"Sunčani grad" i dalje u magli: EPCG i Opština Nikšić još pripremaju dokumenta za kapitalni projekat

Uskoro će, tvrde, raspisati javni poziv za zakup zemljišta na kome bi investitor izgradio tržni centar, nakon čega će početi gradnja stanova

18111 pregleda 5 komentar(a)
Lokacija na kojoj treba da se gradi “Sunčani grad”, Foto: Elektroprivreda Crne Gore
Lokacija na kojoj treba da se gradi “Sunčani grad”, Foto: Elektroprivreda Crne Gore

Kada će biti prva useljenja u stanove na lokaciji “Sunčani grad” u Nikšiću za sada nije poznato, jer prethodno na toj lokaciji koja se nalazi u blizini Željezare treba da se izgradi tržni centar.

Iz Elektroprivrede (EPCG), koja je sa lokalnom upravom prošle godine u septembru predstavila ovaj za grad pod Trebjesom strateški važan projekat, za “Vijesti” su kazali da Opština treba uskoro da raspiše javni poziv za zemljšte na kome bi investitor radio tržni centar, nakon čega će EPCG za svoje zaposlene početi izgradnju stanova.

Predsjednik Odbora direktora EPCG Milutin Đukanović i predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević su 18. septembra prošle godine potpisali Memorandum o razumijevanju za projekat “Sunčani grad”. Tada je pojašnjeno da kupovinom Željezare i sticanjem vlasništva nad zemljištem koje je van kruga fabrike (oko 400.000 metara kvadratnih) i da Opština ima značajan dio zemljišnih površina u neposrednom okruženju, stekli su se uslovi da se krene u realizaciju ovog projekta. Uz to, saopšteno je da su urbanistička rješenja pokazala da postoji mogućnost da se na tom prostoru izgradi do 1.000 stambenih jedinica sa svim pratećim sadržajima.

“Kao što je poznato, projekat ‘Sunčani grad’ je zajednički projekat koji EPCG sprovodi u saradnji sa Opštinom Nikšić koja će uskoro, za zemljište koje je u vlasništvu Opštine, raspisati javni poziv za izgradnju tržnog centra. Među zainteresovanim investitorima su, kao što je javnost do sada imala priliku da čuje, poznati brendovi i trgovački lanci “Big Fashion” i “Lidl”. Nakon izgradnje tržnog centra EPCG planira izgradnju stambenih jedinica za zaposlene. Početak izgradnje zavisi od nekoliko faktora, uključujući planiranje, odobrenje potrebnih dozvola... Nakon završetka svih pripremnih aktivnosti i dobijanja potrebnih saglasnosti EPCG će otpočeti izgradnju stambenih jedinica, a ista će se finansirati iz sredstava koja se godišnje odvajaju za stambeni fond a koja su definisana kompanijskim aktima”, kazali su iz energetske kompanije.

“Vijesti” su pitale - na osnovu čijeg idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja će biti rađen projekat “Sunčani grad”, kada će biti raspisan javni poziv za izradu glavnog projekta, kolika je vrijednost projekta “Sunčani grad” i iz kojih sredstava će se ovaj projekat EPCG finansirati i kada je realno da krenu glavni građevinski radovi” i da bude useljenje u te stanove.

U okviru ovog projekata za sada je završen konkurs za idejno arhitektonsko rješenje čiji je cilj bio da se prikupe najkreativnija rješenja koja će doprinijeti urbanom razvoju i unapređenju kvaliteta života u Nikšiću.

Završen konkurs za idejno arhitektonsko rješenje: Sa potpisivanja memoranduma
Završen konkurs za idejno arhitektonsko rješenje: Sa potpisivanja memorandumafoto: Svetlana Mandić

Đukanović je lani saopštio da EPCG na godišnjem nivou izdvaja dva miliona eura za rješavanje stambenog pitanja zaposlenih i da nije dovoljno, a gradnjom “Sunčanog grada” će uspjeti da obezbijede mnogo više stanova za zaposlene bez dodatnog izdvajanja novca, kao i da će stanove moći da dobiju i zaposleni u lokalnoj upravi, ali i u državnim institucijama i ministarstvima.

Državna energetska kompanija je na svom sajtu objavila i najčešće postavljana pitanja i odgovore u vezi ovog projekata, pa je tako navedeno da stambene jedinice u okviru kompleksa “Sunčani grad” nisu nikome posebno namijenjene, a način njihove realizacije će zavisiti od interesovanja i uslova na tržištu.

“Ukidanje pruge nije predviđeno, jer je njeno zadržavanje bitno za funkcionisanje industrijskog kompleksa u kontaktnom području koji je u procesu obnove. Izmještanje pruge takođe nije predviđeno, jer bi to izazvalo značajna materijalna ulaganja, kao i izmještanje. Na željezničkoj pruzi ili njenom dijelu mogu se planirati intervencije, u smislu izgradnje podvožnjaka i slično, ali ne i njeno ukidanje, imajući u vidu da se susjedna zona zadržava kao industrijsko skladišna, tako da funkcionalna veza željeznicom predstavlja komparativnu prednost u funkcionisanju tog privrednog kompleksa”, navodi se u odgovorima.

Nova radna mjesta i smanjenje odlaska mladih iz Nikšića

“Očekujemo da će realizacija projekta doprinijeti povećavanju zaposlenosti u Nikšiću kroz angažovanje u postupku izgradnje objekata i infrastrukture, ali i nakon izgradnje kroz funkcionisanja privrednih poslovnih objekata i društvenih djelatnosti”, navodi se u odgovoru na jedno od postavljenih pitanja na sajtu kompanije.

Pojašnjeno je i da unapređenje stanja uređenosti uz nova radna mjesta uticaće i na smanjenje odlaska mladih iz Nikšića.

“Novi stambeno-poslovni kompleks gradiće se u skladu sa propisima, a imajući u vidu da se radi o zapuštenom izgrađenom prostoru, uticaji na životnu sredinu i građane će biti pretežno pozitivni”, piše u odgovoru.

Bonus video: