Vukićević pokrenula smjenu Mrdaka

Ministarka saobraćaja traži da Vlada smijeni člana Savjeta Agencije za civilno vazduhoplovstvo jer ne ispunjava zakonske uslove za tu poziciju

11357 pregleda 15 komentar(a)
Mrdak ima vlasništvo u Aero klubu Nikšić (ilustracija), Foto: ACV
Mrdak ima vlasništvo u Aero klubu Nikšić (ilustracija), Foto: ACV

Ministarka saobraćaja Maja Vukićević juče je zvanično uputila Vladinoj komsiji za kadrovska i administrativna pitanja predlog da se član Savjeta Agencije za civilno vazduhoplovstvo (ACV) Velibor Mrdak prije isteka mandata razriješi s ove pozicije.

“Vijesti” imaju uvid u taj dokument u kome je obrazloženo da Mrdak ne ispunjava uslove iz člana 9, stav 8 Zakona o vazdušnom saobraćaju. Prema ovom članu predsjednik i članovi Savjeta ne smiju imati sukob interesa, odnosno, ne mogu biti u radnom odnosu ili vlasnici ili suvlasnici ili članovi organa upravljanja u pravnim tijelima koja obavljaju poslove iz vazdušnog saobraćaja.

Vukićević u obrazloženju predloga navodi da je Vlada 22. februara 2024. godine imenovala predsjednika i Savjet ACV u kome je Mrdak, kao i da je on 15. decembra 2023. godine dostavio izjavu u skladu sa članom 9 stav 8 Zakona o vazdušnom saobraćaju kojom je izjavio da nije u sukobu interesa, odnosno, da nije u radnom odnosu ili da nije vlasnik ili suvlasnik ili član organa upravljanja u pravnim licima koja obavljaju poslove vazdušnog saobraćaja.

“Ministarstvo saobraćaja i pomorstva je, kao prethodnik Ministarstva saobraćaja, podnijelo zahtjev 12. marta 2024. godine Ministarstvu sporta i mladih da dostavi podatke iz službene evidencije da li je imenovani (Mrdak) u registru sportskih organizacija, kao i u centralnom registru za sport kao vlasnik ili suvlasnik ili član organa upravljanja u pravnim licima koja obavljaju poslove u oblasti vazdušnog saobrćaja”, piše u dokumentu Ministarstva saobraćaja.

Vukićević
Vukićevićfoto: Vlada Crne Gore

Dalje se navodi da je Ministarstvo sporta dostavilo 15. marta ove godine odgovor u kome se navodi da je Sportski aero klub “Nikšić” upisan u Registar sportskih organizacija i da Velibor Mrdak ima 20 odsto vlasništva.

“ Član 9, stav 8 zakona o vazdušnom saobraćaju propisuje da predsjednik i članovi Savjeta ne smiju imati sukob interesa, odnosno, ne mogu biti u radnom odnosu ili vlasnici ili suvlasnici ili članovi organa upravljanja u pravnim tijelima koja obavljaju poslove iz vazdušnog saobraćaja. Članom 11 stav 1 tačka 6 Zakona o vazdušnom saobraćaju je propisano da će Vlada raziješiti predsjednika ili člana Savjeta i prije isteka mandata ako ne ispunjavaju uslove iz člana 9 stav 8 navedenog zakona. Na osnovu svega navedenog Ministarstvo saobraćaja podnosi predlog da se razriješi Velibor Mrdak, član Savjeta ACV-a”, piše u dopisu koji je potpisala Vukićević.

“Vijesti” su prošle sedmice objavile informaciju iz nezvaničnih izvora da je Osnovno državno tužilaštvo je od Ministarstva saobraćaja dopisom tražilo informaciju da li je Mrdak u konfliktu interesa, odnosno, da li ima vlasnički udio u Aero-klubu Nikšić i da je Vukićević ODT-u, na osnovu dopisa Ministarstva sporta i mladih, proslijedila da ima udio od 20 odsto.

Tužilaštvu je zviždač iz ACV-a podnio krivičnu prijavu za navodno izvršenje krivičnog djela lažna izjava da nije u konfliktu interesa shodno članu 8 stav Zakona o vazdušnom saobraćaju. Mrdak je “Vijestima” u maju odgovorio da to nije tačno i da ostaje dostupan svim relevantnim državnim organima i institucijama radi eventualnih daljih pojašnjenja.

Bonus video: