Na predlog zakona o elektronskim komunikacijama 63 amandmana

Preporuke Evropske komisije na predlog zakona uvrštene kroz amandmane Vlade

3020 pregleda 0 komentar(a)
Zbog amandmana juče odložen plenum: Nik Đeljošaj, Foto: Skupstina CG
Zbog amandmana juče odložen plenum: Nik Đeljošaj, Foto: Skupstina CG

Predlog Zakona o elektronskim komunikacijama je dobio zeleno svjetlo Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, pa će poslanici o njemu odlučivati uskoro u plenumu.

Vlada je predlog ovog Zakona utvrdila na telefonskoj sjednici 16. septembra, a ministar ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj je “Vijestima” pojasnio da su se sa Evropskom komisijom (EK) dogovorili da se zakon procesuira, dok će preporuke EK uvrstiti u Zakon kao amandmani Vlade koji su juče utvrđeni na telefonskoj sjednici. Riječ je o 63 amandmana. Zbog amandmana Vlade juče je odložena rasprava u plenumu o ovom predlogu zakona.

Ovim propisom se uređuje sektor elektronskih komunikacija, a cilj je postizanje usaglašenosti sa zakonodavstvom EU. Njime se mijenja i način izbora Savjeta Agencije za elektronsku komunikaciju i poštansku djelatnost (EKIP).

Predsjednik države Jakov Milatović je početkom godine izmjene ovog propisa vratio parlamentu na ponovno odlučivanje, jer nije bio usklađen sa tekovinama EU. Izmjene zatim 19. januara, u Skupštini nisu dobile podršku poslanika jer je njih 38 bilo uzdržano a četiri protiv.

Predsjednik Odbora Boris Mugoša je na sjednici juče naglasio da je predloženi izbor Savjeta EKIP-a hibridan, jer će Skupština dobijati gotove predloge za kandidate, bez mogućnosti izbora i spovođenja intervjua.

“Vlada raspisuje javni poziv i obrazuje komisiju, u kojoj nema predstavnika Skupštine. U komisiji imamo i predstavnika EKIP-a, koji bira članove Savjeta, to je problematično. Neću da preuzimamo odgovornost za nešto u čemu nismo učestvovali”, naveo je on.

Đeljošaj je naveo da će se Savjet birati po javnom pozivu, da su uslovi za izbor pooštreni, te da je EK tražila i da prijavljeni znaju jedan strani jezik i da imaju objavljene stručne radove. Mugoša je dodao da nije precizirano ko određuje koji su strani jezici relevantni.

Poslanica Nove srpske demokratije Jelena Božović je navela da izbor Savjeta treba da ostane u Skupštini, a da je sporan i amandman 58, kojim bi se ukinuo novčani dodatak i narušila finansijska nezavisnost EKIP-a.

Bonus video: