Miločer pod blokadom zbog milionskog duga

Opština Budva stavila tri hipoteke na stoljetni Miločerski park i blokirala račun HTP “Miločer”. Plate za zaposlene nisu isplaćene godinu, a u kancelarijama nema telefona ni interneta

9308 pregleda 3 komentar(a)
Hotel “Kraljičina plaža” u izgradnji, Miločer, Foto: Vuk Lajović
Hotel “Kraljičina plaža” u izgradnji, Miločer, Foto: Vuk Lajović

Opština Budva blokirala je stoljetni Miločerski park zbog gotovo milion eura duga, jer vladina firma Hotelsko turističko preduzeće (HTP) “Miločer” ne izmiruje porez na nepokretnost.

Toliko iznose tri hipoteke, koje su u proteklia tri mjeseca upisane u katastarsku evidenciju, što potvrđuju listovi nepokretnosti u koje su “Vijesti” imale uvid.

Ujedno, Opština je blokirala i račun toj nekada uspješnoj hotelskoj kompaniji, koja nakon što su 2007. “Kraljičina plaža”, vile i zemljišni kompleks izdate u četvorodecenijski zakup kompaniji “Adriatic properties” doživjela sunovrat.

Nakon što je krajem jula Uprava lokalnih javnih prihoda Opštine Budve upisala hipoteku na zemljišni kompleks u Miločerskom parku, na kome se gradi novi hotel “Kraljičina plaža”, kao i vile, jer firma koja se nalazi u finansijskom kolapsu nije platila od 226.501,58 eura poreza na nepokretnost, uslijedile su još dvije blokade.

Početkom septembra, kako stoji u listu nepokretnosti, upisana je nova hipoteka na ime poreskog duga.

“Hipoteka u ukupnom iznosu od 240.376,72 eura u korist Opštine Budva, rješenje o obezbjeđenju poreskog potraživanja Uprave lokalnih javnih prihoda Opštine Budva, svojina HTP Miločer”, piše u listu nepokretnosti.

Samo desetak dana kasnije Opština Budva ponovo blokira ovaj kompleks i to čak na pola miliona eura.

“Hipoteka u ukupnom iznosu od 502.513,40 eura u korist Opštine Budva, rješenje o obezbjeđenju poreskog potraživanja Uprave lokalnih javnih prihoda, svojina HTP “Miločer””, piše u najnovijoj hipoteci.

Da se nalaze u izuzetno teškoj finanijskoj situciji, potvrdili su “Vijestima” u HTP “Miločer”, navodeći da im je račun blokiran na više od 1,3 miliona eura i to od strane Fonda za obeštećenje, Poreske uprava i Opština Budva.

Oni su naveli da plate za zaposlene nisu isplaćene punu godinu, a da novca nema jer zakupac, kompanija “Adriatic propertis” punu godinu i po nije platila ni cent na ime zakupnine.

Oni su, kao navode, 1. oktobra poslali šestu kvartalnu ratu, te je dug premašio pola miliona eura.

U kancelarijama nema telefona ni Interneta, ne plaćaju kreditne obaveze prema Univerzal banci, a dugovanja se iz dana u dan povećavaju.

Stari hotel “Kraljičina plaža” je porušen i na njegovom mjestu i placu uz njega izgrađena je betonska konstrukcija budućeg hotela, ali radovi su stali već treću godinu, od kada traje arbitražni postupka pred Tribunalom u Londonu. Radovi nisu nastavljeni ni 1. oktobra, kada je nakon ljetnje zabrane počela građevinska sezona.

Kompanija “Adriatic properties” je zaključila ugovor sa HTP “Miločer” o višedecenijskom zakupu nekadašnjeg hotela “Kraljičina plaža” i zemljišta, na ime koga kvartalno uplaćuje po 87 hiljada eura. To je jedini prihod “HTP” Miločer” koji ima dva zaposlena, direktora i poslovnog sekretara, kao I tročlani odbor direktora.

Zbog cjelokupne situacije i katanca koji je već četvrto ljeto na grad hotelu “Sveti Stefan”, mještani su zatražili raskid ugovora, a njihovu inicijativu je podržao i potpredsjednik Vlade Nik Đeljošaj. Vlada je bila dala rok Statisovoj kompaniji da do početka septembra otvori hotelski kompleks ili će raskinuti ugovor.

Kako “Vijesti” saznaju, dvije strane i dalje vode pregovore.

S druge strane, zakupac je u više navrata isticao da je spreman da otvori hotelski kompleks, ali se prethodno mora dogovoriti režim korišćenja plaža, jer njihovi gosti moraju da imaju privatnost.

Osim Opštine Budva atraktivni zemljišni kompleks je pod blokadom članova srpske kraljevske porodice Karađorđević, koji pred državnom komisijom za restituciju traže povraćaj ili obeštećenje.

Bonus video: