Jovanović: Vlada da preispita odluke DPS ministara u vezi državnih garancija njemačkoj kompaniji WTE

Pravni zastupnici Opštine, kako je rekao nosilac liste "Budva naš grad" na majskim izborima, su na posljednjem ročištu koje je održano 1. oktobra ove godine upoznali sud da je državna garancija koju je potpisao tadašnji ministar finansija Igor Lukšić apsolutno ništavna

7120 pregleda 5 komentar(a)
Nikola Jovanović, Foto: Budva naš grad
Nikola Jovanović, Foto: Budva naš grad

Nosilac liste "Budva naš grad" na majskim izborima, bivši predsjednik Skupštine opštine Budva Nikola Jovanović pozvao je Vladu da preispita odluke ministara iz redova Demokratske partije socijalista koji su dali njemačkoj kompaniji WTE državnu garanciju za postrojenje za tretman otpadnih voda u Bečićima.

"Opštinska administracija već godinama, od pada DPS režima i to bez obzira ko je bio na njenom čelu, dosljedno i konstantno ukazuje državnim organima na zloupotrebe koje su se dešavale u vezi finansiranja i izgradnje postrojenja za preradu otpadnih voda u Budvi. U Osnovnom sudu u Kotoru u toku je parnični postupak u kojem država Crna Gora potražuje od Opštine Budva iznos od 29.500.000,00 eura kao regres za isplatu državne garancije od 16.03.2010. godine prema njemačkoj kompaniji WTE", naveo je Jovanović.

Pravni zastupnici Opštine, kako je dodao, su na posljednjem ročištu koje je održano 1. oktobra ove godine upoznali sud da je državna garancija koju je potpisao tadašnji ministar finansija Igor Lukšić apsolutno ništavna.

"Više desetina stranica dokaznog materijala koji je trenutno na razmatranju u sudu dokazuje da je postupak ugovaranja i izdavanja državne garancije u potpunosti bio protivan tada važećim propisima. Država Crna Gora spornom garancijom nije garantovala za kredit – koji je inicijalno trebalo da odobri KfW banka, nego za privatni međukompanijski zajam dva povezana pravna lica (u prvoj verziji garancije)", istakao je Jovanović i dodao:

"Tadašnji ministar finansija je čak i tako nezakonito odlučivanje vlade preinačio kroz pregovore sa WTE i izdao garanciju vezanu za DBFO ugovor – što je tek samo po sebi svojevrstan skandal.Isključivanjem njemačke državne bankarske institucije KfW iz čitavog kreditnog posla po osnovu garancije, otvoren je put korupciji koja je sudski dokazana.

U ovom momentu na potezu je Vlada Crne Gore, od koje očekujemo da sa dužnom pažnjom razmotri najprije zaključke i odluke koji su donošeni u prošlosti, te da u cjelosti implementira i primjeni relevantne odredbe u zakona o budžetu za 2021 godinu, po kojima opština Budva nema nikakvu obavezu u odnosu na sporni garantni posao DPS-ovog režima", naglasio je Jovanović.

On je kazao da očekuje da i pored izbornih i predizbornih turbulencija pokažu jedinstvo u rješavanju svih problema, a posebno onih koji se tiču ekologije i finansijske stabilnosti opštine Budva.

Bonus video: