Abazović: DRI potvrdio da smo ostavili 204 miliona eura u kasi i platili 95 miliona eura dugova

"Ponosan sam na sve urađeno, zahvalan svim kolegama na zajedničkom učinku i dokazu da kada se predano radi na častan i pošten način, rezultati ne mogu izostati", kazao je bivši premijer

7900 pregleda 98 reakcija 15 komentar(a)
Foto: URA
Foto: URA

Državna revizorska institucija (DRI) potvrdila je da smo ostavili 204 miliona eura u kasi i platili 95 miliona eura dugova, saopštio je predsjednik Građanskog pokreta URA, bivši premijer Dritan Abazović.

On je to kazao povodom Izvještaja o reviziji predloga Zakona o završnom računu Crne Gore za 2023. godinu.

Abazović je napomenuo da je DRI dostavio poslanicima Izvještaj finansijskog poslovanja dvije Vlade za prethodnu godinu i da je ta institucija napravila presjek na datum 31. oktobar 2023, kada je obavljena primopredaja vlasti, odnosno kad je on napustio kabinet premijera, a Milojko Spajić preuzeo vođenje nove Vlade.

"Pošto sam imao priliku da kao premijer vidim prelimirani izvještaj, nisam izlazio javno sa podacima. Sada su oni postali zvanični i dostupni su svima, pa je stoga vrijedno prokomentarisati najvažniju stavku koja je i 'lična karta' rada 43. Vlade", istakao je Abazović.

Naveo je podatke koji se, kako je kazao, mogu naći na 41. strani pomenutog dokumenta.

"Vlada koju sam vodio ostavila je 204.970.218,14 eura suficita u budžetu, za 95.427.137,06 eura umanjila državna dugovanja time što smo platili dugovanja iz prethodnog perioda, za 111.300.904,34 eura uvećala gotovinske depozite".

Abazović tvrdi da će se teško u narednih deset, pa i više godina "ponoviti ovi rezultati za samo godinu dana".

"Smatram ovo najboljom potvrdom rada 43. Vlade, ponosan sam na sve urađeno, zahvalan svim kolegama na zajedničkom učinku i dokazu da kada se predano radi na častan i pošten način, rezultati ne mogu izostati. Ovome obavezno moramo dodati činjenicu da Vlada koju sam vodio nije državu zadužila niti jedan cent, pa samim tim ovaj rezulat zvuči zaista nestvarno i nevjerovatno".

Abazović konstatuje da su određene nepravilnosti koje se pominju u izvještaju pitanje za novu vlast.

"Šta se desilo u periodu novembar-decembar 2023. godine i zašto je došlo do neizvršavanja obaveze Poreske uprave, koja je morala biti završena do 31. marta 2024. godine, pitanje je na koje oni treba da odgovore".

Bonus video: