezana EPCG da tužiocu isplati iznos od 348,31 eura. U toku postupka utvrđeno je da je Batak skinuo novac blokadom računa, a naplaćena sredstva nije prenio na račun EPCG. S obzirom da smo u konkretnom postupku saznali za nezakonito postupanje izvršitelja, gdje je EPCG oštećena za iznos od 348,31 eura, to smo protiv Batak Vladana podnijeli krivičnu prijavu. Postupak je u toku pred Osnovnim državnim tužilaštvom (ODT) u Kolašinu, zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja iz člana 416 Krivičnog zakona. Što se tiče rada drugih izvršitelja, nije nam poznata bilo koja nezakonitost”, kazali su iz EPCG.

EPCG nije dodjeljivala predmete

Pojasnili su i da se u ODT Kolašin vodi i postupak po krivičnoj prijavi D. Ž. iz Bijelog Polja, takođe zbog zloupotrebe službenog položaja, te da je EPCG u svojstvu svjedoka, bila pozvana da se izjasni na okolnosti postupanja i naplate potraživanja po osnovu duga za struju, jer je podnosiocu prijave novac skinut s računa, ali ga Batak nikada nije uplatio. Osim toga, istakli su da se identični slučajevi u Kolašinu, vode i po prijavama Č. D. i G. Lj. iz Bijelog Polja, kao i da je EPCG u oba slučaja bila pozvana da svjedoči.

Iz EPCG nisu odgovorili koliko ukupno iznose dugovi građana koji se nalaze u sličnoj situaciji, jer kako tvrde, ne vode evidenciju o visini potraživanja kod pojedinačnih izvršitelja. Naglasili su i da oni Bataku nisu dodjeljivali predmete, već je to po Pravilniku o ravnomjernoj raspodjeli radila Komora.

O osnovu po kojem EPCG i dalje naplaćuje kamate na dug koji je anuliran, “Vijesti” su tražile i stručno mišljenje, a jedan od pravnika je kazao da su građani pokazali savjesnost i otplatili dug, pa je EPCG odgovorna za ostatak procesa.

“Novac je deponovan na računu javnog izvršitelja, pa neka se EPCG dalje namiri. Građani su izvršili uplatu jer su to uradili prinudnim putem. Ako bi se EPCG oglušila, kolektivno treba da pođu na sastanak te kompanije i Komore javnih izvršitelja, kako bi dokazali da nisu vladali novcem nakon uplate, a sve s ciljem da se novac oslobodi i dug anulira. Potpunu i isključivu odgovornost treba da snosi EPCG”, naveo je ovaj advokat i istakao da tužbe treba pokretati tek nakon obavljenih sastanaka.

Naglasio je i da su građani često neinformisani da dugovi mogu i da zastarijevaju, konkretno po članu 380 Zakona o obligacionim odnosima.

“Vijesti” su o svemu tražile odgovore i od Bataka, ali iako je kontaktiran na više brojeva telefona i kancelariju, povratne informacije nije bilo.

Pritužbe stigle pošto je Batak prestao da radi

Komora je za vrijeme rada Bataka primila pet pritužbi, a “Vijestima” su potvrdili da žalbe nisu stizale dok je bio aktivan, nego su ih dužnici telefonom obavještavali tek nakon što je Batak prestao s radom.

“Jedna je pritužba u 2020. godini i utvrdilo se da je ista neosnovana. Jedna u 2021. godini u vezi s kojom je pokrenut disciplinski postupak, utvrđeno je da je Batak odgovoran i izrečena mu je disciplinska mjera. Tri pritužbe u 2023. godini, od kojih je jedna bila neosnovana, dok je u vezi s ostalim utvrđeno postojanje osnovane sumnje da je izvršio najtežu disciplinsku povredu, propisanu odredbom člana 54 stav 5 tačka 6 Zakona o javnim izvršiteljima, za koju mu je prijetila najteža disciplinska mjera razrješenje”, naveli su iz Komisije.

Dodali su da im je žao zbog eventualne štete koju su građani pretrpjeli zbog rada Bataka, pa pozivaju da se pokrenu postupci kako bi se utvrdila odgovornost. Podsjetili su da po članu 31 Zakona o javnim izvršiteljima, javni izvršitelj svojom imovinom odgovara za štetu koju je prouzrokovao nezakonitim radom tokom izvršenja.

Bonus video: