Poništen tender za idejno rješenje auto-puta do Albanije

“Monteput” bi sada trebalo da raspiše novi tender, što će sve odložiti rokove u kojima se očekivalo idejno rješenje za ovu saobraćajnicu

16840 pregleda 16 komentar(a)
Tender bio vrijedan 150.000 eura: (Ilustracija), Foto: BORIS PEJOVIC
Tender bio vrijedan 150.000 eura: (Ilustracija), Foto: BORIS PEJOVIC

Tender koji je raspisao “Monteput” za izradu idejnih rješenja za dionicu Jadransko - jonskog auto-puta, od Bara i Ulcinja do graničnog prelaza Sukobin, poništen je nakon što su ponuđači isključeni zbog nepravilno sačinjenih izjava.

Tender za projektovanje ove trase je počeo 22. jula i trajao je do 7. avgusta, a bio je vrijedan 150.000 eura. “Monteput” bi sada trebalo da raspiše novi tender, što će sve odložiti rokove u kojima se očekivalo idejno rješenje za ovu saobraćajnicu, a u konačnom i početak njene izgradnje.

Odluka o poništenju tendera donijeta je 30. septembra na predlog Komisije za sprovođenje postupka javne nabavke, a na nju postoji mogućnost žalbe još osam dana. Ona je objavljena na sajtu za Crnogorske elektronske javne nabavke (CeJN).

Planirana dionica je duga 42 kilometra a cilj ove tehničke dokumentacije je bio da se ucrta optimalni koridor Jadransko-jonskog auto-puta, koji bi išao od južnog dijela tunela Sozina, prema Baru i Ulcinju pa sve do granice sa Albanijom, odnosno graničnog prelaza Sukobin. Idejnim rješenjem će se definisati optimalna trasa,

Zajednička ponuda podgoričke firme “Geotechnics, projects and consulting” i mostarske kompanije “IGH” je isključena nakon što je Komisija, utvrdila da su izjave ovih kompanija nepravilno sačinjene. U odluci je pojašnjeno da su ove firme isključene po osnovu člana 108 stav 5 Zakona o javnim nabavkama, kojim je propisano da se iz tendera isključuju ponuđači kojima izjave nisu dostavljene, ne sadrže potrebne informacije ili su nepravilno sačinjene.

“Na osnovu dostavljene izjave može se utvrditi da je ponuđač u rubrici “vrijeme realizacije” naveo period u kojem se vršila realizacija ugovora, dok je u rubrici “broj godina” naveo godine u kojima su predmetni ugovori izvršeni “2020; 2021; 2022”. Jasno je da izjava u ovom dijelu nije pravilno sačinjena, s obzirom na to da je ponuđač u rubrici “Broj godina” morao da upiše samo godine u kojima je ugovor izvršen, a ne godine u kojima se vršila realizacija ugovora, iz kojeg razloga je izjava nepravilno sačinjena”, pojasnili su iz Komisije.

Po identičnom osnovu su isključene još dvije ponude, ona kompanije iz Skoplja “Građevinski institut Makedonija”, ali i zajednička ponuda podgoričke firme “Decom group”, beogradske “Louis Berger” i preduzeća “SBCC” sa Cetinja.

Bonus video: