Stadion na Cetinju gotov do maja, kumovi dogovaraju ime

Izgradnja modernog stadiona po UEFA standardima trebalo je da bude završena još u novembru 2020. godine, ali je bilo velikih nedostataka u projektnoj dokumentaciji

45914 pregleda 217 reakcija 91 komentar(a)
Animacija budućeg stadiona i nove sportske dvorane na Cetinju, Foto: Prijestonica
Animacija budućeg stadiona i nove sportske dvorane na Cetinju, Foto: Prijestonica

Izgradnja novog fudbalskog stadiona na Cetinju, koja kasni četiri godine i čiji su troškovi narasli na 10,3 miliona eura, mogla bi biti završena i u decembru, ali je vjerovatnije da svi radovi i opremanje budu okončani do maja naredne godine, saopšteno je “Vijestima” iz Uprave za kapitalne projekte i Prijestonice Cetinje.

Investitori ovog projekta su Vlada sa oko 50 odsto i Prijestonica i Fudbalski savez sa po oko 25 odsto vrijednosti radova. Iz kabineta gradonačelnika Nikole Đuraškovića na pitanje “Vijesti” da li je dogovoreno ko će upravljati stadionom i da li je odlučeno koje će ime nositi, odgovorili su da su ostalim suinvestitorima uputili incijativu kako bi se o svemu tome dogovorili.

Dozvola izdata 2015.

Građevinska dozvola za ovaj projekat izdata je još 2015. godine, a radovi su zvanično počeli 17. novembra 2017, devet dana pred lokalne izbore u ovom gradu. Tada je najavljeno da će izgradnja koštati 8,8 miliona eura, kao i da će trajati tri godine. Glavni izvođač radova bila je firma “Erlang”.

Kamen temeljac položili su tadašnji premijer Duško Marković, gradonačelnik Cetinja Aleksandar Bogdanović i predsjednik Fudbalskog saveza Dejan Savićević.

“Izgradnja stadiona na Cetinju ušla je u završnu fazu. Prije 20-ak dana imali smo sastanak sa Fudbalskim savezom Crne Gore i Upravom za kapitalne projekte i dobili smo uvjerenje da će stadion biti završen najkasnije u prvoj polovini naredne godine”, kazali su “Vijestima” iz kabineta gradonačelnika Đuraškovića.

Izgradnja će umjesto tri trajati sedam i po godina zbog grešaka u dokumentaciji: Sa početka radova
Izgradnja će umjesto tri trajati sedam i po godina zbog grešaka u dokumentaciji: Sa početka radovafoto: Bojana Ćupić/Vlada Crne Gore

Prijestonica preuzela dio dodatnih radova

Na pitanje zbog čega se kasni s radovima, jer je prvi rok za završetak bio novembar 2020. godine, iz Prijestonice su kazali da je nosilac posla na izgradnji fudbalskog stadiona Uprava za kapitalne projekte i da sve informacije u vezi s dinamikom izvođenja radova i razlozima za kašnjenje tražimo od te uprave.

“Prijestonica Cetinje je sufinansijer u realizaciji ovog projekta i sve svoje obaveze predviđene Sporazumom o izgradnji stadiona izvršavali smo redovno i u dogovorenim rokovima. Takođe, u cilju što skorijeg završetka izgradnje stadiona, preuzeli smo obaveze finansiranja dodatnih radova na stadionu koji su se naknadno pojavili i kompletno preuzeli i realizovali uređenje terena oko stadiona, uključujući izgradnju nove saobraćajnice s parking prostorima”, navedeno je iz kabineta Đuraškovića.

Teren do kraja godine ako zima dozvoli

Iz Uprave za kapitalne projekte “Vijestima” su kazali da je preostalo da se završe radovi na terenu za igru, ugradnja hibridne travnate podloge, stolica na tribinama i terenu, sportskog semafora, dizel agregata, kao i da se izvedu radovi na hidrotehničkim instalacijama uređenja terena i instalacijama automatike.

Na pitanje kada se može očekivati završetak radova, iz Uprave navode da je izvođač za radove na terenu uveden u posao početkom avgusta 2024. godine.

“Ugovoreni rok završetka radova je četiri mjeseca od uvođenja izvođača u posao. U toku su aktivnosti na nabavci opreme i pripremni radovi na terenu za igru. Uzimajući u obzir lokaciju izgradnje objekta i dolazeći zimski/kišni period očekivani rok završetka radova je kraj 2024. godine - početak 2025. godine”, naveli su iz Uprave.

Bilo više nedostataka u dokumentaciji

Na pitanje zbog čega se kasni s ovom investicijom, koja je trebalo da bude završena prije četiri godine, iz Uprave navode da je bilo više nedostataka i neusaglašenosti u glavnom projektu stadiona i projektnoj dokumentaciji.

“Zbog nedostataka u revidovanom glavnom projektu, neusaglašenosti projektne dokumentacije sa stanjem na licu mjesta i izmjene nacionalnih propisa za opterećenje objekata snijegom i vjetrom bilo je potrebno izvršiti kontrolu i dopunu revidovanog glavnog projekta, kako bi se utvrdio ukupan obim posla neophodan za izgradnju objekta koji će biti bezbjedan za upotrebu i funkcionalan tokom eksploatacije. Sva ova problematika i preduzete aktivnosti su za posljedicu imale povećanje investicione vrijednosti i prolongiranje roka završetka izgradnje”, naveli su iz Uprave.

Konačna cijena 10,36 miliona

Konačna vrijednost ugovorenih radova iznosi 10.360.48,61 eura, od čega vrijednost ugovora za izvođenje dodatnih radova iznosi 1.597.203,15 eura.

“Do sada je na izgradnju Stadiona na Cetinju utrošeno 9.082.718,09 eura, od čega je Uprava za kapitalne projekte finasirala iznos od 4.687.718,09 eura, Fudbalski savez Crne Gore 2.238.000 eura, a Prijestonica Cetinje 2.157.000 eura. Preostali iznos finansira se iz državnog budžeta”, navedeno je iz ove uprave.

Novi stadion je projektovan da zadovoljava najzahtjevnije standarde UEFA, čime će se na njemu moći odigravati međunarodne i utakmice nacionalnih selekcija.

Ukupan kapacitet stadiona je 5.192 mjesta za sjedenje, koji su podijeljeni na četiri segmenta.

Istočni segment čini tribina kapaciteta 2.103 gledaoca na tribini i 98 u ložama. Zapadni dio obuhvata prostor za fudbalske ekipe, delegata i osoblja na utakmicama i za potrebe medija, a ima kapaciteta 2.129 gledalaca na tribini i 145 u ložama.

Sjeverni čini nenatkrivena tribina kapaciteta 717 mjesta rezervisana za gostujuće navijače, dok južni segment čini prizemni dio opredijeljen za komercijalne sadržaje orijentisane na pristupni trg.

Prijestonica pozvala na dogovor o vlasništvu i upravljanju

Kada je 2017. godine položen kamen temeljac najavljeno je da će budući stadion nositi ime “Sveti Petar Cetinjski”, umjesto dosadašnjeg naziva Obilića poljana, kako se od kraja 19. vijeka nazivalo vojno vježbalište na ovoj lokaciji. Dosadašnji stadion, na kojem je igrao Fudbalski klub Lovćen izgrađen je na tom mjestu 1957. godine i koristio je naziv Obilića poljana.

Na buduće ime stadiona saglasnost treba da da Vlada.

Takođe, do maja suinvestitori Vlada, Prijestonica i Fudbalski savez treba da se dogovore o podjeli budućeg poslovnog prostora u okviru stadiona, kao i u vezi s tim ko će njime upravljati i ko će voditi zahtjevan posao u vezi s njegovim održavanjem.

“Vijesti” su pitale da li je dogovoreno ko će upravljati stadionom i da li je odlučeno koje će ime nositi.

“Što se tiče upravljanja i održavanja stadiona, Prijestonica je uputila inicijativu nadležnim državnim institucijama i Fudbalskom savezu Crne Gore u cilju regulisanja međusobnih odnosa, a koji se odnose na vlasničku strukturu, upravljanje i održavanje. Još uvijek nijesmo dobili odgovor na našu inicijativu, a nadamo se da ćemo uskoro imati sastanak na kojem će ta pitanja biti definisana”, saopšteno je iz kabineta gradonačelnika Cetinja.

Bonus video: