Euromost: Na sljedećem popisu broj stanovnika na sjeveru će biti prepolovljen

"Zato pitamo Vladu Crne Gore, ko će ostati da živi u opštinama na sjeveru Crne Gore, jer i dalje traju migracije, i dalje se mladi bračni parovi opredjeljuju da žive u Podgorici i van Crne Gore", navode iz te nevladine organizacije

3764 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Podaci popisa potvrdili su da lošu demografsku sliku sjevera Crne Gore i iseljavanja u posljednjih deset godina, saopšteno je iz NVO Euromost.

Iz te NVO navode da su u proteklom periodu više puta upozoravali na probleme sa kojima se susreće sjever, ističući da će na sljedećem popisu, ukoliko se nešto hitno ne preduzme, biti mnogo gora situacija i da će, kako su najavili broj stanovnika na sjeveru Crne Gore biti prepolovljen, dok u tri opštine neće biti stanovnika, uz mnoga pusta sela.

"I sadašnji podaci su ovakvi zbog učešća velikog broja građana na popisu, koji su državljani Crne Gore i koji žive van Crne Gore, a koje su članovi njihovih porodica upisivali kao da žive u Crnoj Gori.

Zato pitamo Vladu Crne Gore, ko će ostati da živi u opštinama na sjeveru Crne Gore, jer i dalje traju migracije, i dalje se mladi bračni parovi opredjeljuju da žive u Podgorici i van Crne Gore. I dalje masovno mladi odmah nakon završene srednje škole odlaze iz svojih opština, dok država na sve to gleda, kao da se ništa ne dešava", navode iz NVO Euromost.

Podsjećaju da je država Crna Gora ugasila sve faklutete na sjeveru, zapostavila sve mlade ljude koji se školuju na sjeveru, ukinula sve što je potrebno mladom čovjeku da ostane da živi na sjeveru, a mladim parovima uskratila mogućnost da se zaposle u opštinama na sjeveru i da zasnuje svoju porodicu, dok na drugoj strani imamo lokalne uprave koje zapošljavaju samo po političkom opredjeljenju i koje nijesu u finasijskoj mogućnosti da zadrže mlade ljude u svojim opštinama.

"Apelujemo na sve donosioce odluka da ozbiljno shvate situaciju, da shvate da Crnoj Gori je danas najpotrebniji opstanak naroda bez obzira na vjeru i naciju, a ne ko je koje nacionalne pripadnosti, jer već imamo na sjeveru Crne Gore, mjesta, gdje su i crkve i džamije, ali nema ko da ih održava i ulazi u iste", navode na kraju saopštenja u ovoj organizaciji.

Bonus video: