ETF: Uprava SMATSA izaziva nestabilnost

Evropska federacija transportnih radnika podržala zahtjeve Sindikata kontrole letjenja i zatražila dogovor o novom kolektivnom ugovoru

3269 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Evropska federacija transportnih radnika (ETF) uputila je pismo podrške Sindikatu kontrole letjenja koji je za 26. oktobar najavio štrajk upozorenja, u kojem navode da je rukovodstvo Kontrole letjenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) zbog nepoštovanja socijalnog dijaloga izazvalo nestabilnost u radu te institucije i ugrozilo njenu sposobnost da bezbjedno rukovodi vazdušnim saobraćajem.

"Nažalost, čini se da se izvršni direktor odlučio za jednostrano donošenje odluka, posebno zbog nepokretanja pregovora o novom kolektivnom ugovoru i isključivanja najvećeg sindikata, koji predstavlja više od polovine radne snage, iz postojećeg ugovora. Ovakvo djelovanje je bez presedana u evropskom kontekstu i moglo bi da ima ozbiljne posljedice za budućnost socijalnog dijaloga u SMATSA, i potencijalno da podrije osnovno pravo radnika da učestvuju u kolektivnim pregovorima", navedeno je i pismu ETF-a.

Oni kažu da je socijalni dijalog u SMATSA značajan kako bi se osigurao kapacitet vazdušne kontrole duž glavnog koridora do jugoistočne Evrope, a što utiče i na pravovremeno obezbjeđenje sigurnost letova za Evropljane u 2025.

"Snažno ohrabrujemo predstavnike vlada iz Srbije i Crne Gore da konstruktivno razgovaraju sa Sindikatom Kontrole letjenja (SKL). Vjerujemo da je otvoreni dijalog ključan za rješavanje problema i traženje rješenja koja su u interesu obje strane, a sa krajnjim ciljem da resetuju veze i obnove stabilnost SMATSA. Srdačno podržavamo napore SKL-a u odbrani njihovih prava, uključujući njihovo pravo na djelovanje, jer su ta prava ključna za održavanje zdrave sredine za zaposlene", navedeno je u dopisu kojeg potpisuje zamjenica generalnog sekretara ETF za avijaciju Sabin Trijer.

Bonus video: