Zbogom dijelu kesa zarad očuvanja prirode

Zvanično počela primjena Zakona o upravljanju otpadom, djelimično zabranjena prodaja plastičnih kesa i dijela plastike.

Iz trgovačkih lanaca “Vijestima” kazali da najtanje kese ostaju besplatne, ali da će one deblje biti značajno skuplje...

76434 pregleda 247 reakcija 91 komentar(a)
Prodavci će za “deblju kesu” plaćati naknadu od tri centa (ilustracija), Foto: Boris Pejović
Prodavci će za “deblju kesu” plaćati naknadu od tri centa (ilustracija), Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 20.10.2024. 10:19h

Prodaja plastičnih kesa od danas je djelimično zabranjena, pa građani u marketima i ostalim prodajnim objektima već sjutra više neće moći da kupe lagane kese kojima je debljina zidova od 15 do 50 mikrona. Koristiće se samo kese koje su tanje od 15 i deblje do 50 mikrona.

Osim toga, više neće biti moguća ni kupovina plastike za jednokratnu upotrebu, a među njima štapića za uši, pribora za jelo, tanjira, slamki, posuda za hranu od ekspandiranog polistirena...

To su neke od novina koje donosi Zakon o upravljanju otpadom, koji je Skupština usvojila 4. aprila ove godine. Zakon je zvanično stupio na snagu 20. aprila, ali je primjena zabrane plastičnih kesa debljine od 15 do 50 mikrona odložena za šest mjeseci, pa kao i zabrana prodaje jednokratne plastike zvanično počinje od danas.

Dio trgovaca je “Vijestima” kazao da će građani besplatno dobijati kese tanje od 15 mikrona na sektorima za voće i meso, dok će one deblje od 50 mikrona biti dostupne na kasi, ali će biti skuplje nego sada.

Prodavci će, prema uredbi koju je Vlada usvojila prije deset dana, za kesu deblju od 50 mikrona po komadu plaćati i naknadu od tri centa. Naknada će se obračunavati na osnovu mjesečnog izvještaja o količini kesa, koju je prodavac stavio u promet.

Od jednokratne plastike od sjutra je zabranjena prodaja štapića za uši, viljuški, noževa, kašika, štapića za jelo i miješanje pića, tanjira, slamki, štapića za držanje balona, posuda za hranu od ekspandiranog polistirena, kao i posuda i čaša za napitke, napravljenih od istog materijala.

Iz Ministarstva ekologije su ranije pojasnili da je cilj donošenja Zakona stvaranje čistije i ekološki održive Crne Gore, da je u skladu najvišim evropskim standardima, te da donosi moderan, efikasan i održiv okvir za upravljanje otpadom.

Voće u manje kese

Iz trgovačkog lanca “Voli” su pojasnili da će kese deblje od 50 mikrona u njihovim radnjama biti značajno skuplje, ali da cijene još nisu formirali, dok će tanje od 15 mikrona biti besplatne.

“U ponudi će biti potošačke kese koje su debljine preko 50 mikrona i kese koje su tanje od 15 mikrona i koje shodno o Zakonu moraju stajati samo na mjestu pakovanja proizvoda (sektori voća i povrća i sektori mesa). Kese ispod 15 mikrona biće besplatne kao i sada, a potrošačke kese preko 50 mikrona ce biti značajno skuplje od trenutnih cijena. U ovom trenutku ne možemo plasirati informaciju o njihovoj cijeni jer je u procesu formiranja”, istakli su iz ovog lanca marketa.

Upitani da li će im ove mjere stvarati novčano opterećenje s obzirom na to da moraju da nabavljaju skuplje i deblje kese, naglasili su da je uz Zakon donesena i Uredba kojom se definiše ekološka taksa koja će se obračunavati na osnovu izvještaja o mjesečnoj prodaji kesa, te da očekuju da se objavi u Službenom listu kako bi imali preciznu informaciju o načinu naplate i detaljnih procedura.

“Vijestima” su potvrdili i da kese nabavljaju od domaćeh proizvođača “Garmin” i uvoznika “Micromedia”.

Dodali su i da su papirne kese i cegeri već dostupni.

“U marketima su već nekoliko godina dostupne papirne kese u kojima se mogu spakovati apetisani, koštunjavo voće itd, a na sektoru voća će biti dostupne plastične kese do 15 mikrona koje su dozvoljene novom Uredbom. Cegeri su već godinama dostupni u našim marketima, a prethodno smo u više navrata organizovali akcije poklanjanja cegera, kako bismo na taj način podstakli kupce na smanjenje upotrebe plastičnih kesa, u cilju zaštite i odgovornog odnosa prema životnoj sredini. U kontinuitetu su osim cegera dostupne potrošačke papirne kese u dvije dimenzije”, istakli su trgovačkog lanca “Voli”.

Da će Zakon poštovati i u prodajnim objektima nuditi samo ono što je u skladu sa odredbama, “Vijestima” su kazali iz marketa “Idea”. Oni nisu precizirali od koga nabavljaju plastične kese, ali su rekli da su domaće proizvodnje, te da će koristiti kese do 15 i preko 50 mikrona.

“Kada je u pitanju pakovanje voća, napominjemo da se i sada koriste kese debljine ispod 15 mikrona, te će se ta praksa i nastaviti. Zakonska regulativa nalaže da se kese koje su brendirane ne smiju naplaćivati, odnosno, da one koje to nijesu mogu biti naplaćivane. Kada je riječ o upotrebi plastičnih posuda, koristiće se samo one koje su dozvoljene Zakonom o upravljanju otpadom, budući da istim nijesu isključene sve vrste. Zaštita životne sredine jedan je od prioriteta u dijelu društveno odgovornog poslovanja ‘Idee’, te će, u kontekstu primjene ovog zakona, dodatni fokus biti stavljen na ekološki prihvatljive materijale”, istakli su iz ove kompanije.

Naveli su i da je jedan od primjera njihovog odgovornog djelovanja i ukidanje štampanih primjeraka akcijskog kataloga, odnosno potpuni prelazak na digitalnu verziju, te da su posvećeni poštovanju zakona i očuvanju životne sredine.

“Vijesti” su pitale sve veće domaće trgovce koliko će nove kese u njihovim trgovinama koštati, kako će biti izložene, šta je sve obuhvaćeno novim mjerama i hoće li ih uopšte poštovati, ali odgovori do zaključenja broja nisu stigli iz trgovačkog lanca “Naša trgovina” i “HD Laković”.

Stare kese će povući i trgovački lanac "Megapromet", a najavili su da će koristiti nove kese debljine 51 mikrona.

Istakli su da će voće pakovati u papirnoj ambalalaži koju će uskoro uvesti, dok će u bliskoj budućnosti plastične ambalažu zamijeniti biorazgradivim materijalima.

"Naplaćivaćemo kese po cijeni koju nama fakturiše proizvodjač kesa jer uz značajno smanjenje marži koje je aktuelno ovaj dodatni trošak bi za nas bio jako negativan. Naplaćivaćemo kese po cijeni od deset centi. Za sada ćemo imati kese samo od 51 mikrona dok kese manje debljine neće biti u upotrebi", kazali su "Vijestima" iz "Megaprometa".

Dodali su i da kese nabavljaju od domaćih proizvođača i distributera, tj. podgoričke firme "Micromedia".

Troškovi nabavke će i za njih biti veći, a ističu da je nemoguće naplatiti svaku kesu odnosno u najboljem slučaju polovinu njih, što će biti veliki trošak uz kako kažu, ionako nisku maržu.

"Mi cegere odavno imamo u ponudi za nase potrošače, skoro tri godine i prodavali smo ih po minimalnoj cijeni od 80 centi jer smo na taj način preporučivali građanima da polako prestanu sa korišćenjem plastičnih kesa, ali nismo uspjeli u velikoj mjeri jer stare navike je teško promijeniti", naveli su iz "Megaprometa" i dodali da će sa tom kampanjom nastaviti.

Odgovori redakciji nisu stigli od Ministarstva ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, na čijem je čelu Damjan Ćulafić, a nisu odgovorili kako se tretiraju kese za otpatke stranih proizvođača, niti koliko te kese imaju mikrona, kao ni hoće li im se povećati cijena...

Neki cegere koriste odavno

Osim trgovaca, reporteri “Vijesti” su o kesama pitale i građane Podgorice, koji će uz ostatak Crne Gore od sjutra koristiti deblje kese ili cegere. Jedna od njih, Drita Žiga, kazala je da odavno koristi ceger.

“Što se tiče toga, ja to pozdravljam. Mislim da sa tim nećemo ništa napraviti da planetu očistimo. Crna Gora je napravila dobar korak, ali samo ako se građani budu pridržavali toga”, rekla je ona.

Podgoričanka Jovana Vukčević je pozdravila odluku da se smanji upotreba kesa koje, prema njenom mišljenju, dovoljno zagađuju okolinu.

“Sjajna inicijativa je u pitanju, samo nijesam baš sigurna da je u svijesti našeg društva i to ekološko pitanje. Voljela bih kad bismo svi više posvećivali pažnje okolini. Evo, kao što možete da vidite, nesavjesni građani bacaju otpatke i kese u rijeke, ali i po zelenim površinama. Nijesam pretjerano optimistična, ali voljela bih da se razvije svijest o zaštiti životne sredine”, kazala je ona.

Marko Taušan konstatovao je da je previše smeća po gradu, a naročito po parkovima.

“Valjalo bi da se smanji korišćenje kesa. Koristim kese, ali bih volio da, u budućnosti steknem naviku da koristim i cegere”, naglasio je Taušan.

Ceger koristi Vukica Knežević, koja je istakla da joj služi za nošenje namirnica i drugih potrepština.

Odlična odluka: Vukica Knežević
Odlična odluka: Vukica Kneževićfoto: BORIS PEJOVIC

“Mislim da je odlična odluka da se ograniči upotreba kesa. Zatrpani smo njima. Kuda god krenete samo vidite kese koje ne propadaju. Kad god spadne nivo rijeke Morače, vidjećete kese kao da su novogodišnji ukrasi”, kazala je.

Knežević je pojasnila da se u inostranstvu više koriste papirne kese, a “veoma rijetko plastične”.

“Čak su ih i dobro naplaćivali, što me je iznenadilo. Naplaćuju zato što se ne preporučuje njihova upotreba”.

Kazne idu i do 40.000 eura

Kazne za nepoštovanje pravila kada je riječ o debljini plastičnih kesa, kreću se od hiljadu do 20.000 eura za kompanije, dok firme koje se ne budu pridržavale mjera za jednokratnu plastiku mogu biti kažnjene od 1.000 do 40.000 eura.

Kazne za građane su u oba slučaja identične, odnosno od 500 do 2.000 eura, dok će preduzetnici za isti prekršaj morati da plate od hiljadu do 6.000 eura.

Sa druge strane, nepoštovanje pravila za kese odgovorne u firmama i opštinama može koštati od 20 do 1.000 eura, dok je za one koji ne poštuju pravila o jednokratnoj plastici predviđena kazna od 1.000 do 4.000 eura.

Uz “Vijesti” sjutra i ceger

Čitaoci dnevnog lista “Vijesti” uz kupljeni primjerak novine sjutra dobijaju na poklon ceger za višekratnu upotrebu, koji je dizajnirala Milena Đurđić.

Uz primjerak “Vijesti”, ceker na poklon
Uz primjerak “Vijesti”, ceker na poklonfoto: Eko fond

Akciju su, povodom početka primjene Zakona, organizovali “Eko-fond”, Ministarstvo ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera i Agencija za zaštitu životne sredine.

“Cilj akcije je promocija ekološki održivih rješenja i alternativa upotrebi plastike, u skladu sa propisima koji zabranjuju lagane plastične kese i jednokratnu plastiku. Ceger, kao proizvod predstavlja praktičnu, dugotrajnu i ekološki odgovornu zamjenu za plastične kese, a njegovim korišćenjem doprinosimo smanjenju plastičnog otpada, očuvanju prirodnih resursa i stvaranju zdravije sredine za buduće generacije”, saopšteno je iz “Eko-fonda”.

Istakli su i da podržavaju sve aktivnosti koje podstiču usvajanje ekoloških navika i promovišu održivo upravljanje otpadom, te da pozivaju sve građane da preuzmu ceger i doprinesu borbi za smanjenje plastičnog otpada.

Bonus video: