Mujović: Termoelektrana Pljevlja predstavlja pravu fabriku novca

Ministar energetike Saša Mujović boravio u posjeti Pljevljima

3302 pregleda 4 komentar(a)
Mujović i rukovodstvo Rudnika Pljevlja obilaze radove na izmještanju rijeke Ćehotine, Foto: Goran Malidžan
Mujović i rukovodstvo Rudnika Pljevlja obilaze radove na izmještanju rijeke Ćehotine, Foto: Goran Malidžan

Termoelektrana Pljevlja predstavlja pravu fabriku novca, kad radi u punom pogonu i onako kako mi to želimo.

To je kazao ministar energetike Saša Mujović, koji je danas boravio u posjeti Pljevljima gdje se upoznao sa sa radovima na realizaciji projekta ekološke rekonstrukcije TE Pljevlja - ključnog projekta elektroenergetskog sistema Crne Gore.

Ministar je obišao radove na izmještanju rijeke Ćehotine i posjetio selo Šumane gdje je, prema njegovom obećanju datom građanima u januaru ove godine, asfaltiran put.

Mujović je kazao da se projekat izmještanja korita rijeke Ćehotine i ekološka rekonstrukcija Termoelktrane Pljevlja moraju raditi jednovremeno, jer im je plan „da u novembru 2025. imamo u pogonu Termoeletranu Pljevlja“.

„To je vitalni, krucijalni objekat energetskog sektora u Crnoj Gori, tako da smo došli sad u situaciju da se ova dva projekta moraju realizovati iz prostor razloga što prijeti opasnost da nemamo dovoljnu količinu uglja ukoliko bi se eventualno proces ekološke rekonstrukcije odlagao. Moramo biti vrlo ažurni, kao što jesmo, i zaista menadžment Rudnika uglja i Termoelktrane zaslužuju sve pohvale. Vrlo su se odgovorno odnijeli prema ovim projektima i vrlo su svjesni situacije u kojoj se nalazimo, gdje bi svako dolaganje i oklijevanje u donošenju pravnih rješenja bilo veoma skupo za državu Crnu Goru. Skupo u pravom smislu te riječi jer je cijena električne energije vrlo promjenjiva kategorija i zavisi od tržišnih uslova i ne smijemo doprinijeti na bilo koji način da ekonomija ove države bude ugrožena“, rekao je Mujović.

Saša Mujović
foto: Goran Malidžan

Kazao je da će se sve što se predviđa ekološkom rekonstrukcijom (smanjenje sumpor dioksida, azot dioksida, praškastih materija, smanjenje buke), postići u skladu sa standardima koji su definisani evropskim direktivama.

„Takođe idemo u proces toplifikacije Pljevalja koji znači i gašenje glavnih kotlarnica u centru grada. Mi na taj način obezbjeđujemo potiskivanje uglja kao kao glavnog energenta za grijanje. Smatram da smo na izuzetno dobrom putu da život u ovom gradu učinimo boljim sa ekološkog, zdravstvenog i ekonomskog aspekta. Država mora imati sredstava, zdravlje građana nema cijenu i koliko god ulažete u energetski sektor mislim da su to sredstva koja se veoma brzo daju vratiti. Koliko god to koštalo tu cijenu moramo podnijeti“, rekao je Mujović.

Istakao je da će Projekat ekološke rekonstrukcije Termoelektane koštati 70 do 80 miliona eura, a izmještanje rijeke Ćehotine oko 20 miliona eura.

„Živimo u jednom turbulentnom vremenu kada se cijene radne snage i materijala stalno mijenjaju a imate i potpisane neke ugovore, kao što je slučaj sa kompanijom koja sprovodi projekat ekološke rekonstrukcije Termoelktrane Pljevlja, gdje imate česte izmjene odnosno njihove sugestije su da se ugovori koriguju i da su suočeni sa određenim problemima pa i to može izazvati neke nove finansijske izdatke. Otprilike nekih stotinjak miliona eura je nešto što je očekivana cifra. Tome svemu trebamo dodati, i trošak koji ćemo imati sa apsekta nemogućnosti da proizvodimo elketričnu energiju sedam mjeseci, tako da je izazova puno ali izazovima moramo odgovoriti. Ovi problemi su trebali biti riješeni prije prije 44. Vlade, ali evo, nas je dopalo da se bavimo tim problemima i nema odstupanja“, rekao je Mujović.

Izvršni direktor Rudnika uglja Nemanja Laković kazao je da je podrška koju dobijaju od Ministarstva i Vlade u prethodnom periodu omogućila da se ovi projekti pokrenu sa mrtve tačke.

„Ulazimo u neki dinamički plan koji je potpuno ohrabrujući da u narednom periodu možemo koordinisanim djelovanjem da do kraja sledeće građevinske sezone 2025. završimo oba vitalna projekta za Elektroprivredu i državu Crnu Goru, izmještanje rijeke Ćehotine i ekološku rekonstrukciju TE Pljevlja. Mi smo pokrenuli radove prije četiri mjeseca. Kada smo preuzeli kompaniju nismo imali važeće UT uslove ni važeči revidovani projekat, tako da smo od administrativnog dijela koji smo završili u rekordnom roku do početka izvođenja radova postigli jedan veoma zavidan nivo realizovanosti ovog projekta gdje možemo biti optimisti da ćemo sledeće godine na vrijeme završiti taj projekat“, rekao je Laković.

Saša Mujović
foto: Goran Malidžan

Najavio je da će u narednom periodu biti rekultivisan nekadašnji površinski kop u Šamanama.

„Deponija Šumane je jedan loš primjer, gdje je Rudnik ovu deponiju ostavio u selu i nije izvršio svoju zakonsku obavezu rekultivacije. Danas na jedan način ispravljamo tu nepravdu gdje je EPCG raspisala tender za projektovanje i sanaciju ove deponije, gdje će poslije uslijediti radovi, koji će sanirati da kažem ovu ekološku katastrofu, koja je ostavljena ovom selu. Kao interventu mjeru kordinisanom akcijom, Elektroprivrede, Ministarstva, Rudnika uglja i Opštine Pljevlja napravljen je put koji je bio uništen radom rudarske mehanizacije“, rekao je Laković.

Izvršni direktor Elektroprivrede Ivan Bulatović kazao je da kompanija ulazi u finalnu fazu projekta ekološke rekonstrukcije TE Pljevlja.

„To je u nekom narednom periodu naš prioritet i nadam se da ćemo u 2025 uspješno okončati ovaj projekat uprkos nekim naslijeđenim problemima iz prethodnog projekta. Benefiti ovog projekta su zdraviji vazduh za građane Pljevalja“, rekao je Bulatović.

Kazao je i da će naredne godine EPCG uredno snabdijevati građane i ostale potrošače strujom uprkos činjenici da će Termoelektrana Pljevlja sedam mjeseci biti van pogona.

Bonus video: