Vukićević: Četiri kompanije u užem krugu za gradnju auto-puta

"Tender se obavlja po pravilima EBRD-a koji će finansirati projekat i ko će biti izabran zavisi od tenderskih uslova“, kazala je ministarka saobraćaja

5524 pregleda 3 komentar(a)
Vukićević, Foto: Vlada Crne Gore
Vukićević, Foto: Vlada Crne Gore

Ministarka saobraćaja Maja Vukićević kazala je da se na tender za gradnju druge dionice auto - puta prijavilo osam kompanija iz Kine, Turske i Azerbejdžana među kojima je i kineska kompanija CRBC koja je izgradila prvu dionicu.

Ističe da su četiri kompanije u užem krugu za gradnju auto-puta.

"Tender se obavlja po pravilima EBRD-a koji će finansirati projekat i ko će biti izabran zavisi od tenderskih uslova“, kazala je Vukićević objasnivši da je dio novca obezbijeđen kreditom iz EU i budžeta.

Ona je, prenosi RTV Podgorica, rekla da je "procentualno gledano moguće da pravo na gradnju druge dionice auto-puta dobije kineski CRBC" i naglasila da izbor izvođača radova zavisi od tenderskih uslova.

Ona je napomenula da je državna kompanija Monteput raspisala tender za izvođača prije njenog izbora za ministra saobraćaja.

"Na tender se prijavila kompanija CCC, krovna firma ili kako je nazivaju majka firma CRBS-a, ali ko će biti izabran na tenderu zavisi od toga da li su ispunili uslove", rekla je Vukićević.

Očekuje da će gradnja druge dionice auto-puta Bar - Boljare biti nastavljena naredne godine te da će svi poslovi biti okončani u predviđenom roku.

Vukićević je potvrdila da je planirani rok za izgradnju auto-puta do granice sa Srbijom 2030. godina, ali napomenula da je sa rokovima problematično to što se uvijek mogu pojaviti neki nepredviđeni poslovi.

"U svakom slučaju mi ćemo ugovorom obavezati izvođača da završe posao za pet godina i oni će u tom roku biti obavezni da završe drugu dionicu", objasnila je ministarka.

Bonus video: