Ministarstvo finansija dogovorilo kreditne aranžmane sa Svjetskom bankom, AFD-om i OPEC Fondom

Iz Ministarstva su objasnili da je ovogodišnjim Zakonom o budžetu i Odlukom o zaduživanju definisano da se država u ovoj godini može zadužiti do 1,15 milijardi eura

2135 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Ministarstvo finansija je, budući da se očekuju značajne obaveze po osnovu duga u narednoj godini, u iznosu od oko 830 miliona eura glavnice i oko 165 miliona kamate, odgovorno pristupilo obezbjeđivanju neophodnih sredstava, odnosno stvaranju fiskalne rezerve.

Vlada je, na predlog Ministarstva finansija, dogovorila kreditne aranžmane sa Svjetskom bankom (SB), u iznosu od 80 miliona eura i Francuskom razvojnom agencijom (AFD) i OPEC Fondom za međunarodni razvoj, od po 50 miliona eura.

Iz Ministarstva su objasnili da je ovogodišnjim Zakonom o budžetu i Odlukom o zaduživanju definisano da se država u ovoj godini može zadužiti do 1,15 milijardi eura. Navedena sredstva moguće je koristiti za finansiranje nedostajućih sredstava, što se prvenstveno odnosi na otplatu duga iz prethodnog perioda, finansiranje kapitalnog budžeta i stvaranje fiskalne rezerve.

„Ministarstvo je, uz saglasnost Vlade, u martu uspješno realizovalo transakciju emisije obveznica na međunarodnom tržištu kapitala, u iznosu od 750 miliona USD, odnosno 687,76 miliona eura, nakon realizacije hedžing transakcije, koja je urađena po završetku emisije obveznica. U skladu sa tim, preostali iznos koji je moguće obezbijediti putem zaduženja u ovoj godini je oko 463 miliona eura“, precizira se u saopštenju.

Iz Ministarstva su objasnili da dugoročni zajam za razvojne politike (DPL), koji je dogovoren sa SB, predstavlja veoma povoljan finansijski instrument koji se pruža u cilju podrške sprovođenju političkih i institucionalnih reformi, koje će podstaći ekonomski rast i smanjiti siromaštvo.

„Ovaj tip kreditnog aranžmana predstavlja podršku u oblastima kao što su ekonomski menadžment, upravljanje javnim sektorom, ljudski razvoj, infrastruktura i zaštita životne sredine, čiji je cilj stvaranje uslova za održiv razvoj i rast. Za razliku od tradicionalnih investicionih zajmova, DPL aranžmani se isplaćuju na osnovu sprovođenja specifičnih političkih mjera i reformi, a ne na osnovu završetka fizičkih investicija“, objasnili su iz Ministarstva.

Uspjeh DPL aranžmana mjeri se kroz indikatore performansi, koji se dogovaraju između zemlje zajmoprimca i kreditora. Ovi indikatori prate napredak u sprovođenju reformi.

„Pregovori o navedenom kreditnom aranžmanu su počeli prije tri godine, ali naporima Ministarstva, u svega nekoliko mjeseci, uspjeli smo da ispunimo sve zahtjeve koje je SB postavila, a koji se odnose na jačanje fiskalne discipline i podsticanje zelenog i održivog razvoja“, dodaje se u saopštenju.

Imajući u vidu složenost procedura i niz visokih kriterijumima koji su preduslov ovakvih aranžmana, u Ministarstvu su zadovoljni činjenicom da je SB prepoznala njihovu razvojnu orijentisanost i dala legitimitet partnerstvu sa Vladom.

„Takođe, podrška kredibilnih partnera, kakvi su AFD i OPEC Fond za međunarodni razvoj, podstiče da i u narednom periodu fokus našeg djelovanja bude upravo na razvojnim projektima, većoj realizaciji kapitalnog budžeta i redovnom izvršenju svih naslijeđenih obaveza po osnovu dugovanja. Svi navedeni aranžmani, u vezi kojih su pregovori završeni i čije potpisivanje očekujemo u narednim danima, sklopljeni su po povoljnijim uslovima od tržišnih, kako sa stanovištva ročnosti, tako i sa stanovištva visine kamatne stope“, saopštili su iz Ministarstva.

Cilj Vlade je, kako su poručili, da redovno izmirujući sve obaveze, stvaraju uslove za ekonomski rast i pokreću projekte koji će donijeti novu razvojnu vrijednost.

Bonus video: