O povećanju plata zaposlenima u Rudniku uglja Pljevlja kada se završi sistematizacija

Sindikat traži povećanje koeficijenata i zarada i njihovo usklađivanje sa EPCG, iz uprave kažu da prvo treba uraditi novu sistematizaciju, jer sadašnja ne odgovara realnom stanju

8089 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Rudnik uglja Pljevlja
Foto: Rudnik uglja Pljevlja

Nakon usvajanja nove sistematizacije radnih mjesta u Rudniku uglja Pljevlja (RUP) pristupiće se izmjeni Pravilnika o zaradama u okviru koga će biti definisani novi koeficijenti, u skladu sa zakonom i internim dokumentima kompanije.

Ovako je Vijestima odgovorio izvršni direktor RUP-a Nemanja Laković na pitanje da li će ove ili naredne godine doći do povećanja zarada, ne računajući povećanje koje će zaposleni dobiti biti kroz realizaciju Programa Evropa sad 2.

Laković nije odgovorio na pitanje “Vijesti” koliko bi to povećanje kroz izmjene koeficijenata moglo iznositi i kolika je trenutno prosječna zarada u najvećoj pljevaljskoj kompaniji.

“Vodiće se računa da ne dođe do drastičnih izmjena u visini zarada uz jasnu nadležnosti i obaveze zaposlenih te poštujući njihovo pravo na sigurnost, pravednu nadoknadu i poslovanje”, rekao je Laković.

Sindikalna organizacija RUP zatražila je juče od rukovodstva da poveća zarade zaposlenima u tom preduzeću.

Kažu da se svakodnevno uvećavaju troškovi života, te da da zaposleni u Elektroprivredi, koja je vlasnik Rudnika uglja, u odnosu na njih imaju znatno veće zarade.

“Obračunska vrijednost koeficijenta znatno je veća u Elektroprivredi i RUP mora uvećati obračunsku vrijednost koeficijenta. Po osnovu uvećanja obračunske vrijednosti koeficijenta dobili bi uvećanje osnovne zarade koja je trenutno veoma niska”, kazao je predsjednik Sindikalne organizacije Rudnika uglja Miladin Sekulić u dopisu Odboru direktora i izvršnom direktoru.

U dopisu, koji je dostavio medijima, piše da prilikom obračuna zarada treba vrednovati “dobar rad koji se obavlja u otežanim uslovima rada i koji mora pratiti adekvatna visina zarade”.

Laković je “Vijestima” kazao da je sistematizacija radnih mjesta bila je jedan od prioritetnih izazova koje je trebalo rješiti, jer nije odgovarala realnom stanju u kompaniji.

“Kao što smo i obećali novi menadžment završio je novi predlog sistematizacije radnih mjesta čime smo definisali optimalan broj radnika u kompaniji. Zatekli smo preko 1.300 zaposlenih od kojih preko 300 na određeno. Radnici nisu radili na mjestima koja su predviđena ugovorom o radu kao i bez dovoljnog broja izvršilaca na ključnim mjestima u proizvodnji. Za sve pomenuto trebalo je dosta vremena, rada i truda i ovim putem se zahvaljujemo menadžemntu koji je radio na predlogu sistematizacije uz detaljnu analizu svakog radnog mjesta u skladu sa stvarnim potrebama kompanije. Pored analize broja zaposlenih potrebno je uskladiti pravilnike, ugovore o radu i ostale akte, što je zaista za ovaj broj ljudi u kompaniji bio zahtjevan posao”, rekao je Laković.

Nema radnika za ključna mjesta u proizvodnji: Laković
Nema radnika za ključna mjesta u proizvodnji: Lakovićfoto: Rudnik uglja

Najveće povećanje u broju radnika dobiće Sektor proizvodnja.

“Takođe donijeli smo odluku da unutrašnja služba obezbjeđenja Rudnika uglja potpuno preuzme kontrolu bezbjednosti kompanije, bez angažovanja eksternih agencija, što će u krajnjem rezultirati finansijskim uštedama. Dodatno povećanje postojeće sistematizacije uzrokovano je većim brojem nabavljene mehanizacije koja zahtjeva i veći broj izvršilaca, kao i formiranje građevinske grupe. Novim aktom kompanije svaki radnik zaslužiće pravo na sigurnost, pravednu nadoknadu i poslovanje. Ono što je važno posebno istaći jeste da će se svako buduće zapošljavanje u Rudniku uglja Pljevlja obavljati preko javnih konkursa. U narednom periodu očekuje se raspisivanje konkursa za radna mjesta koja su potrebna shodno predlogu nove sistematizacije”, rekao je Laković.

Sindikat od rukovodstva traži i da se jubilarne nagrade uvećaju “u skladu sa prethodno dostavljenim predlogom” te sindikalne organizacije.

Sekulić kaže i da se dodatno mora posvetiti pažnja stvaranju dobrih i bezbjednih uslova za rad.

Moraju se, dodaje, izgraditi i kriterijumi po kojima će se zaposleni nagrađivati i isto tako napredovati u poslu i gdje “neće biti prisutna subjektivnost.”

“Tražimo da se što hitnije završi započeta sistematizacija radnih mjesta i da se kolege koje su vrijedno radile u našoj firmi vrate na posao sa potpisanim ugovorom na neodređeno vrijeme”, piše Sekulić.

Poručuje i da se ne smiju primati novi radnici, a da se onima koji rade oko tri godine u Rudniku uglja prekida radni odnos.

“Naša sindikalna organizacija će pratiti dalju poslovnu politiku u Rudniku uglja i prema tome se upravljati, kao i pokretati određene aktivnosti koje će biti usmjerene u zaštiti prava i interesa zaposlenih kao i Rudnika uglja u cjelini”, zaključuje se u dopisu.

Automobile parkirati nakon radnog vremena

“Smatramo da putnička motorna vozila Rudnika uglja nakon završenog radnog vremena treba parkirati na parking u okviru naše firme. Vozila se ne smiju koristiti svakodnevno u privatne svrhe, već isključivo u poslovne svrhe uz putne naloge”, ističe Sekulić.

Doskorašnji predsjednik Odbora direktora Rudnika uglja Milan Lekić prije tri dana je podnio ostavku na tu funkciju nakon što je pijan slupao službeni automobil.

Bonus video: