CKB banka spremna da proda udio u "Plantažama"

S prethodnom Vladom smo vodili razgovore o potencijalnoj prodaji, kaže predsjednik upravnog odbora mađarske OTP grupe Šandor Čanji za “Vijesti”

35155 pregleda 44 reakcija 4 komentar(a)
Čekamo priliku: Šandor Čanji, Foto: Boris Pejović
Čekamo priliku: Šandor Čanji, Foto: Boris Pejović

Crnogorska komercijalna banka (CKB) spremna je da proda svoj vlasnički udio u kompaniji “Plantaže”, ako dobije odgovarajuću cijenu za 9,2 odsto akcijskog kapitala.

Ovo je za “Vijesti” kazao predsjednik Upravnog odbora mađarske OTP grupe u čijem je vlasništvu CKB banka Šandor Čanji.

“Ako moramo da zadržimo akcije, zadržaćemo ih. Nemamo strategiju za to, nego čekamo priliku da riješimo ovo pitanje. S prethodnom Vladom smo već vodili razgovore o potencijalnoj prodaji našeg udjela u “Plantažama”. U slučaju da dobijemo pravednu cjenovnu ponudu, spremni smo razmotriti prodaju našeg udjela”, istakao je Čanji.

Povodom nekoliko slučajeva pronevjere novca unutar sistema CKB banke i krivične prijave protiv bivšeg izvršnog direktora Pala Kovača zbog internih sumnji da je zloupotrijebio službeni položaj, Čani je kazao da CKB banka nikada nije zloupotrebila novac klijenata i da je svima novac vraćen.

“Zloupotrebu novca su uradili određeni zaposleni u banci. Klijenti nikada nisu izgubili novac u CKB banci, već banka zbog ponašanja zaposlenih. Tužili smo sve te zaposlene, i vrlo mi je žao što je postupak dugotrajan i često bez rezultata ili veoma spor”, kazao je Čanji, dodajući da nema aktuelne informacije u vezi s krivičnom prijavom protiv Kovača.

On je naglasio da je OTP grupa veoma zadovoljna ulaskom na crngorsko tržište, da su na početku imali poteškoća i da CKB banka sada dobro posluje.

“Uspjeli smo da pronađemo dobar menadžment, tako da sve teče glatko. Naravno, u svakoj zemlji postoje određeni problemi s regulatorima, ali sve u svemu, tržište se razvilo u posljednjih deset godina. Kupili smo nekoliko banaka u Crnoj Gori, investirali u tehnologiju na tržištu, tako da smatram da je nivo bankarskih usluga dobar. Sve u svemu, nikad nisam zažalio što smo ušli na ovo tržište.

Vlada Crne Gore je od CKB banke za potrebe finansiranja budžeta uzela kredit od 50 miliona eura. Na pitanje da li bi CKB banka opet obezbijedila kredit državi ako to bude potrebno, Čanji je kazao da su spremni da razmotre takav zahtjev.

“Imamo vodeću banku na tržištu Crne Gore, i tokom naše istorije razvili smo pouzdan odnos finansijskog partnera sa Vladom. Naravno, u slučaju potrebe, Vlada može računati na našu podršku. Što se tiče uslova, ne bih ih precizirao jer to zavisi od mnogih faktora poput iznosa, roka dospijeća, i drugih”, kazao je Čanji.

On je rekao i da su zadovoljni poslovnim okruženjem u Crnoj Gori koje nije lošije od Mađarske, kao i da je za poboljšanje poslovnog okruženja važno da je makroekonomska situacija dobra, da postoji mala inflacija, mali budžetski deficit, ili da ga nema i dovoljno državne podrške.

“Politička stabilnost je ključna, naravno”, istakao je Čanji.

On je istakao da OTP grupa uvijek traži mogućnosti za investicije, posebno u zemljama u kojima već posluje.

“Ušli smo u Centralnu Aziju, Uzbekistan, gdje poslujemo vrlo uspješno. Fleksibilni smo da uđemo na zapadnoevropska tržišta ako postoji mogućnost”, kazao je sagovornik “Vijesti”.

Na pitanje da li mađarska naftna kompanija Mol, čiji je potpredsjednik, razmatra mogućnosti ulaska na crnogorsko tržište, Čanji je kazao da MOL traži mogućnosti za investicije, posebno na Balkanu.

OTP grupa je prisutna u 11 zemalja Centralne i Istočne Evrope (CEE), kao i u Uzbekistanu. Prema izvještaju agencije “Standard & Poors” OTP banka je uz dvije najveće banke u Poljskoj zauzela prvo mjesto na listi najboljih evropskih banaka na osnovu kombinacije finansijskih pokazatelja na kraju 2023. godine.

Bonus video: